Tekstilkent Dünya Ticaretinin Merkezi olacak

Tekstilkent Dünya Ticaretinin Merkezi olacak

Tekstilkent Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Karaduman; “Tekstil sektörünün 11 ayda ihracatının yaklaşık 8 milyar dolara ulaştığı bu günlerde, sektörün 2023 hedefinin, 20 milyar dolar olacağını gör&uum

Tekstilkent Dünya Ticaretinin Merkezi olacak

Tekstilkent Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Karaduman; “Tekstil sektörünün 11 ayda ihracatının yaklaşık 8 milyar dolara ulaştığı bu günlerde, sektörün 2023 hedefinin, 20 milyar dolar olacağını görülmektedir. Tekstilkent olarak biz bu pazarın tam ortasındayız.

Ticaretin kalbi İstanbul’da yaklaşık çeyrek asır önce kurulun Tekstil Kent, aradan geçen bunca zamana rağmen hala kendisine yüklenilen vizyona kavuşamadı. Atalay Şahinoğlu’nun yönetimi zamanında adeta yerinde sayan Tekstil Kent, 8 ay önce yönetim olarak el değiştirdi ve Uyuyan dev uyandırıldı. Yeni Başkan Nuri Karaduman ve ekibi, Tekstil Kent’i ayağa kaldırmak için gecesini gündüzüne katıyor.
 
4 bin 200üyemizle kucaklaşıyoruz

Yönetim Kurulumuzun sekiz aydan beri, üyelerimizle koordineli olarak yatırımlarına sahip çıkması için üye bilgilendirme toplantıları yapıyoruz. Tekstilkent’in saha ve ortak alan taramasını geçtiğimiz hafta bitirdik. Toplamda 43 bloğumuz var. Bu bloklarda yer alan bütün üyelerimiz ile görüştük. Israrlı davetlerimize rağmen 600- 700 üyemiz bilgilendirme toplantılarına katıldı. Toplantılarımızda Tekstilkent’ in kuruluşundan bu zamana kadarki durumu, 8 ayda Yönetimin çalışmalarını ve önümüzdeki 3 yıl için kendimize belirlediğimiz hedefleri konuştuk.


Tekstilkent ‘deki dükkanların değeri  %200 artacak

Tekstilkent, havaalanına 10 dakika, köprüye 10 dakika mesafede şehrin kalbinde olan bir yer. Ancak buranın doluluk oranı %40’a ulaşmıştır. 8 aylık dönemde oran %48’e bizim zamanımızda ulaştı. Bunun iki ana sebebi var. Bu gelişim yeni yönetimle birlikte Üyelerin sahip çıkması ve idarenin ilgilenmesiyle gerçekleşti. Biz gelmeden önce yüzde 40 civarında bir doluluk oranı vardı ve biz kısa süre içerisinde bu oranı yüzde 48’e çıkardık. İnsanları içinde bulundukları karamsarlıktan kurtardık. “Tekstilkent’ten bir şey olmaz” diyenler şimdi “Ben Tekstilkent’teki yerimi satmam” demeye başladılar. Bu çok önemsediğimiz bir durum.  Eskiden buradaki mal sahipleri yerlerini satmak için kuyrukta bekleyenler, bundan vazgeçtiler. Bizim buradaki en iyi ofislerimizin değeri (biz yönetime geldikten sonra oldu) 250-270 bin dolar civarında. Hemen yakınımızda olan iş merkezleri var. Oradaki dükkânların değeri 1 milyon dolar. Aramızda ciddi bir makas farkı var. Üyelerimiz bu farkın kapanmaya başladığına gördüler. Doluluk oranını arttırmak için kendimizi iyi anlatmamız lazım. Bu aslında bir insanlık görevidir. Çünkü 4 bin 200 işyeri ki bunlar milli servet İstanbul’un kalbinde, merkezinde çürüyor. Bu konuda çok emek sarf etmemiz lazım. Burası dolduğu zaman insanlara iş kapısı da doğacak. 
 
 

 

 
 
Tekstilkent’te firmalar yer bulamayacaklar

Tekstilkent’in en büyük sıkıntısı aslında sahibinin olmaması idi. Ne kadar iyi yapılmış binalar olursa olsun, dağılmış bir idare vardı ortada. İdareyi derleyip toparlamak ve bundan sonra da Tekstilkent’i iyi lanse etmemiz gerekli, buda bizim önceliğimiz olacaktır. Biz İstanbul’un merkezinde olan bir Ticaret cenneti açığa çıkarmaya çalışıyoruz. Bu çabamızı gören esnaflarımız, yatırımcılarımız ve iş adamlarımız Tekstilkent’te gelmeye başladılar.                                                                                        

Biz CNR’da son iki aydır tekstil ile ilgili olan fuarlara katılıyoruz ve çok dönüşler almaya başladık. Büyük firmalar Tekstilkent’e gelmeye başladılar. 2014-2015’de Tekstilkent’te firmalar yer bulamayacaklar.

Cep Telefonu çekmeyen bir noktamız kalmadı

Tekstilkent’te cep telefonları çekmiyordu. Üyelerimizin yıllardır birikmiş taleplerini tek tek yerine getirmeye başladık. Düşünebiliyor musunuz 4 bin 200 işyerinin olduğu yaklaşık 12 bin kişinin aktif olduğu bir yerde vücudumuzun bir uzantısı gibi olan cep telefonları çekmiyordu. Hemen operatörlerle görüştük ve bölgemize verici istasyonları kurmaya başladık. Bankalarla görüşerek şube olarak gelemiyorlarsa ATM kurmalarını istedik.Tekstilkent yasaklar ülkesi gibi idi.  Biz burayı yasakların olmadığı bir site haline getirmeye çalışıyoruz. Akşamları suyun kesilme saatini 24.00’de çıkardık. Tekstilkent’te akşam 19.00 gibi bütün yollar ve kapılar kapatılıyordu. 22.00’a kadar bütün kapıları açık bıraktık. Bu saatten 24.00’a kadar kontrollü olarak kapıları açık tutmaya başladık. Önceden uygulanan sıkıyönetim mantığına rağmen Tekstilkent’te haftada 5 kez hırsızlık oluyordu. Biz bu uygulamaya son verdik, Tekstilkent’e rahatlık ve özgürlük getirdik ama Allah’a şükür 2 aydır hırsızlık ile karşılaşmıyoruz.

Hedefimiz aidatları düşürmek

Metrekareye göre değişiklik gösteriyor. 75 TL ile 235 TL arası değişiyor. Aslında bizim hedefimizde aidatları düşürmek var ama bizden önceki arkadaşların yaptığı gibi popülist bir politika yapmayı da düşünmüyoruz. Biz maliyet hesabı çıkarıyoruz. Kontörlü su sayacına da geçtik. Eskiden bir kısın suyu kullanıyordu ama herkes bu bedeli ödüyordu. 4 bin 200 işyerinin doluluk oranı yüzde 30 olduğu zamanlarda bu kısım suyu kullanırken bütün üyeler su parası ödemek zorunda kalıyorlardı. Biz buna kontörlü sayaca geçerek son verdik. Herkes kullandığı kadar ödemeye başladı.
 
Güneş Enerjisiyle ısınacağız

Evet. Kesinlikle katılıyorum. Bir de şu var biz İstanbul’da olmayan bir modeli uygulamak istiyoruz. Bizim çatılarımızın üstü 130 bin metrekare düz alan.  Güneş enerjisi ile kendi elektriğini kendisi üreten bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Bir Alman, Avusturya ve bir Çin firması bize sunum yaparak işi üzerlerine almak istediler. Şubat ayında genel kurulda yetki aldıktan sonra bu işi başlatacağız. Biz kendi elektriğimizi ucuz elde etmek istiyoruz. Bunun yanında Tekstilkent’i tanıtmak adına Türkiye’de olmayan bir sistemi uygulamak istiyoruz.

Metro hattı Değerimize Değer katacak

Ulaşımla ilgili herhangi bir sıkıtımız yok. İstanbul’un her yerine Tekstilken- Giyimkent koridorundan otobüs kalkıyor. Her tarafa otobüs ve minibüs var. Metromuz 2017’de hazır olacak “Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattının yapımına başlanıyor. Önümüzdeki ay temeli atılacak ve 17,5 kilometre uzunluğundaki hattın yapımı 2017’de tamamlanacak. 17.5 km ve 15 istasyonlu metro hattı, 6 ilçeden geçiyor ve bu ilçelerimizin en yoğun bölgelerinden geçiyor. Esenler, Gaziosmanpaşa, Kağıthane ve buradan da Şişli’ye ulaşılacak.
 
Avrupa Otoyolu’na bağlanıyoruz

Tekstilkent ve Giyimkent’in başlıca sorunu olan ‘Edirne Bağlantı Yolu’ projesi gerçekleşiyor.
Göreve geldiğimiz ilk günden bu yana Tekstilkent’in gelişimi için gece-gündüz demeden çalışıyoruz. Tekstilkkent’in can damarı olacak olan Edirne Bağlantı Yolu’na kavuşturacağız. Bu konuda başta Karayolları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Esenler Belediyesi ile yaptığımız görüşmeler netice verdi ve sorunun çözümü gündeme alındı. Tekstilkent ve Giyimkent esnafı ise Avrupa Otoyolu’na bağlantı yolunun bölgedeki ticari sirkülasyonu ivme kazanacak.