TGC' den Gazeteciler Günü Nedeniyle Açıklama

TGC

“Gazetecilerin çalışma koşulları ve ifade özgürlüğü her yıl geriye gidiyor”

TGC’ den Gazeteciler Günü Nedeniyle Açıklama

Gazetecilerin çalışma koşulları ve ifade özgürlüğü her yıl geriye gidiyor”

TGC yaptığı açıklamada gazetecilerin sendikasızlaştırıldığını, yıpranma payının kaldırıldığını, gazetecilik faaliyetinin terör suçu kapsamında değerlendirildiğini, 70 gazetecinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü cezaevinde geçirdiğine” dikkat çekti.

İSTANBUL-
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, 212 Sayılı Yasa’nın (5953 sayılı) yürürlüğe girişinin 52’nci yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada “Gazetecilerin çalışma koşullarının yanı sıra, ifade özgürlüğü düzeyinin de her yıl biraz daha geriye gittiğini” belirterek TBMM’yi göreve çağırdı.

TGC Yönetim Kurulu’nun açıklaması şöyle:

“Gazetecilerin sosyal ve ekonomik haklarında önemli iyileştirmeler sağlayan 212 Sayılı Yasa 10 Ocak 1961’de yürürlüğe girmiş ve gazeteciler tarafından “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanır olmuştu. O günden bugüne çalışan gazetecilerin koşulları her gün biraz daha güçleşmiştir. Şöyle ki:

Sendikasızlaştırma girişimleri: Uzunca bir süredir bu önemli yıldönümünün “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak anılmasıyla sınırlı kalınması gazetecilerin içinde bulundukları koşulların da düzeltilmek bir yana ağırlaşarak sürdüğünü simgelemektedir. Uygulanmasını zorunlu kılacak etkili yaptırımların bulunmaması ve sendikasızlaştırma girişimleri nedeniyle yasa, genelde yok sayılır bir düzeye indirgenmiştir.

Yıpranma payı kaldırıldı: Bilimsel olmayan gerekçelerle yıpranma payının da kaldırılmış olması gazetecilik mesleğinin sürdürebilirliğini daha da zorlaştırmıştır.

Gazetecilik faaliyetinin terör suçu kapsamında değerlendirilmesi: Gazetecilik faaliyetlerinin özellikle Terörle Mücadele Yasası’nın son dönemdeki yorumlarla “Terör Suçu” kapsamında değerlendirilmesi, demokratik ülkelerde benzerine rastlanmayan bir durumunda yaşanmasına yol açmıştır.

70 gazeteci hapiste: 2008 yılından bu yana tutuklandığı belirlenen 190 gazeteciden 70’i gazetecilik faaliyetleri nedeniyle bu yıl da 10 Ocak’ı cezaevlerinde geçirmek zorunda kalmışlardır.

Türkiye hapisteki gazeteciler açısından dünya birincisi: İfade özgürlüğü konusundaki eksiklikler giderilmezken, Türkiye’nin hapisteki gazeteci sayısı yönünden dünyada ilk sırayı alması da bu yılki anmanın en üzücü yanını oluşturmaktadır. Tutukluluk sürelerinin ceza infazına dönüşmesi de Türkiye’nin bir başka ayıbını oluşturmaktadır.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu olarak yukarıda özetlediğimiz sorunların çözümü için TBMM’yi bir kez daha göreve çağırma zorunluluğu duyduğumuzu belirtiriz.”