TRABZON'DAKİ GENÇLİK OLİMPİYAT OYUNLARI GÖRKEMLİ BİR TÖRENLE BAŞLADI.

TRABZON

Trabzon'un ev sahipliği yaptığı 11. Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları, resmi açılış töreniyle başladı. Sporseverler açılış törenine yoğun ilgi gösterirken, yapılan görkemli şovlar büyük beğ

 

 

 

 

 

Trabzon'un ev sahipliği yaptığı 11. Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları, resmi açılış töreniyle başladı. Sporseverler açılış törenine yoğun ilgi gösterirken, yapılan görkemli şovlar büyük beğeni topladı.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen 11. Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları'nın açılış törenine, sporseverler yoğun ilgi gösterdi.


Hüseyin Avni Aker Stadı'nda yapılan açılış törenini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Acara Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Levan Varşolomidze, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, milletvekilleri, davetliler ve sporseverler izledi.


Törende Korhan Abay tarafından yapılan ''hoşgeldiniz'' konuşmasının ardından ülkelerin tek tek sunumları ve tören geçişleri yapıldı. Geçiş, ilk olarak olimpiyatların yapıldığı Yunanistan'ın geçişiyle başladı. Yunanistan kafilesi ellerindeki Türk ve Yunan bayraklarıyla geçişlerini yaparak yerlerini aldılar.

Sunucu Abay, Azerbaycan'ın geçişi sırasında ''Hoşgeldiniz kardeş ülke'' ifadesini kullanırken ''Eurovision'daki başarınızdan dolayı sizi bir kez daha tebrik ediyoruz'' dedi.
Norveçli sporcular, ülkelerinde yaşanan terör saldırısı dolayısıyla sol kollarına siyah bant takarak geçişlerini gerçekleştirdi.
Oyunlara katılan 49 ülkenin sporcuları, 40 dakikayı aşan geçiş törenin ardından kale arkasında kendilerine ayrılan tribündeki yerlerini aldı.


EN KALABALIK SPORCU TÜRKİYE'DEN
EYOF'a en fazla katılımı ev sahibi Türkiye, 140 sporcuyla gerçekleştirdi. Geçiş törenine en son çıkan Türkiye kafilesi, izleyiciler tarafından büyük alkış aldı.
Başbakan Erdoğan ve protokol üyeleri, Türk sporcuların geçişi sırasında ayağa kalkarak kafileyi alkışladı.
Türkiye'nin ardından oyunlara en fazla katılımı 114 sporcuyla Rusya Federasyonu yaparken, katılım sırasına göre üçüncü ülke 100 sporcuyla Sırbistan oldu.
         
HAMSİLER DE GEÇİŞTE
Oyunların tanıtımında büyük görev üstelen ''Hamsi Maskotu'' da tören geçişinde yer aldı. Türk sporcuların ardından ''Hamsi'' kıyafeti giymiş 15 genç de geçiş yaptı.
İzleyiciler, Hamsi maskotuna da büyük ilgi göstererek sevgi gösterilerinde bulundu.
Geçişlerin ardından bayrakları taşıyan sporcuların da yerlerini almasının ardından kültürel etkinlikler bölümüne geçildi.



HORON VE KOLBASTI GÖSTERİLERİ İZLEYİCİLERİ COŞTURDU
49 ülkenin tören geçişinin ardından kültürel etkinlik bölümünde horon ve kolbastı gösterileri izleyicileri coşturdu.
Açılışın bu bölümünde renkli lazer gösterileri eşliğinde Mustafa Erdoğan'ın sanat yönetmenliğinde Anadolu Ateşi topluluğu üyeleri, EYOF gönüllüleri ve Karadeniz Teknik Üniversitesi kolbastı ekibinin de yer aldığı toplam bin 300 dansçı, ''Karadeniz'in kanatları ve Vira vira'' adlı gösteriyi sundular.
Hüseyin Avni Aker Stadı'nın beyaza kaplanan zeminde dansçılar, sanatçı Fuat Saka ve Yücel Arzen'in müziklerini hazırladığı gösteriyi gerçekleştirdiler. Dansta Karadeniz'in iklimsel özelliğinden kaynaklı yağmurlu yapısı, çakan şimşekler, Karadeniz'in hırçın dalgası, yağmurun ardından açan güneşle çiçeklerin dansı, yörenin ekonomik değere sahip en önemli tarım ürünleri çay ve fındık sembolize edildi. Dans gösterisi, muhteşem ışık ve ses efektleriyle desteklendi.
Sahanın ortasına kurulan havuzun çevresinde bölgenin kültürel özellikleri ve deniz temasının işlendiği gösteri büyük beğeni kazandı.
Akrobasi gösterisinin ardından sunulan yöreye özgü kolbastı oyunu büyük ilgi gördü.
         
MASKOT HAMSİ UÇTU, TROL SAHADA
Havuzun bulunduğu bölümde oyunların maskotu olan balon şeklindeki hamsi, bir süre havada tutuldu. Bunun ardından Karadeniz balıkçılığında önemli yer tutan trol, deniz tarafındaki kale arkası tribününden diğer kale arkası tribününe kadar oluşturulan bir mekanizmayla yürütüldü.
Bu sırada trol üstündeki dansçılar horon teperken, arkasındakiler ise ağlarla horon oynayarak trole eşlik ettiler.

ABDULLAH GÜL'ÜN MESAJI OKUNDU
Kültürel etkinlik bölümünün ardından resmi tören İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağının göndere çekilmesiyle başladı. Sunucu Korhan Abay, daha sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün mesajını okudu.
Gül'ün mesajının ardından bir konuşma yapan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, sözlerine,''49 ülkeden Trabzon'a gelen 4 bini aşkın sporcu ve bu geceye varlıkları coşkuları sevgileriyle ilgileriyle büyük değer katan çok değerli Trabzonlular. Sevgi ve saygıyla sizleri selamlıyorum'' diyerek başladı.
Bu gecenin sadece Trabzon değil Türkiye açısından çok büyük bir önem ve anlam taşıdığını vurgulayan Kılıç, ''Cumhuriyet tarihinde ilk defa olimpiyat meşalesi ve olimpiyat bayrağı 11. Avrupa Gençlik Olimpiyatları sayesinde Trabzon'a ve Trabzon ile birlikte Türkiye'mize giriş yapmış oluyor. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum'' ifadesini kullandı.
Bu eşsiz organizasyona Trabzon ve Türkiye'nin ev sahipliği yapmasında en büyük payın, emeğin 61. hükümetin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'a ait olduğunu söyleyen Kılıç, ''Son yıllarda ekonomide, diplomaside büyük atılım yapan ülkemiz, artık çok büyük, başarılması zor uluslararası organizasyonun altından başarıyla kalkabiliyor. Her saha, zeminde rüştünü ispat edebiliyor. 11. Avrupa Gençlik Oyunları kapsamında Trabzonumuz'a 7 bin 500 kişilik spor salonundan, kapalı olimpik yüzme havuzlarına kadar her alanda yatırımların yapılmasında hükümetimiz büyük fedakarlıklarla katkı sağlamıştır'' dedi.
Başbakan Erdoğan'ın önünde konuşmanın bir anlamı olmadığını söyleyen Kılıç, ''Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak Türk gençliğinin spor organizasyonlarının, evrensel sevgi, barışın ve kardeşliğin dili olan her türlü spor faaliyetinin her zeminde arkasında olacaktır. Siz sevgili Trabzon halkını, sporcularımızı, 49 ülkede Türkiye'ye gelen sporcuları, uluslararası çok değerli üyeleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Bu organizasyonun hep birlikte Türkiye ve Trabzon'a hayırlı olmasını diliyorum. Sağolun var olun'' diye konuştu.
         
NORVEÇ VE TÜRKİYE İÇİN SAYGI DURUŞU
Kılıç'ın konuşmasının ardından kürsüye gelen Avrupa Olimpiyat Komiteleri Birliği Başkanı Patrick Hickey, kısa bir konuşma yaparak Norveç'te yaşanan terör saldırıları nedeniyle herkesi saygı duruşuna davet etti.
Sporculara da seslenen Hickey, ''Olimpiyatın keyfini ve Trabzon'un misafirperverliğinin tadını çıkarın'' dedi.


         
TÜRKİYE'DE İLK KEZ OLİMPİYAT BAYRAĞI DALGALANDI
Olimpiyat Bayrağı Türkiye'de ilk kez göndere çekildi. Daha sonra Furkan Şen sporcular, Ali Şakacı ise hakemler adına yemin etti.
9 branşı temsilen sporcular sahaya davet edildi. Olimpiyat meşalesi, Trabzonlu Avrupa Şampiyonu milli boksör Fatih Keleş tarafından Faroz Mahallesi'nden yola çıkarılarak Hüseyin Avni Aker Stadı'na getirildi. Keleş, alkışlar eşliğinde meşaleyi daha sonra engelli yüzücü Beytullah Eroğlu'na verdi. Kolları olmayan Eroğlu, meşaleyi gövdesine bağlanan bir aparat 
aracılığıyla bir süre taşıdı. Daha sonra milli basketbolcu Nevriye Yılmaz, aldığı meşaleyi Trabzonlu dünya şampiyonu güreşçi Selçuk Çebi'ye teslim etti.
Çebi ve beraberindeki milli sporcular, 9 branşı temsil eden sporcularla sahanın ortasındaki havuzda olimpiyat ateşini yaktılar.
Havuzda yanan ateşin ardından Hüseyin Avni Aker Stadı'nın dış bölümünde bulunan olimpiyat meşalesi bir mekanizmayla ateşlendi.



  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli