Temelli: AKP Rant İçin İstanbul'u Bırakmak İstemiyor, Biz de Vermeyeceğiz'

Temelli: AKP Rant İçin İstanbul

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, İstanbul Okmeydanı'nda katıldığı Mahalleler Birliği toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve "AKP rant için İstanbul'u bırakmak istemiyor, biz de vermeyeceğiz" d

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Okmeydanı’da Mahalleler Birliği toplantısında yaptığı konuşmada 23 Haziran İstanbul seçimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Muş, Malazgirt ve Tatvan seçimlerinin yenilenmesi gerektiğini fakat yenilenmediğini belirten Temelli, “Bir kent rantçı zihniyet ile yıkıma uğrar. İstanbul’u bir rant cennetine çevirip bu ranttan palazlanmak isteyen bir iktidar var” dedi.
Rantçı anlayışın İstanbul’u 25 yıldan beri yönettiğini belirten Temelli, “25 yıl sonra sanki bu denli yıkım olmamış karşımıza böyle bir tablo çıkmamış gibi bugün AKP’nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Binali Yıldırım çıkıyor kente dair çözümler üretiyor. Ve bu çözümleri dile getirirken aslında kenti nasıl yıktıklarını da bu yıkımı nasıl gerçekleştirdiklerini de ifşa ediyorlar. Kendilerini teşhir ediyorlar” ifadelerini kullandı.
AKP’nin siyasetini müteahhitleri zengin ederek finanse etmeye çalıştığını, bunun yükünü tüm Türkiye’nin çektiğini belirten Temelli’nin açıklamalarından satır başları şöyle:
“Kentin bütün güzelliklerini yok ederek grileştirdiler”
“Görüyoruz işte çarpık kentleşme, dikey kentleşme, kentin tarihsel dokusuna yönelik saldırılar, muhafazakar olduğunu sürekli dile getirip de tarihi bu kadar düşmanlık olsa olsa Türkiye’de AKP iktidarıyla olurdu ve öyle de oldu. Kentin surlarına yaptıklarından tutun da bütün tarihi ve kültürel dokusuna, halklarına ve inançlarına yönelik saldırıları hep birlikte gördük. Bu kentteki insanlara ve bu kentteki farklı inançlara sahip olanlara da sorduğumuzda herkes aynı derdi dile getiriyor. Bu kentte Kürtler de, Türkler de, bütün 72 millet de kentte kendisini bulamıyor. Ya da bu kentte yaşayan emekçiler, kentte kendini bulamıyor, kadınlar bulamıyor, çünkü bütün kenti bir beton çöplüğüne çevirip bütün farklılıkları yok eden bu zihniyet, kentin de bütün güzelliklerini yok ederek grileştirdi. Şimdi İstanbul’un topyekun bir itirazı var bu itirazı sandığa taşımalıyız.”
25 yıldır rant peşinde koşan bu zihniyetin sandıktan çıkmasını engelleyelim
“[HDP olarak] Her zaman meclis hukukunu, mahalleyi, iş yerini ve sokağı savunduk. Yanındayız, beraberiz, itirazımızı 23 Haziran’da sandığa götürelim, sandıktan bu zihniyetin çıkmasına engel olalım bir kere.  25 yıl sonra hala bu kente göz dikmiş, hala bu kentte rant peşinde koşan bu zihniyetin sandıktan çıkmasına engel olalım. Ama 24’ünden itibaren de kentimizi demokratikleştirmek için mahallelerimize çok daha fazla sahip çıkalım.”
“Pontus’u konuşacağınıza işsizliği yoksulluğu konuşun”
“Anadolu’nun pek çok yerinden gelmiş insanlar var. Şimdi Karadenizlileri konuşuyorlar, Karadenizliler deyince hep Pontus muhabbeti çıkıyor ortaya. Pontus’u konuşana kadar Trabzon’dan, Giresun’dan, Ordu’dan Gümüşhane’den buraya işsizlik ve yoksulluk nedeniyle göç edenleri konuşsanıza. Bu kentte Türkiye’nin her yerinde yoksulluk ve işsizlik nedeniyle gelmiş şimdi artık İstanbullu hemşehrilerimiz var. İstanbul’u yönetmek o yüzden önemlidir. Ama İstanbul’u yönetmek bir kişiye değil, mahallelilere ve halka bağlıdır. O yüzden de bütün bu sorunların çözümü bir demokrasi ile yerine yurduna sahip çıkmakla mümkün olacaktır. 23 Haziran seçimleri bu anlamıyla kritiktir. İstanbul’da olması tesadüf değildir. Bakın bu iktidarın kaybettiği hiçbir yerde seçim yenilenmedi, zorlamadı.”
“İstanbul onların siyasi ömrü için kaçınılmaz olarak bir rant cennetidir”
Adana’yı da, Mersin’i de Hatay’ı da, Muğla’yı da biz kaybettirdik. HDP stratejisi kaybettirdi. Ama gelip İstanbul’u yenilemeleri tesadüf değildir. İstanbul onların siyasi ömrü için kaçınılmaz olarak bir rant cennetidir. Bunu ellerinden bırakmak istemiyorlar, biz de vermeyeceğiz diyoruz. Bu kenti ranta artık teslim etmeyelim. Bu kenti rantla yıkarken aslında altında emekçiyi bıraktılar, kadınları, çocukları bıraktılar. Evet bir enkaz var üzerimizde ama ben inanıyorum ki 23 Haziran’dan sonra bu enkazı kaldırabiliriz. Bu gücümüz var. Hepinize çalışmalarınızda başarılar diliyoruz.”


  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli