Susuz günler mi geliyor

Susuz günler mi geliyor

İstanbul’da barajlardaki doluluk oranı “susuz yaz”ların bile altında. İSKİ, basındaki alarm haberlerinin yanıltıcı olduğunu söylüyor ama grafikler öyle demiyor. İstanbul Çevre Mühendisleri Odası Ba

 

Susuz günler mi geliyor

İstanbul’da barajlardaki doluluk oranı “susuz yaz”ların bile altında. İSKİ, basındaki alarm haberlerinin yanıltıcı olduğunu söylüyor ama grafikler öyle demiyor. İstanbul Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Emine Girgin, ‘Taşıma suyla değirmen dönmez, demiştik” diyor

Basında birkaç gündür çıkan İstanbul’da ihtiyaçları karşılayacak yeterli suyun olmadığına ilişkin haberler üzerine İSKİ internet sitesi üzerinden bir açıklama yayımladı. “İstanbul’da su kesintisiz akacak” başlığı ile verilen açıklamada, 100 milyon m3 kullanılabilir su bulunduğu ifade edildi. Aynı açıklamada örnek olarak 10 Temmuz’da tüketilen su miktarı 2 milyon 906 bin 169 m3 olduğu belirtildi.  Su durumu ile ilgili basında yer alan haberlerin yanıltıcı olduğunu ifade eden İSKİ, kuyu suyu çektiklerini yazdı.

Yine İSKİ verilerine göre 2014 yılı içerisinde 64 adet içmesuyu kuyusu daha açılarak, aktif içmesuyu kuyusu adedi 145’e ulaştı. Ancak bu veriler, su kaynaklarının çoğaltıldığını değil, bir krizin varlığını gösteriyor. İSKİ’nin sunduğu grafikler de bunu doğrular nitelikte.

grafik-su

Yukarıdaki tablo her yıl 12 Temmuz’da barajların ne kadar dolu olduğunu gösteriyor. Grafiğe göre 2014 yılının 12 Temmuz günü barajların yalnızca yüzde 21.43′ü dolu. Ve bu “susuz yaz” diye anılan 2007 ve 2008 yıllarındaki oranın bile altında kalıyor.

grafik-su2

Yine İSKİ’nin verilerinde geçtiğimiz yıl temmuz ayından bu yana doluluk oranları grafikleştiriliyor. Neredeyse düzenli bir azalış gözlemlenen grafik, İSKİ’nin “telaşa kapılmayın” uyarısını haksız çıkarıyor.

İSKİ açıklamasında, Melen’i çözüm olarak göstererek “Yeni su kaynaklarımız arasında olan Melen Sistemi’nin 2. Kademesi de tamamlanmıştır. 3 metrelik çelik isale hattından oluşan 135 km uzunluğundaki Melen 2. Kademe Hattının, Sakarya Nehri Mevkii’nde Sakarya Terfi İstasyonu inşa edilmiş ve Melen Hattı’na bağlantısı yapılmıştır.  Melen de yeterli su olmadığı dönemlerde Sakarya Nehri’nden günlük 800 bin m3’e kadar su bulma imkanımız vardır. Melen Projesinin 2. Kademesinden su alma kapasitemiz günlük toplam 1 milyon 100 bin metreküpün üzerindedir” diyor.

Havzalar arası transfer çözüm değil

Ancak görüşlerine başvurduğumuz İstanbul Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Emine Girgin havzalar arası transferin çözüm alamayacağını ifade ediyor. Melen Sistemi yapılmaya başlandığından beri taşıma suyla değirmen dönmeyeceğini söylediklerini hatırlatan Girgin, çözümün mevcut havzaların korunması, yapılaşmaya açılmalarının engellenmesi olduğuna dikkat çekiyor.

Atıklar suya karışıyor

Melen’deki durumun da hiç iç açıcı olmadığını aktaran Girgin, yaptıkları gözlemlerde Melen’in hemen yanında çöplüğün bulunduğu,  çöplükteki tehlikeli maddelerin Melen’e yağmur suyu ile karışabileceği konusunda uyarıyor. Girgin, atık suyunun kullanıldığını, bu su arıtılsa bile kullanılmaması gerektiğini söylüyor.

Girgin ayrıca Sakarya nehrinden alıınan suyun üçüncü, dördüncü kalite su olduğunu ekleyerek, havzalardaki suyun daha kaliteli olduğunu belirtiyor. Girgin, havzalar arası transferin çözüm olamayacağını, su döngüsü kırıldığında bu kez orada kuraklık başlayabileceğini söylüyor.

Ancak İSKİ bu uyarıları dikkate almak yerine İstanbulluları uyarıyor: “İSKİ olarak aldığımız tedbirlerin yanında mevcut kaynaklarımızın etkin ve verimli kullanılması için tüm İstanbullulara görev düşmektedir. Su tükettiğimiz tüm mecralarda alacağımız pratik tedbirlerle tasarruf ettiğimiz her damla su, yine bizim musluklarımızdan akacaktır.”



  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli