THY PANDEMİ SÜRECİNİ FIRSATA MI DÖNÜŞTÜRÜYOR?

THY PANDEMİ SÜRECİNİ FIRSATA MI DÖNÜŞTÜRÜYOR?

Esenler’de THY bilet satış acentesi sahibi, Halkların Demokratik partisi (HDP) Esenler Belediye eş başkan adayı Celal Alphan, Havayolu ile seyahat eden yolcuların uçuşların iptalini ve ödenen bilet paralarının geri ödenme

Celal Alphan, “Sokağa çıkma yasakları ve seyahat kısıtlamaları devam ederken ve daha öncesinde 23 Mart itibariyle uçuş almış olanların uçuşları iptal edildi. Bu gelişmelerin olması tüm dünyada olduğu gibi bizde de Koronavirüs nedeniyle doğal karşılandı ancak doğal olmayan ise vatandaşlarımızın peşin para ile aldıkları biletlerin geri iadesinde yaşananlar oldu. Bakınız THY ve diğer hava taşımacılığı yapan firmalar, sivil havacılık kanununu gerekçe göstererek ve pandemi süreci bahanesiyle uçuş tarihini erteleyen ve bilet paralarını iade etmek yerine uçuşları ertelediler.

“VATANDAŞIN ÖDEDİĞİ PARAYI İKİ AY İÇİNDE ÖDEYECEKLER”
Alphan: Kriz nedeniyle Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün yürürlüğe koyduğu Yolcu Hakları Yönetmeliği Geçici Maddeleri ile başka bir krizi da beraberinde getirdi. Bu arada Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Havayolu ile Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Dair Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Vatandaşın ödediği parayı iki ay içinde ödeyecekler, bu adil bir karar değildir.Resmi gazetede yayınlanan bu yönetmenlik öncesi Hava yollarının kendilerinin iptal ettiği uçuşlarda dahi bilet iadelerini yapma yükümlülüğü, uçuşlar başladıktan iki ay sonraya ertelendiğini açıklamıştı.

“BİLET PARALARININ “AKIBETİ” NE OLACAK”
Alphan: Vatandaşlar bizleri isyan ederek sorumlu tutuyorlar, bilet kesim parasının iadesini istiyorlar, bazı vatandaşlar ise seyahat hakkını kullanmak istiyor. Bizlerde insanımıza söyleyecek söz veya karşımızda yeterli cevap verecek muhatap bulamadığımızdan zor durumda kalıyoruz.  Ortada bir haksızlık ve adaletsizlik var yetkililere bizde diyoruz; Corona virüs salgını nedeniyle uçuşu iptal edilenlerin bilet paralarının “akıbeti” ne olacak iade edilecek mi? 2 milyondan fazla insanımız 2 aydır mağduriyet yaşıyor.  Bu insanların verdikleri paralar iade edilmiyor, ne zaman iade yapılacağını da bilmiyoruz. Vatandaşlardan toplanan paranın ve geri iadesi yapılmayan rakamın milyonlara vardığı ortada.
 
Celal Alphan: THY pandemi sürecini fırsata dönüştürmek istiyor. pandemi öncesi uçuşları iptal etmesine rağmen milletin amiyane tabirle parasına el koyup iadelerini 3 ay boyunca vermeyeceğini açıklaması, bizleri vatandaşla karşı karşıya getirdi. Bu uygulama vatandaşlar mağdur ederken zor durumda kalan uçak bilet satışı yapan acentelerin yetkilileri oluyor. Birçok uçuşu önce uçuş göstererek vatandaştan bilet parasını aldıktan sonra uçuşunuz iptal edilmiştir mesajları göndererek yeni mağduriyetler yaratmıştır. Bu konuta yetkililerin duyarlı olmasını ve bu sorunu çözmelerini istiyoruz”

 

  • Cuma 38.4 ° / 25 ° Güneşli
  • Cumartesi 38.1 ° / 21.5 ° Güneşli
  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli