Taştan Esenlerde yaşanan inşaat kazalarına üzülüyoruz'

Taştan  Esenlerde yaşanan inşaat kazalarına üzülüyoruz

Taştan “Burada sorumluluk herkesindir”Esenler’de son bir ay içinde üç inşaatta yaşanan ölümlü kazalar için Esenler İnşaatları Derneği Başkanı Gülbek Taştan “Esenlerde yaşa

Taştan  Esenlerde yaşanan inşaat kazalarına üzülüyoruz”

Taştan  “Burada sorumluluk herkesindir”Esenler’de son bir ay içinde üç inşaatta yaşanan ölümlü kazalar için Esenler İnşaatları Derneği Başkanı Gülbek Taştan “Esenlerde yaşanan inşaat kazaları herkesi üzdüğü gibi bizleri de üzmüştür. Burada sorumluluk herkesindir. Yeterince iş güvenliği ve sorumluluk alınmamıştır” dedi.

Türkiye’de olduğu gibi Esenler’dede İnşaat sektöründe iş kazalarının artması ve ölümlerin olması nedeni ile Esenler İnşaatları Derneği Başkanı Gülbek Taştan gazetemize açıklamalarda bulundu. Esenler İnşaatları Derneğinde gerçekleşen kahvaltılı basın açıklamasına Dernek başkan yardımcısı Şevket Bilgiç, Ömer Demir ve basın mensupları katıldı.
"Esenlerde kurumsal olarak çalışan firmalar hariç iş güvenliğine uymadığını gözlenmektedir."



Esenler’de son bir ay içinde üç inşaatta yaşanan ölümlü kazalar için Esenler İnşaatları Derneği Başkanı Gülbek Taştan “ Esenlerde yaşanan inşaat kazaları herkesi üzdüğü gibi bizleri de üzmüştür. Burada sorumluluk herkesindir. Yeterince iş güvenliği ve sorumluluk alınmamıştır. Önemli olan yaşanan iş kazalarından ders çıkarmalıyız. Dernek olarak İş güvenliği ile üyelerimizi aydınlattık. İş güvenliği yasası ile Müteahhitlerimiz yeni adapta oluyorlar. Esenlerde kurumsal olarak çalışan firmalar hariç iş güvenliğine uymadığını gözlenmektedir. İş güvenliği ile sözleşme yapmayan üyelerimiz bile var. Esenlerimizin Maalesef durumu bu. Şuan % 50 üyemiz iş güvenlik firmaları ile anlaşma yapmıştır.  iş güvenliği bilmeyen üyelerimiz ile ilgili yoğun bir çalışma programı yapıyoruz. Toplantılar ve sms yoluyla bilgilendirme yapıyoruz. Bir yıldır başlattığımız şantiyelerde sertifikalı işçi çalıştırmak için kurslar açtık, yüzün üzerinde sertifika alan kursiyerlerimiz var.”
Taştan“ülekemizde ekonomik nedenlerle inşaat sektörüne gün geçtikçe ilginin artığı gözlenmektedir. Bu nedenle toprak sahiplerine ve kentsel yenileme yapan kat maliklerine çağrıda bulunarakmüteahhit firmaları iyi seçmelerini öneriyoruz “diyerek konuya vurgu yaptı.


“müteahhit iş güvenliği ve sözleşmelerine harfiyen riayet etmelidir”
Taştan “Esenler’de birçok üzücü olay yaşadık yaşanan iş kazalarında herkesin sorumluluğu vardır. Her müteahhit iş güvenliği ve sözleşmelerine harfiyen riayet etmelidir. Yaşanan bu tür olaylardan sonra Belediye İş güvenliği sözleşmesini tamamlamayan firmalara yapı ruhsatı vermeme kararı aldı. Esenler’in yapı durumu ortada 1999 depremi öncesinde yapılan binalar gelişi güzel yapıldı. Ancak 1999 depreminde sonra imar yönetmeliği birçok konuda yenilik getirdi. Bizde bu yeni getirilen imar yasalarına uygun daha güvenli konutlar yapmaya başladık” dedi.

“çarpık yapılaşmadan dolayı sıkıntı var”
Esenlerde imar ile yaşanan sorunları çarpık yapılaşmadan kaynaklandığını ifade eden Dernek Başkan yardımcısı Ömer Demir inşaatlarda yaşanan iş kazaları ile şunları söyledi. Demir “Oruç Reis Mah. Yaşanan kaza için mevcut Esenlerin durumu bu, çarpık yapılaşmadan dolayı sıkıntı var.99 depreminden sonra iskânlı binalar yapılıyor. Dün akşamki olayda bitişik nizam sağında solunda eski bina var. Yan parseldeki bina sahibi, bodrum kat seviyesinde perde beton yapması gerekirdi, yapmamış yeri tuğla ile örmüş, o gün mal sahibi yapsaydı, bugün bu olaylar yaşanmayacaktı. Ancakmüteahhit kendi bodrum duvarına perde beton uygulaması yapıyor. Taze beton biliyorsunuz basınçla dolduruyor. Tazikledoldurulan beton basınç yapıyor. Bunun neticesinde duvar dayanamayıp yıkılıyor, yan taraftaki binanın odasına duvar yıkılıyor ve bu sonuç ortaya çıkıyor. Burada ustanın ve müteahhittin öngörmesi gerekiyor. Aynı zamanda, burada komşu binanın zayıflığından kaynaklanan da bir durum.

“Esenler belediyesi dün ruhsatları durdurdu”
Demir “Son dönemde sıkça yaşanan inşaat kazaları için Esenler Belediyesinin önlem aldı. Esenler belediyesi dün ruhsatları durdurdu. Yıkım ve hafriyatla alakalı ruhsatları durdurdu. İnşaat kazalarından dolayı iş Güvenliği sözleşmesi uygulamasına başladı. Önce iş güvenliği ile ilgili sözleşme yapacaksınız. Biz bilelim ki iş güvenliği firması bu Belediyede ona göre sözleşmeyi getirip ardından ruhsat alabilirsiniz diyor.”

“Buradaki sıkıntı ise yapı denetim firması ile bölge mühendisinin hatası”
Menderes mahallesi içinde Demir “Menderes mahallesindeki yerde ise çorba çeşmesi iskan edilen bir yer değil. İnşaatın arasında da 4-5 metre mesafe var bir şey olmaz. buradaki sıkıntı ise yapı denetim firması ile bölge mühendisinin hatası müteahhit burada hafriyat alıyor. mesleğini bilmesi bilmek zorunda şimdi müteahhit hafriyat alma aşamasında baktiki tehlike oluştu. hafriyatçıya dur diyecek. müteahhit tedbir alacak bu sorunla karşılaşmayacaktı.



  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli