Tozkoparan'a plan Kentselle, riskle toz duman'

Tozkoparan

Bakanlar Kurulu’nun kararıyla riskli alan ilan edilen Güngören- Tozkoparan Mahallesi’nde bulunan bir bölgenin riskli alan ilan edilmesi mahalle sakinlerini isyan ettirdi. Mahalle sakinleri “kat mülkiyeti haklarımı

KENTSEL DÖNÜŞÜME DEĞİL HAKLARIMIZIN GASP EDİLMESİNE KARŞIYIZ
TO ZDER Yöneticisi Ömer Kiriş, öncelikle şunu belirteyim, Biz kentsel dönüşüme karşı değiliz, haklarımızın gasp edilmesine karşıyız. Bu alanı riskli alan ilan etmeden önce Güngören Belediyesi 1/ 1000 ölçekli planları yapılmalı. Güngören Belediyesi ile TOKİ, 13 Haziran 2016'da protokol imzalıyor, burada yaşayanların, hak sahibelerinin bu protokolden haberi yok! Mahallemiz 2006 yılında kentsel dönüşüm alanı ilan ediliyor ve 2012 yılında ise Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan ilan ediliyor. 
 Bu alan gecekondu müdürlüğünün yaptığı konutların olduğu ve İstanbul'un yapı yoğunluğu bakımından en düşük bölgesidir. Mevcut yapı yoğunluğunuz 0.5'tir.
Burada önce planlar yapılmalı ve sonra hak sahipleri ile masaya oturmalılar. Bizler biliyoruz burası riskli alan ilan edilecek, emsal artıracaklar, burada bina ve nüfus yoğunluğu patlayacak, yaşanmaz, çarpık kent olacak. Bizler böyle bir yerde yaşamak istemiyoruz.

TOZKOPARAN’DA OYNANMAK İSTENEN BÜYÜK BİR OYUN VAR
Burada oynanmak istenen büyük bir oyun var. Buraları betona çevirmek isteyen bir zihniyet var, biz bu zihniyete karşı mücadele veriyoruz. Sosyal devletin kuralları olması lazım ve o kurallar insana hizmet yapıyorsa bizimde o kurallara uymak zorunluluğumuz var! Devlet insanına korunması için, barınması için, mesken edinmesi için her türlü yardımı sağlarsa o devlet sosyal devlet gereklerinden birini yerine getirmiş olur.
 
“ELİMİZDE OLAN VARLIKLARIMIZI ALMAK İSTİYORLAR”
Ömer Kiriş, “Bu alan 104 dönüm. Alınan karar ve ilan edilen riskli alan kararı tamamen hak sahiplerinin ve halkımızın iradesi dışında alınmış bir karardır. Biz böyle bir kararı asla kabul etmiyoruz, hukuki yollarla hakkımızı arayacağız. Kafalarına göre bu alanı riskli alan kararı uygulayarak elimizde olan varlıklarımızı bir yolla almak istiyorlar. Burada çarpık yapılanma olduğunu söylüyorlar, bakınız burada çarpık yapılanma yok, caddeleri, sokakları geniş. Evlerin bahçeleri var, mahallenin yeşili gördüğünüz gibi, yani donatı alanları olan bir yer. Bir yeri riskli alan ilan etmeniz için, imar planlarına aykırılık, çarpık yapılanma, şehircilik ilkelerine uygun olmayan yer olması lazım. 6306 sayılı yasa diyorlar ve neye dayanarak böyle bir karar aldıklarını açıklamıyorlar.
 
HALKIMIZIN İRADESİ DIŞINDA VERİLMİŞ AFAKİ BİR KARAR
 Ömer Kiriş,”daha önce 2012 yılında riskli alan ilan edilen yerin bitişiğinde bulunan yerimiz için. Alınan bu karar tamamen afakidir, halkımızın iradesi dışında verilmiş bir karardır. Alan içinde İBB’nin 89-91 yıllarında çalışan memurları için yapmış olduğu konutlar var, İBB’nin hizmet verdiği binalar var. Bizlere herhangi bir tebligat yapılmadı, şayet 6306 sayılı yasaya göre burası riskli alan ilan edilirse, kat mülkiyet haklarımız tamamen ortadan kalkacak, burada bulunan hak sahipleri mağduriyetler yaşayacak”.