Tekel büfeler: İflas etmemiz için hergün bir genelge çıkarıyorlar'

Tekel büfeler: İflas etmemiz için hergün bir genelge çıkarıyorlar

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve içkili yerlerin “sorun alanı” olarak tanımlandığı taslakta, belediyelerin yetkileri valiliklere devredilirken bu tür yerleri açabilmek için kolluk kuvvetl

“İFLAS ETMEMİZ İÇİN HERGÜN BİR GENELGE ÇIKARIYORLAR”

Bugün Esenlerde Tekel büfelere belediyenin zabıta memurları,” içki ruhsatı olan yerlerin kapatılması şartı getirilmiştir, kuruyemiş ruhsatı olan yerler açabilir, içki ruhsatı olan yerler kapalı olacak. Bu kurala uymayanlara ise cezai işlem yapılacak” tebligatında bulunarak uyarı yaptılar. İçki ruhsatı bulunan ve bu yasaklamaya maruz kalan Tekel büfe sahipleri bu uygulamaya isyan ederek, “zincir marketler, resmen yasaklanmadığı için içki satışına devam ediyorlar. Bu iktidarın yaptığı çifte standarttır. Yetkililer bizim sesimizi duymuyorlar, bizlere destek olmadıkları gibi iflas etmemiz için hergün bir genelge çıkarıyorlar, çıkarılan genelgeler esnafı bitirme genelgesidir” diyerek sitem ettiler.

İktidarın muhtarların özlük hakları ile ilgili yapacağını açıkladığı düzenleme, içine içki yasağını kolaylaştırıcı hükümler de eklenerek taslak haline getirildi. İlgili kuruluşların görüşüne açılan yasa taslağında, içki satılan yerlerle ilgili yerel yönetimlerin yetkileri ellerinden alınırken valilikler ile kolluk kuvvetleri yetkilendiriliyor.

Yerel yönetimlerin umuma açık işyerleriyle ilgili yetkilerinin büyük ölçüde korunduğu ancak uygulamadaki sorunları gidermek amacıyla hazırlandığı ileri sürülen taslakta yer alan yeni hükümler özetle şöyle:
-İçkili yerlerin açılması sürecinde belediye/özel idare tarafından iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verilebilmesi için kolluğun olumlu görüşünün alınması zorunlu hale getiriliyor. İçkili yer bölgesinin tespiti ile açılış kapanış saatleri vali yardımcıları ve kaymakamlar başkanlığında ilgili tarafların katılımı ile oluşturulan bir komisyon tarafından belirlenecek.
-Mevzuata aykırılığın bildiriminden itibaren 30 gün içerisinde ilgili yerel yönetim tarafından yaptırım uygulanmaması halinde Vali/Kaymakam tarafından yaptırım uygulanacak. Ruhsat almadan açılan yerler kolluk tarafından re’sen kapatılacak.
-Faaliyetten men edildiği halde mühür sökerek açılan iş yerlerine yönelik para cezaları arttırılacak. Mevzuat hükümlerine aykırı olarak ruhsatsız işletilen işyerleri ruhsat alıncaya kadar mahalli mülki amir tarafından süresiz olarak faaliyetten men edilecek. Ruhsatlı olan işyerleri ise dördüncü defa aykırı fiilleri işlediğinin tespiti halinde mahallin mülki amiri tarafından süresiz faaliyetten men edilecek.

NİYET GEREKÇEDE

Teklifin genel gerekçesinde, içkili yerlere ilişkin “sorun alanı” tanımı yapılarak amacın çözüm getirmek olduğu savunuldu. İçkili yerlerin tüm yerleşim alanını kapsayacak şekilde belirlenmesi ile geç saatlere kadar çalışmalarının yörenin huzurunu bozduğu ileri sürüldü. Denetim ve yaptırım ile ilgili eksiklikler yaşandığı, kolluk birimlerince yapılan tespitlerin yaptırıma dönüştürülemediği, mevzuata aykırı ruhsatlandırma işlemleri yapıldığı da genel gerekçede ifade edildi.

 
 
 
 
 
 

  • Cuma 38.4 ° / 25 ° Güneşli
  • Cumartesi 38.1 ° / 21.5 ° Güneşli
  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli