Tarih: 02.08.2016 14:37
TARİHTE BUGÜN
TARİHTE BUGÜN…
1921 yazında Sovyetler Birliği'nde Volga Nehri'nden Kırım'a ve Karadeniz kıyılarına kadar uzanan geniş topraklarda büyük bir kıtlık yaşandı. Açlığın on milyonlarca insanı etkilemesi sonucu, Lenin dünya işçilerine açlıkla mücadeleye katılmaları çağrısında bulundu.
Nazım Hikmet'in 1921 yılında Moskova'ya yaptığı yolculukta şahit olduğu ve "Değil bir kaç / değil beş on / otuz milyon / aç bizim" dizeleriyle anlattığı açlık, on milyonlarca insanı etkiledi. Yaşanan büyük kuraklık, Volga'dan Kırım kıyılarına kadar olan geniş düzlükleri kasıp kavurdu. Karşı devrimci güçlerin saldırılarına karşı koymaya çalışan Sovyetler Birliği'nde, kuraklık ve açlıkla mücadele etmenin maddi temelleri mevcut değildi.
Kapitalist ülkelerden yardım beklemek söz konusu bile değildi. Aksine, Paris ve Londra'da, Sovyetler Birliği'nin içinde bulunduğu zor durumdan faydalanmak ve devrimi yok etmek için yeni bir askeri saldırının hazırlıkları yapılıyordu. Lenin, bu durum karşısında dünyanın her yerinde bulunan uluslararası işçi örgütlerinin başlattığı yardım kampanyalarını 2 Ağustos 1921'de yayınladığı bir çağrıyla destekledi:
"Acil yardıma ihtiyacımız var. İşçilerin ve köylülerin Sovyet Cumhuriyeti, çalışanlardan, sanayi işçilerinden ve küçük çiftçilerden yardım bekliyor. Kitleler dünyanın her yerinde kapitalizm ve emperyalizm tarafından baskı altında tutuluyor, ancak işsizlik ve durmadan artan pahalılık nedeniyle içinde bulundukları ağır duruma rağmen, çağrımıza kulak vereceklerinden eminiz."
Lenin, uluslararası yardım dayanışmasını örgütlemek ve koordine etmekle, İsviçre sürgününden yoldaşı olan Willi Münzenberg'i görevlendirdi. Birinci Dünya Savaşı'nda Bern'de Sosyalist Gençlik Enternasyonali'ni yöneten ve Lenin'in etrafında kümelenen devrimci savaş karşıtı muhalefetin üyesi olan Münzenberg, çalışmalarına kısa sürede başladı.
Berlin'de bir yardım bürosu kuran Münzenberg, zaten aktif yardım çalışmaları sürdürmekte olan yardım komitelerini, sendikaları, işçi partilerini, entelektüelleri ve sanatçıları "Rusya'da açlık çekenler için işçi yardımı yurt dışı komitesi" çatısı altında toplamayı başardı.
12 Ağustos 1921'de Uluslararası İşçi Yardımı (UİY) örgütü kuruldu. Örgütün kuruluş çağrısının Clara Zetkin gibi devrimcilerin yanı sıra Käthe Kollwitz, Albert Einstein, Maximilian Harden, Heinrich Vogeler, George Grosz, Martin Andersen Nexö, Anatole France ve Henri Barbusse gibi sanatçılar, entelektüeller ve bilim insanları da imzaladı.
Sovyetler Birliği'nde açlık çeken insanlar için İskandinavya'dan Güney Afrika'ya, Arjantin'den Avustralya'ya kadar yardım kampanyaları düzenlendi. İlk yardım gemisi, 21 Ağustos'da Petrograd'a gitmek üzere Stokholm limanından ayrıldı. UİY, 1921-22 yıllarından yaklaşık beş milyon dolar bağış topladı ve yaklaşık 100 gemi seferiyle Sovyetler Birliği'ne 40.000 ton besin, giysi, makine ve ilaç getirmeyi başardı.
DKP (Almanya Komünist Partisi) MK üyesi olan Willi Münzenberg, 1930'lu yıllardan itibaren Stalinist yönetimin gözünden düştü. Lenin'in bütün yoldaşları gibi karşı-devrimcilik ve troçkizm "suçlamalarına" maruz kalan Münzenberg, DKP'den ihraç edildi. 1940 yılında Fransa'da Nazilerden kaçmaya çalışırken, cesedi ormanlık bir alanda boynunda bir ip olan bir hâlde bulundu.
marksist.org
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —