'TOPBAŞ'IN MASALLARINI DİNLEDİK'

CHP’li Sağlam Topbaş’ın Yüzüne Söyledi; İBB Başkanı olarak İstanbul’un Yağmalanmasına, Tarihin Yok Edilerek Katledilmesine ve İBB’nin Her Geçen Gün Zarar Etmesine Göz Yumuyorsunuz!

”TOPBAŞ’IN MASALLARINI DİNLEDİK”

CHP’li Sağlam Topbaş’ın Yüzüne Söyledi; İBB Başkanı olarak İstanbul’un Yağmalanmasına, Tarihin Yok Edilerek Katledilmesine ve İBB’nin Her Geçen Gün Zarar Etmesine Göz Yumuyorsunuz!

İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın da hazır bulunduğu Meclis Toplantısında 2015 yılı İBB Faaliyet raporunu Meclis Kürsüsünde değerlendiren CHP İBB Meclis Üyesi Dr. Hakkı Sağlam, İBB’nin her geçen yıl dahada zarar ettiğini Faaliyet Raporundan örnekler sunarak gözler önüne serdi ve İBB’nin zararlarını şöyle sıraladı; “2015 yılının ilk 6 ayında İBB İştiraklerinden olan 11 şirket 79 milyon 385 bin lira zarar etmişdir. Bunların arasında Hamidiye, İspark, Belbim, İsbak, İstaç, İsfalt, Bimtaş, İston, Sağlık AŞ, Özidaş, Şehir Hatları. Bu zararların gerekçeleri nedir? Nasıl oluyor da 110 milyon hasılatı olan İSPARK zarar ediyor? Nasıl oluyor da 280 milyon hasılatı olan İSTAÇ zarar ediyor… İSPARK’ın 2015 yılı hasılatı 230 milyon lira, Karı 930 bin lira? Beton üreten İSTON’da zararda… Neden? AKP’li ilçe belediyelerine verdiği malın parasını ödemezse elbette zarar eder. KİPTAŞ vasıtasıyla İBB’nin arsa ve malları yağmalandı. Yandaşlara satılan Gayri Menkul sayısı onbirlerce… İBB’den yok pahasına alınan binlerce Gayri Menkuller başkalarına verildi. Hollanda’dan alınan Phileas Marka Metrobüslerden 65 milyon euro zarar edildi…

Yazık oldu yurttaşlarımızın parasına, vergisine. Vatandaşımız hizmet gelsin diye size ödediği vergileri bu kadar kolay bu kadar basiretsiz birilerine peş-keş çektiniz. Dünya Belediyeler Birliği Başkanı olan Dr. Mimar Kadir Topbaş İstanbul’un yağmalanmasına, tarihin yok edilmesine ve katledilmesine göz yumdu. Sultanahmet’te tarihin üzerine otel yapılıyor, yargı dur diyor, Topbaş seyrediyor. İstanbul’un siluetini bozan 16/9 kulelerinin yapımını seyredildi, yıkım kararı var uygulamıyor? İstiklal Caddesinde tarihi eser üzerine Demirören AVM yaptı seyretti. Üsküdar’da “Milletin a..sına koyan” Mehmet Cengiz tarihi eseri yaktı, şimdi iş makinası girdi yine seyrediyor. Reza Zarrap Bağaz’da kaçak villa yaptı, sağır sultan biliyor onlar seyretti. Reza Zarrap Boğaz’da tarihi köşkü yıkıp yeni bina yapıyor, mahkemeye taşıyoruz, söylüyoruz, basın yazıyor  yine sizler seyrediyorsunuz.Sonuç itibariyle; 2015 yılı faaliyet raporunun betona çiçek ekme ve lale devri dışında herhangi bir başarısı maalesef yoktur. Karaman’da çocuklara tecavüz eden Ensar Vakfına İstanbul’da bina tahsis eden ve etmeye devam edecek olan anlayışa ortak olmayacağız.Boğazda kaçak yalıyı görmezden gelen, 17/25 aralık rüşvet ve yolsuzluk yapanların “önüne yatanları”, “bir kereden bir şey olmaz diyen” anlayışı şiddetle kınıyoruz, karşı çıkıyoruz ve Bu nedenlerle 2015 yılı faaliyet raporuna CHP GRUBU olarak RED oyu kullanıyoruz”

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) 2016 yılı Nisan ayı Meclis toplantılarında İBB 2015 yılı faaliyet raporu Başkan Kadir Topbaş meclise sundu.CHP Grubu adına CHP İBB Meclis Üyesi Dr. Hakkı Sağlam İBB’nin 2015 yılıfaaliyetlerini değerlendirerek öneri ve eleştirilerini Meclis kürsüsündeki konuşmasında gerçekleştirdi. 2015 Faaliyet Raporu CHP Grubunun ret, AKP Grubunun oy çokluğuyla kabul edildi. İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın da hazır bulunduğu İBB’nin 2015 faaliyet raporunun görüşüldüğü İBB Meclis Toplantısında Başkan Topbaş’dan sonra kürsüye çıkan ve CHP Grubunun görüş, öneri ve eleştirilerini sıralayan CHP İBB Meclis Üyesi Dr. Hakkı Sağlam, Başkan Kadir Topbaş’ın da hazır bulunduğu toplantıda eleştiri ve önerilerini sıraladığı  ve ekte sunduğumuz 12 sayfalık  konuşmasında ki bazı başlıklar;

 chp-hakki-saglam-ibb-meclis

İBB 2015 Yılı Faaliyet Raporu Üzerinde CHP Grubu adına söz almış bulunmaktayım. Sayın Topbaş’ı hep birlikte dinledik. 2015 yılında bizim haklı itirazlarımıza rağmen 31 milyar 865 milyon lira tutarındaki (yaklaşık 12,5 milyar) harcamanın hesabını kendince vermiş gibi oldu. Sadece bu değil 2014 yılında kabul ettiğimiz 2015–2019 dönemi (5 yıllık) stratejik plan, 2015 yılı yatırım programı hesabını vermeye çalıştı.

İstanbul imparatorlukların, farklı kültürlerin, gelişmenin, kalkınmanın, ekonominin başkenti, Türkiye’nin yenilikleri, aklı, bilimi, çağdaşlığı alan, üreten, yayan kenti. Böyle bir kenti yönetmek aynı zamanda devralınan mirası, doğayı, korumak, insanların ihtiyaçlarını akıl, bilim ve çağın gerektirdiği biçimde karşılamaktır. Bu kenti yönetenlerin başaramadığı da budur.

 

Artık İstanbul denilince akla trafik, doğa ve tarihi eser katliamı, terör saldırıları geliyor. Her köşesi yağmalanan, ranta kurban verilen bir kent akla geliyor. Kenti yönetenler geçmişe bakmazlar, eldeki imkânlara, dünyadaki benzer kentlerde nelerin yapıldığına, oralarda yaşamın nasıl olduğuna bakar. İstanbul dünya metropolü, en büyük kentimiz, ama yaşayanlarını İstanbullu yapamayan, kentli kimliği veremeyen, yaşayanlarının kimliğine sadece adres olarak geçen bir kent.

 

Kentler göç alır, göç verir ama yaşayanlarını göçmen, yaşadığı yere işgalci yapmaz. Bugün İstanbul’un içinde insanların evi ve işi arasında, okulu ve evi arasında günlük olarak yaşadıkları, bir kentli yaşamından çok göçmen yaşamına benzemektedir. Meselenin özü bu kentin plansız gelişmeye devam etmesidir. Sorunlar önceden görülüp çözüm üretilmesi yerine sorun ortaya çıktığında çözüm aranmasıdır. Belediyenin görevi sadece yaşayanların talep ve isteklerinin karşılanması değildir. Yapılanların gelecek kuşaklarca da kullanılacağının her zaman gözetmektir. Kamu yararı öncelikli politikanın özü de budur.

 

Bugün İstanbul Büyükşehir Belediyesi yol, köprü yapma yarışında . Trafik sorunu yol yaparak çözülmez, sadece halının altına süpürülür. Çünkü sizin yaptığınız yol, köprü yeni rant alanı, yeni nüfus yoğunluğu demektir. Bu da zamanında arsa kapmak, sonra ona imar verip komisyon almak, sonra oralarda kamulaştırma yapmak gibi kısır döngüden, çürümüşlükten kurtulamayız.

İSKİ; İleri Biyolojik ve Biyolojik Arıtmalar; Bakın yaz geliyor geçen yıl olduğu gibi bu yıl da İstanbul’da denize girilmeyecek, yani Marmara kirli, Balık çeşidi ve miktarında artış yok; peki nerde bu ileri biyolojik arıtma. Marmara’da balık olmadığından yine geçen yıl balıkçılar sezonu erken kapatmıştı. – Temiz su, Şebeke suyu maalesef bahsettiğiniz yatırımlara rağmen halen musluktan içilmemektedir. – Su fiyatları oldukça pahalıdır. Sözde altyapısı bitmiş, barajların doluluk oranı mevsimin üzerinde seyrederken gerek sanayi ve esnaf ve gerekse konutlarda oldukça pahalıdır.

İETT, Toplu Ulaşım, Metro; Deniz Ulaşım; Sayın Topbaş; Hollanda’dan Phileas marka tanesi 1 milyon 265 bin Euro dan 65 milyon euro ödenerek alınan araçlar şimdi nerede? Daha önce tek tük pik saatlerin dışında servise verilen ancak 1 yıl önce Şirinevler’de yanan araç sonrası hepsi depoda yatıyor. Ne oldu o metrobüs neden yandı. Bir soruşturma yaptınız mı? Yaptı iseniz sonucu nedir? Acaba kusurlu yedek parça kullanımından kaynaklı olabilir mi? Acaba bakım ve onarımı yapılmadığı, orijinal yedek parça kullanılmadığı için mi o metrobüs yandı? Peki içindeki yüzlerce yurttaşımızın canı bu kadar mı ucuz? Yurttaşlarımızın hayatının sizin için hiç mi önemi yok? Sizin için olmadığını biliyoruz. Oysa biz bu yangın ve kazaların olabileceğini adeta gelmekte olduğunu sizlere onlarca kez ifade ettik. Peki bu araçların kusurundan dolayı ve sözleşme dahilinde verilmesi zorunlu yedek parça ve malzemenin verilmemesi nedeniyle İstanbul 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2011/249 Esas dosyada Hollanda APTS firmasının iflas ettiği yazıyor. Dosya’da bilirkişinin takdir ettiği 18 milyon (trilyon) lira zararı İETT az bulmuş ve itiraz etmişti. Yaklaşık zararın 30 milyon lira olduğu biliniyor; yani 65 milyon euro + milyonlarca mahkeme masrafı+avukatlık masrafı+ zaman kaybı+ İETT’nin itibar kaybı hepsi gitti. Yazık oldu yurttaşlarımızın parasına vergisine. Vatandaşımız hizmet gelsin diye size ödediği vergileri bu kadar kolay bu kadar basiretsiz birilerine peş-keş çektiniz. Sizi 2009 dan bu yana uyardık ayıplı olan o metrobüsleri – malı- Hollanda’ya iade et dedik ama biz söyledik biz dinledik.

Toplu taşıma araçları – otobüslerin- (İETT, ÖHO ve OTOBÜS AŞ) çok sık kaza yapmaları, can ve mal kaybına sebebiyet vermeleri konusunda kamuoyu ve meclisimiz bugüne kadar bilgilendirilmemiştir. Bakım ve onarım yapılmaması ve orijinal yedek parça kullanılmamasından kaynaklı, kullanıcıların uzun süren mesaileri, aşırı trafik, personel üzerinde adeta tehdite varan  idari ve otoriter baskı 145 yıllık İETT’yi  bir tarihi kurumu bitirme başarısı gösterdiğiniz için sizi kutluyorum. Bu başarınız üniversiteler –kürsüler-de önemli bir ders konusu olacaktır.  İETT’nin nitelikteki personelini dağıttınız, sürdünüz adeta kovdunuz…  sonuç ortada…

Metro; Hani 2014 seçimleri öncesi köprü ve geçitlere ulaşım sürelerini yazmıştınız, hatta gezi direnişinin sloganını kopyalayıp “heryerde metro, heryere metro” dediniz. Seçimlerin üzerinde 2 yıl geçti. Bu iki yılda kaç KM metro yaptınız? 38 ayda bitireceğinizi ilan ettiğiniz ve geçen yıl Temmuz sonunda bitmesi gereken Çekmeköy-Üsküdar metrosu ne zaman açılacak? Bir belediye başkanı halkına yalan söyler mi? Neden halktan özür dilemiyorsunuz? Bu hat ne zaman bitecek? Bu metronun akıllı sistem ile “sürücüsüz metro hattı” olacağı (faaliyet raporu 97) ifade edilmiş, bu da metrobüs hattına benzemesin… Peki Kartal – Kaynarca aradan 3,5 yıl geçmesine rağmen (2015’te hizmete alınacaktı) 3 istasyondan oluşan 4,5 KM metro yapamadınız?

Asfalt; Daha birkaç ay evvel yaptığınız metrobüs hattı dahil yollardaki asfalt kullanılamaz hale geldi. Yolu kazıp asfalt dökülmesine rağmen çukur açılmaya başlandı. Bu her yıl aynı değişen bir şey yok. Yani bir asfalt dahi dökme beceriniz yok. Galiba iyi danışmanlar ile çalışmıyorsunuz? Bir zamanlar renkli yollar yapılacağı, renkli asfalt döküleceğini beyan etmiştiniz. Bırakın rengini de şu yolları doğru-düzgün yapın.

İBB İştirakleri; 2015 ilk 6 ayında 11 şirket 79 milyon 385 bin lira zarar etmişti. Bunların arasında Hamidiye, İspark, Belbim, İsbak, İstaç, İsfalt, Bimtaş, İston, Sağlık, Özidaş, Şehir hatları. Bunun gerekçesi nedir? Açıklarmısınız?

Nasıl oluyor da 110 milyon hasılatı olan İPARK zarar ediyor?

Nasıl oluyor da 280 milyon hasılatı olan İSTAÇ zarar ediyor…

İspark 2015 yılı hasılatı 230 milyon lira…. Karı 930 bin lira?

Beton üreten İSTON’da zararda. Neden AKP’li ilçe belediyelerine verdiği malın parasını ödemezse elbette zarar eder. Sayın TOPBAŞ talimat veriyor… falan –Tuzla-  ilçemize mal verin parası? Yok. Ne oldu dava sonucu? Bu kürsüden sorduk? Cevap yok… Bu şirketler geçen yıl yani 2015 yılında yapılan 2 genel seçimlerde etkin kullanıldığı, oya tahvil edildiği için zarar etmiştir.

KİPTAŞ’ı arka bahçe, kaçak yapı yapan, ve kendisiyle iş yapan müteahhitlerden önemli miktarda mal varlığı elde ettiği basına- Cumhuriyet Gazetesi 14 – 15 – 16 – 17 – 18 – 19 Mart 2015 – yansıdı. Ne yaptınız? SUSTUNUZ! Susmak kabul etmektir sayın TOPBAŞ. KİPTAŞ vasıtasıyla İBB’nin arsa ve malları yağmalandı. Yandaşlara sattığınız Gayri Menkul (GM) sayısı onbirlerce.. İBB’den yok pahasına aldığınız binlerce GM’de başkalarına verdiniz…

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti; Bu unvanın üzerinden 5 yıl geçti.. bu unvanı hatırlatacak, tarihe ışık tutacak bana bir eser gösterebilir misiniz?  Onca kaynak kullandık, İBB bütçesinden pay verdik yandaş kişi ve firmalara kaynak aktarılması dışında kazancımız maalesef yok. Bana bir tane sanat eseri, bir heykel, bir bina, bir eser gösterin… mümkün değil…

Florya Cennet Mah karşısında SSK nın eski yeri hastane- sağlık tesisi iken hısım-akrabanız tarafında beton yığını haline getirilmesine ses çıkarmadınız. O beton yığını bir mimar olarak sizi rahatsız etmiyor mu?

Ataköy -Cem  Motelleri -sahili; denize sıfır… Dünyanın neresinde var bu yoğunlukta denize sıfır kütle… yeşil alan, deniz sahil yok edildi…

Bakırköy Sümerbank’ın yeri… keza aynı Ataköy sahili gibi beton yığını.. sizi rahatsız etmiyor mu? Bu kenti yağmalayan belediye başkanı olarak anılacaksınız? Bu kentte yeşil alanı bitiren belediye başkanı olarak anılacaksınız?

12 yıldır kenti siz 22 yıldır partiniz yönetiyor. Bu kentin metropol kentlerin arasında olduğunu söylüyorsunuz. Kentin 1, 2 ve 3. Sınıf sanayi ve işyerlerini nerelerde planladınız? Bunun ulaşımı, alt yapısı ve diğer planlamaları konusunda hiç konuşmuyorsunuz?

Saatlerce trafikte kilitlenen sürücüler cinnet geçiriyor.. Bu nasıl dünya metropolü… Bu nasıl bir kent yönetimi… 22 yılda bu kadar yatırım yaptığınızı söylüyorsunuz ama karşılığı maalesef yok. Aslında karşılığı bu kadar olumsuzluklarla, negatif olarak karşımıza çıkıyor… Eskiden günün sabah ve akşam saatlerinde trafik sıkışıklığı vardı. Şimdi sayenizde 7/24 trafik sıkışıklığı var. Bütün tır, kamyon, iş makinesi hareket halinde… oysa diğer eşdeğer metropollerde bu tür araçlar özel saatler dışında trafiğe çıkmazlar, çıkmasına da  izin verilmez. Çünkü onların kent yönetimi anlayışı İMAR Rantı, plan tadili vb çalışmadan ibaret değildir.

Taksim meydanı yılan hikayesine döndü adeta. Taksim meydanı yayalaştırma ve zemin kaplamaları geçen yıl baharda bitmesi gerekirken aradan bir yıl geçmesine rağmen daha bitmedi. Galiba emekçilerin Taksim meydanında 1 mayısın kutlanmasını engellemek için inşaatı öne sürüp yine engelleme yapacaksınız? Meydan düzenlemesi yapıyorsunuz yağmur suyu giderini-kanalını yapmıyorsunuz. Allahtan Meclis Üyemiz  Hüseyin Sağ denetim yaparak bu eksiğin giderilmesini sağlıyor.

İBB Başkanı, mimar ve meslek mensubu, Dünya Belediyeler Birliği Başkanı uluslar arası kuruluş başkanı olarak İstanbul’un yağmalanmasına, tarihin yok edilmesine, katledilmesine göz yumdunuz. Sultanahmet’te tarihin üzerine otel yapılıyor, yargı dur diyor siz seyrediyorsunuz. İstanbul’un siluetini bozan 16/9 kulelerinin yapımızı seyrettiniz, yıkım kararı var uygulamıyorsunuz? İstiklal Caddesinde tarihi eser üzerine Demirören AVM yaptı seyrettiniz. Üsküdar’da Milletin a..sına koyan Mehmet Cengiz tarihi eseri yaktı, şimdi iş makinası girdi seyrediyorsunuz. Reza Zarrap  Bağaz’da kaçak villa yaptı, sağır sultan biliyor siz seyrettiniz. Reza Zarrap Boğaz’da tarihi köşkü yıkıp yeni bina yapıyor, biz söylüyoruz, basın yazıyor siz seyrediyorsunuz.

 

Sonuç itibariyle; 2015 yılı faaliyet raporunun betona çiçek ekme ve lale devri  dışında herhangi  bir başarısı maalesef yoktur. Karaman’da çocuklara tecavüz eden Ensar Vakfına İstanbul’da bina tahsis eden anlayışa ortak olmayacağız. Boğazda kaçak yalıyı görmezden gelen, 17/25 aralık rüşvet ve yolsuzluk yapanların önüne yatanları, bir kereden bir şey olmaz diyen anlayışı şiddetle kınıyoruz. Bu nedenlerle  2015 yılı faaliyet raporuna CHP GRUBU olarak RED oyu kullanacağız.



  • Cuma 38.4 ° / 25 ° Güneşli
  • Cumartesi 38.1 ° / 21.5 ° Güneşli
  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli