Tarih: 31.08.2016 17:47
Trabzon'da,Hasan Ali Yücel'in ismini sildiler
Trabzon'da,Hasan Ali Yücel'in ismini sildiler
Trabzon'da, efsane bakanın adını taşıyan okulun ismi değiştirildi, Cumhuriyetle hesaplaşmaya devam…
Trabzon'da 9 okulun adı değiştirildi. Adı değiştirilen okullar arasında, şair ve kültür insanı, Türkiye'nin gelmiş geçmiş en ünlü milli eğitim bakanı Hasan Ali Yücel'in adını taşıyan ilkokul da yer aldı. Okulun adı 15 Temmuz anısına "İstiklal İlkokulu" olarak değiştirildi.
Trabzon'da 9 okulun adı değiştirildi. Adı değiştirilen okullar arasında Hasan Ali Yücel İlkokulu da yer aldı. Okulun adı 15 Temmuz anısına "İstiklal İlkokulu" olarak değiştirildi. Ankara'da da adı defalarca değiştirilmek istenen ama değiştirilemeyen "Ulus İlk Meclis İlkokulu" kapatılarak, imam hatibe çevrildi.
Olağanüstü Hal kararının ardından bazı okulların FETÖ ile ilişkisinin belirlenmesiyle kapatılmasının yanı sıra bazı okulların da isimleri değiştirildi.
O okullara Trabzon'da 9 okul da eklendi. 22 Ağustos'ta toplanan İl Milli Eğitim Komisyonu, oy birliğiyle okulların isimlerini değiştirdi. Okullara 15 Temmuz gecesi öldürülen vatandaşların isimleri verilirken, eski Milli Eğitim Bakanı, Köy Enstitüleri'nin kurucusu Hasan Ali Yücel'in ismi verilen İlkokulu'nun ismi "yerel basından gelen talepler, okul müdürlüğünün talebi ve ilgili dilekçeler" gerekçe gösterilerek ve "15 Temmuz olaylarından esinlenerek" İstiklal İlkokul'u olarak değiştirildi.
O OKUL İMAM HATİP OLDU
Ankara'da Altındağ İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü İnönü ailesinin yıllardır kapatılmaması ve ayakta kalması için mücadele ettiği İnönü İlkokulu’nu kapattı. Aynı müdürlük, 1934 yılında Ulus İlk Meclis İlkokulu’nu da kapatıp, imam hatibe çevirdi.
HASAN ALİ YÜCEL KİMDİR
16 Aralık 1897'de İstanbul'da doğdu. 26 Şubat 1961'de İstanbul'da yaşamını yitirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nü bitirdi. İzmir ve İstanbul'da edebiyat ve felsefe öğretmenliği, maarif müfettişliği yaptı. Fransız eğitim sistemini incelemek üzere bir yıllığına Paris'e gönderildi. 1932'de yurda dönüşte Gazi Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü görevine atandı.
1933-1935 arasında Milli Eğitim Bakanlığı Orta Eğitim Genel Müdürlüğü yaptı. 1935'te İzmir milletvekili seçildi. 1938'de Celal Bayar hükümetinde Milli Eğitim Bakanlığı'na getirildi. 1946'ya kadar Refik Saydam ve Şükrü Saracoğlu hükümetlerinde de aynı görevi sürdürdü.
Birinci Eğitim Şürası'nı topladı. Ankara Fen ve Tıp fakültelerini, İzmir Yüksek Ticaret ve İktisat Okulu'nu, Balıkesir ve Edirne öğretmen okullarını eğitime açtı. Yüksek Mühendis Okulu'nun İstanbul Teknik Üniversitesi'ne dönüşmesini sağladı.
Köy enstitülerini kurarak eğitim ve bilimi Türk köylerine kadar ulaştırdı.
Dünya klasiklerinin Türkçe'ye çevrilmesini sağladı.
1950 seçimlerinde parlamentoya giremedi. İstanbul'a yerleşti. Akşam ve Cumhuriyet gazetelerinde makaleler yazdı. 1958'de UNESCO Türkiye Milli Komisyonu üyeliğine atandı. 1961'de Kurucu Meclis üyesi oldu.
Şiirlerini önce aruzla, sonra heceyle yazdı. Asıl önemli yanı Türk kültürü ve eğitimine yaptığı unutulmaz hizmetlerdir.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —