Tarihi Cami Molozlara Gömüldü

Tarihi Cami Molozlara Gömüldü

Zeytinburnu Kazlı Çeşme Meydanı'nda kurulan asfalt öğütme tesisi, Sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa tarafından 17. yüzyılda yaptırılan camiyi moloz yığınlarının ortasına gömdüler.200 yıllık tarihi camii


Tarihi Cami Molozlara Gömüldü

Zeytinburnu Kazlı Çeşme Meydanı'nda kurulan asfalt öğütme tesisi, Sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa tarafından 17. yüzyılda yaptırılan camiyi moloz yığınlarının ortasına gömdüler.200 yıllık tarihi camii molozlara gömen CHP zihniyeti değil tam tersi Dindar geçinen AKP zihniyetidir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Zeytinburnu Kazlı Çeşme Meydanı'nda kurduğu asfalt öğütme tesisi, Sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa tarafından 17. yüzyılda yaptırılan camiyi moloz yığınlarının ortasına gömmüşler. 200 yıllık tarihi cami böyle molozlara gömüldü.



Çalışmalar kapsamında kamyonlarla getirilen asfalt molozları işlemden geçirildikten sonra boş meydanda depolanmaya başlandı. Zaman içerisinde tesisin alanı yetmeyince caminin çevresine bırakılan molozlar, 200 yıllık tarihi caminin yollarını kapattı.



Camiye sadece denize bakan bölümünden küçük araçların girmesi için yol bırakılırken, etrafına yer yer 3 metreyi bulan asfalt molozları döküldü. Kazlı Çeşme tarafından bakıldığında caminin sadece minaresi gözükmektedir. Camide öğle ve ikindi namazları kılınırken, cuma günleri Fatih Camii'nde yer kalmaması nedeniyle vatandaşlar molozların üzerinden camiye ulaşmak zorunda kalıyor.

Kazlı Çeşme Meydanı'ndaki iki caminin restorasyonu 2011 yılında başlamıştı. Meydan içerisinde bulunan ve 17'nci yüzyılda yapılan cami, 4 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından 2015’in Ramazan ayında yeniden ibadete açılmıştı fakat ibadete açılan bu tarihi camii moloz yığınlarının arasına gömüldü.



Cami Önce Cemaatini Kaybetti
İstanbul'la ilgili araştırmalar yapan tarihçi yazar Ramazan Bedük, 90'lı yıllarda sanayi tesislerinin kaldırılıp bölgenin mitingler için geniş bir meydan olarak düzenlenmesinin ardından caminin cemaatini kaybettiğini söyledi. Bedük özetle şunları kaydetti: “Osmanlı döneminde Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Camii'nin bir cemaati vardı. Cemaatin ağırlıklı kısmını kasaplar oluşturduğu için cami, yüzlerce yıl ‘Kasaplar Camii' olarak bilindi. Çünkü Kazlı Çeşme, hayvan kesiminin yapıldığı, dericilik ve tabaklama tesislerinin bulunduğu bir sanayi bölgesiydi ve bu sanayi bölgesinin de esas esnaf grubunu kasaplar oluşturuyordu. Artık bugün Kasaplar Camii'nin cemaati yok artık.”



  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı