Her iki esnaftan 1’inin kredi borcu var. Kredisi olanların yüzde 50’i de yakın zamanda yine kredi çekmeyi düşünüyor. Ayrıca esnafın kredi dışında elden borç, senet, çek gibi borçları da bulunuyor. Böyle devam ederse iflaslar ne yazık ki artarak devam edecek.” Dedi.
İş işten geçtikten sonra yapılan Kanun bir işe yaramaz diyen Tekin, acilen yapılandırma başvuru süresinin gelecek yıla kadar uzatılması gerektiğini ve taksit ödemelerinin de 2022 sonuna çekilmesi gerektiğini kaydetti.
Pandemi nedeniyle yaklaşık 1.5 yıldır iş yeri kapalı olan esnafa yapılandırma için tanınan süresinin bu ay sonunda dolacağını hatırlatan Tekin, “Esnaf için yeni bir düzenleme yapılmadığı takdirde çok büyük bir krizle karşı karşıya kalacağız” dedi.
Tekin, “Geldiğimiz noktada, esnafın sosyal güvenlik ödemeleri, borç yapılandırma ödemeleri, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri kefaletiyle kredi kullandırılmalarından doğan ödemeleri ve ertelenmiş kredilerin ödemeleri çakışmıştır. Esnafımız bu süreçte çok ciddi ciro kaybı ile karşı karşıya kaldı. Milyonlarca esnaf ödemeleri yapabilecek güçte değil. Bu şartlarda borçları ödeme imkânı kalmamıştır.” dedi.
Mevcut ekonomik kriz ortamında süre uzatılmazsa öncekiler gibi bu yapılandırmanın da başarısız olmaya mahkûm olduğunu vurgulayan Tekin, şöyle konuştu:
“Salgının en ağır yükünü taşıyan esnaf, kaderleriyle baş başa bırakıldı. Borcu borçla kapatan esnafın artık çıkar yolu kalmadı. Dolayısıyla, iktidar yetkilileri çok geç kalmadan acil tedbirler almalı ve bu soruna çözüm üretmelidirler”