Toplam borcu 240 milyon lira

Toplam borcu 240 milyon lira

Toplam borcu 240 milyon lirayı aşan AKP’li Esenler Belediyesi’nin 2019’da yaptığı harcamalar tartışma yarattı. Belediyenin faaliyet raporuna göre sadece faiz gideri 8.5 milyon lira olurken 1.8 milyon milyon çiç

Toplam borcu 240 milyon lirayı aşan AKP’li Esenler Belediyesi’nin 2019 yılı içerisinde yaptığı harcamalar tartışma yarattı.

Esenler Belediyesi’nin 2019 Faaliyet Raporu’na göre sadece faiz gideri 8.5 milyon lira olurken, borçlarını taşınmaz satarak kapatmaya çalışan belediye, tam 66 bin 842 ton asfalt döktü, 1.8 milyon milyon çiçek, 73 bin çalı ve süs bitkisi dikti.

Esenler Belediyesi bu harcamalarla gündem oluştururken muhalefet Meclisi üyeleri faaliyet raporunu iyi çalışmadıkları gibi ihtisas komisyon seçimlerine de aday gösteremediler. İhtisas komisyonlarına formaliteden de olsa aday olmayarak bir ilki gerçekleştirdiler. Faaliyet raporlarını değerlendirmede de derslerini çalışmadıkları için sınıfta kaldılar.

Gündemde yer alan maddelerin görüşülüp karara bağlanmasının ardından Esenler Belediyesi’nin 2019 yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

Muhalefetin sözcüsü olarak Faaliyet raporu için CHP adına söz alan Kemal Şahin,  yazılı olarak elinde bulundurduğu metni bile okuyamadı. Tek tek belirttiği rakamları kendisi bile anlayamadı.

 Şahin, 2019 yılı faaliyet raporunun yazılı rakamlarına takıldı ama Belediye Başkanının yapmak isteyip de yapamadıklarını veya söz verdiği halde yapmadıklarını konuşamadı çünkü hazır değildi, bir yıllık değerlendirmeyi sadece rakamlara bağlayan Şahin, vaadi verilip belediye tarafında yapılmayan projeler ile alakalı yorum bile yapamadı. Muhalefetin bu vaatleri takipten ne kadar uzak olduğunu gözler önüne serdi.

 2019 mali bütçesinin 275 milyon 100 bin TL,  gerçekleşen bütçe 361 milyon, Esenlerin toplam borcunun 244 milyon 800 bin küsur lira olduğunu söyleyerek Esenler Belediyesi borç batağının içindedir ve bütçeyi denkleştirmek için gayrimenkulleri sattıklarını söyledi. Şahin, “belediyenin taşınmazlarını satıp günü kurtarmaya çalışıyorsunuz. 2014 den beri kira gelirleri sembolik rakamlardadır, artmamaktadır, bu bize kiracıların yandaş olmalarından dolayı gerçek değerinden kira almadığınızı gösteriyor” dedi ve. Personel, faiz, sermaye giderlerinin, mal ve hizmet alımında giderlerin yüksek olduğunu söyledi. Kısa ve uzun vadeli borçları okudu. Kimlere yardım veya bağış yaptığınızı öğrenmek istiyoruz” dedi. Fen işlerinde yapılan harcamaları eleştirdi, park ve bahçelerde yapılan harcamalara değindi. Esenler halkının gelir seviyesinin düştüğünü yaşam şartlarının ağırlaştığını söyledi.

Ak parti meclis üyeleri arasında söz alan Hatice Yılmaz ve Sabahattin Yiğit ellerine tutuşturulan yazılı metinleri okuyarak Esenler Belediyesini yere göğe sığdıramadılar. Ak Partili Sabahattin Yiğit en tecrübeli meclis üyesi olmasına rağmen metni okumakta zorluk yaşadı. Bu metni kendisinin yazmadığı aşikardı.

Göksu “39 İlçe İçerisinde Biden Daha İyisi Yok”
“Faaliyet olursa faaliyet konuşursunuz, faaliyet olmazsa boş şeyler konuşursunuz. Bizim yaptıklarımızdan halkımız memnun olduğu için AKP İstanbul’da en yüksek oyu Esenler’den aldı. Esenler halkına 5 temel vizyondan bahsetmiştim, Bireysel zenginlik – Güvenli yaşam- Nitelikli yaşam –Daha planlı- Beşeri ve fiziki mekansal sorunlarını bertaraf etmiş yeni bir çizgiyle yoluna devam etmek. Esenler halkına neyi yapacağız dediysek hiçbir tanesini eksik bırakmadan fazlasıyla yerine getirdik. İstanbul’un 39 ilçesi var birde İBB’ si var. Tüm ilçelerin belediyelerini inceleyin, mali bütçesinin performansının %’ de 104 olduğu ikinci bir ilçe bulamazsınız.

“İmamoğlu Kanal Kanal Gezip bana Arsa Sattırmıyorlar Diyor”
CHP’li arkadaş ben yokken sallamış “ Arsa satıyorsunuz” belediyeler gelir üretirler, kaynak yaratırlar. Bu kaynağı üreterek kendi bünyesinde iş yaparlar. Belediye kaynağı arsa oluşturarak ve başka kaynaklar yaratarak üretir. Biz ürettiğimiz arsaları sizler gibi, sizin şahıslara satmadık, kamuya takas yaptık. Biz Esenler belediyesine bütçenin dışında yaklaşık 550 trilyon lira kaynak yarattık. Kendi başkanları İmamoğlu, kanal kanal geziyor “mecliste bana arsa satışı izni vermiyorlar” diyor.  Biz Türkiye’de öncü olmuş belediyeyiz, doktora tezi olmuş belediyeyiz. Biz Esenleri daha ileri taşıyacağız.

Biz fiziki sorunlarımızı çözmek için uğraşıyoruz, Esenler’de KM2 70 kişi düşüyor. Büyük gayretlerle 7. 4 milyon metrekare yerleşim alanı olan Esenlere 8,700 milyon metrekare yeni bir imkan kazandırdık. Bu alanla birlikte yeni bir yaşama gidiyoruz. Bu alana özellikle riskli yapılar transfer yapılacak. Yılsonuna kadar 2472 inşat bitecek, yılsonunda Esenler halkına teslimlere başlıyoruz. Yani yıllarca donatı alanı üzerinde bulunan binaları askeri alana transfer ediyoruz. Transfer ettiğimiz yerde bina lejantı neyse öyle muhafaza ediyoruz.


“Biz Paris’ten Çok Öndeyiz”
İYİ Partili arkadaş Paris dedi, biz Paris’ten çok öndeyiz. Kendinle gurur duy, batıya özenme. Şu konutların yatırım maliyeti 1 Milyarın üzerinde, biz yapıyoruz ve taşıyoruz. Siz vicdan sahibi iseniz teşekkür edersiniz. Biz rezerv alanında yapacağımız işlerle heyecanlandık, Dünyanın en akıllı şehrini yapıyoruz. Teknoloji gelişim merkezi yapıyoruz ve şehre yeni bir vizyon katıyoruz. Esenler suç ve suç işlemede İstanbul’da en sonuncudur. Biz dünyanın güvenli şehir projesini hayata geçireceğiz. Spor vadisi, Sinan Erdem spor kompleksi, Bilim merkezi, kütüphane hayata geçireceğiz.  Kemer’de indirme merkezinin orada 200 bin metre spor vadisi ve karşı tarafında ara sokaklarda çalışan tamircileri bir merkezde 27 bin metre bir yerde toplayacağız.

İBB bizim 9 büyük projemizi durdurdu, sizin siyasal gücünüz varsa oraya baskı yapın, Nostalji tren projesi, güney yan yol projesi gibi toplamda 9 proje.
Esenler Belediye Başkanının uzun konuştuğu, muhalefetin susup dinlemekle yetindiği, faaliyet raporlarından Göksu meydanı boş bularak şov yaptı. Meclis toplantısında  2019 yılı faaliyet raporu oylamaya sunularak oy çokluğuyla kabul edildi. Gelecek meclis toplantısı eylül ayına bırakıldı.
 



  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı