TİP, BEHİCE BORAN'I SAYGIYLA, ÖZLEMLE ANDI

TİP, BEHİCE BORAN

Türkiye sosyalist hareketinin ve Türkiye İşçi Partisinin (TİP) genel başkanı ve Urfa Milletvekili, sosyolog Behice Boran'ın, ölümünün 34. yıldönümünde İstanbul, Zincirlikuyu'daki mezarı başınd

Türkiye Komünist Partisi (TKP) örgütü Behice Boran'ın, anmasında önce saygı duruşunda bulundu. TİP Merkez Komite (MK) Üyesi İlke Bereketli, yaptığı konuşmasında. ¨Her yıl olduğu gibi bu yıl da Behice Boran'ın yanıbaşındayız, onu konuşmak, onu anmak için buradayız. Kısıtlı bir sürede Behice Boran'ın çok yönlü kişiliğini, Türkiye sosyalist hareketinde bıraktığı izi konuşmak elbette mümkün değil¨ diyen Bereketli şöyle devam etti:

Behice Boran bir barışseverdi. Hayatını barışa adadı. Menderes'in Kore'ye savaş açtığı yıllarda Barışseverler Cemiyeti'ni kurdu, bunun için mücadele etti, bu uğurda hapiste yattı. Bugün 10 Ekim, aynı zamanda Ankara Gar Katliamı'nda katledilenlerin ölüm yıl dönümü. Barış için yürüyenlerin katledildiği bugünde barış için mücadele etmenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlıyoruz.

Behice Boran bir yurtseverdi. Elinde tüm olanakları olmasına rağmen, bir akademisyen olmasına rağmen, istediği gibi yurt dışına gidebilecek olmasına rağmen, tüm baskılara ve zorluklara rağmen o memleketinde kalmayı tercih etti. Hayatını adadığı işçi sınıfı mücadelesi için ülkesinde kaldı ve tüm zorluklara göğüs gerdi. Onun yurtseverliği yalnızca halkına karşı olan borcunu karşılamak için değildi elbette. Emperyalistlere karşı, onların ülke içindeki iş birlikçilerine karşı mücadele etmek için de yurtseverliğini sürdürdü. 

'BİR AKADEMİSYEN, BİR SOSYOLOG'
Behice Boran bir akademisyen, bir sosyologdu. Akademisyenliği, doktora eğitimi sırasında marksizmle tanıştı. Marksizmin getirdiği bilimsel perspektifi tüm hayatına, siyasete uyguladı. Sosyalizm mücadelesi boyunca savunduğu bütün değerleri, sosyalist devrim ilkesini hep marksizmin bilimsel ışığı altında savundu.
Behice Boran bir kadındı. Türkiye'de kadınların üzerindeki tüm zorlukları o da yaşadı elbette. Çocuğunu, hapiste olduğu sırada doğurmak zorunda kaldı, bunun getirdiği zorluklarla mücadele etti ama buna rağmen Türkiye'nin ilk siyasi parti genel başkanı oldu. Hepimiz için bir örnek oldu, hala da bir örnek...

'TÜM HAYATINI İŞÇİ SINIFININ İKTİDARINA ADADI'
Behice Boran bir sosyalistti elbette. Tüm hayatını işçi sınıfının iktidarına adadı. İşçilerin sömürüsüne son vermek için tüm hayatını ortaya koydu. Eşitlik, özgürlük, adalet için mücadele etti. 
Behice Boran bir inatçıydı elbette, kararlıydı. Tüm hayatı boyunca zorluklara, baskılara, hapislere rağmen bildiği yolda gitmek üzere inat etti. 

'SELAM OLSUN TÜRKİYE'NİN VE DÜNYANIN AYDINLIK GELECEĞİNE'
Ve Behice Boran bir önderdi. Her zaman öncü karakteriyle en önde sorumluluk aldı. Belki bizim kuşağımız, bizden sonraki genç kuşaklar Behice Boran'ı tanıyamadı, böyle bir şansa erişemedik ama ne mutlu bize ki onun açtığı yolda yürüyoruz. Onun bıraktığı izleri takip ediyoruz. Onun Türkiye sosyalist hareketine bıraktığı mirası sahipleniyoruz. Selam olsun Türkiye'nin ve dünyanın aydınlık geleceğine. Selam olsun tüm yaşamını o aydınlık geleceğe adayan yoldaşımız, önderimiz Behice Boran'a.

 

  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı