Susma, ses çıkar, okuluna sahip çık

Susma, ses çıkar, okuluna sahip çık

Fatih Atatürk İlköğretim Okulu öğrencileri ve velileri pazartesi günü okullarına gittiklerinde okullarının imam hatipe dönüştürüldüğünü öğrendi.




Susma, ses çıkar, okuluna sahip çık

Fatih Atatürk İlköğretim Okulu öğrencileri ve velileri pazartesi günü okullarına gittiklerinde okullarının imam hatipe dönüştürüldüğünü öğrendi.

Kayıt yaptırmış, formalarını ve diğer okul ihtiyaçlarını almış 1. sınıf öğrencilerine çevre okullardan biri olan Mimar Sinan İlköğretim Okulu’na gidebileceği söylendi. Ancak Atatürk İlköğretim Okulu’na kayıt yapmış, formalarını bu okula göre almış olan öğrencilerin diğer okullara nasıl kayıt yapabilecekleri bildirilmedi.

Veliler, durumla ilgili bilgi almak için okul idaresine başvurduğunda, dönüşümün yaşanmayacağı yanıtı aldılar ama 7 Eylül itibariyle imam hatip kayıtları başladı. Kayıt için yalnızca 5 öğrencinin başvurduğunu duyan veliler ise duruma tepkili. Çünkü dönüşüme göre, 1. sınıf öğrencileri bu okulda öğrenim göremeyecek. Geçen yıl 6. ve 7. sınıfta okuyan öğrenciler öğrenimlerine eskisi gibi devam edecek. Fakat geçen yıl 4. sınıf olan ve 4+4+4 ile orta 1’e geçen çocuklar Atatürk İlköğretim Okulu’nda devam ederlerse imam hatipte okumak zorunda kalacak.

Velilerin bir kısmı imam hatipe karşı olmadıklarını ama cuma günü (7 Eylül) alınan bir karar, pazartesi günü (10 Eylül) uygulamaya geçtiği için hazırlıksız olduklarından ve artık başka bir yere kayıt yapamayacaklarından şikayetçi. Kimi veliler birinci sınıfa başlayacak olan çocuklarının hevesinin kaçtığını söylerken, bir kısmı da etütlü ve tam gün öğrenim olduğu için tercih ettikleri bu okulun dönüştürülmesinin çocuklarına zorla dini ders vermek demek olduğunu söylüyor. Seçmeli ders olarak dini eğitimin verilmesine karşı olmadığını belirten bir veli, dini eğitim almak üzere mecburen iki saat daha okulda kalacağı için çocuğunun ne zaman dinleneceğini soruyor.


Hem öğrenciler, hem öğretmenler mağdur
Öte yandan Atatürk İlköğretim Okulu’ndan norm fazlası nedeniyle Mimar Sinan İlköğretim Okulu’nda görevlendirilen bir öğretmen de müdürün kendisini kabul etmediğini söylemesi üzerine açıkta kaldı.

Çevre okullardan birinde devlet memuru olarak çalışan velilerden biri, çocuğunu bu okula göndermek zorunda olduğunu belirtiyor. İşe gelirken, çocuğunu da okula bıraktığını söyleyen veli, bakacak kimsesinin olmadığını bu yüzden tam gün eğitim veren bu okulu tercih ettiğini söylüyor. Çocuğunu imam hatipte okutmak istemediğini vurgulayan veli, çocuğunun 2. sınıf öğrencisi olduğunu ama 3 sene sonra aynı sıkıntıyı yaşamasını istemediğini ifade ediyor. Veli, “Biz çalışan anne babalarız. Çocuğumu buradan alıp nereye götüreyim şimdi?” diye soruyor. kendilerini kandırılmış, huzursuz hissettiklerini söyledi.


Bölgede kamu hizmeti veren kurumların, çevredeki işyerlerinde çalışan velilerin, çevrede oturan e-kayıt sistemiyle önkaydı olan mahallelilerin yıllardır çocuklarını bu okula gönderdiklerini ifade eden Yalçın, hayatlarını da bu okulun olanaklarına göre planladıklarını ifade etti.

Bu oldubittiye karşı çıktıklarını söyleyen Yalçın, “Okulumuzu geri istiyoruz. Okulumuz eski eğitim sistemine dönünceye kadar kararlıkla mücadele edeceğiz” diye konuştu.

Eğitim Sen 8 Nolu Şube Başkanı Mustafa Turgut da bir konuşma yaparak, bölgede çok fazla yerleşim olmamasına rağmen kamu hizmet veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Unkapanı Sosyal Güvenlik Merkezi, Bölge Çalışma Sosyal Güvenlik Merkezi, Cibali Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi, Fatih Sosyal Güvelik Merkezi, Hıfzısıhha Müdürlüğü, İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü, çevre okullar gibi pek çok kamu kurumunda ve çevredeki özel işyerlerinde çalışan pek çok velinin çocukları için en uygun okulun bu olduğunu söyledi. Bölgenin ihtiyacını karşılayan bu okulun, ihtiyaç olmadığı gerekçesiyle imam hatip dönüştürüldüğünü söyleyenlerin yalan söylediğini ifade eden Turgut, velilerin aldıkları kararlarda yapacakları eylem ve etkinliklerde yanlarında olacaklarını kaydetti.

Basın açıklamasından sonra Valiliğe giderek, topladıkları dilekçeleri götüren öğrenciler veliler ve öğretmenler, yol boyunca geçtikleri, Beyazıt Meydanı, sahaflar çarşısı, Kapalıçarşı ve Cağaloğlu’nu “Susma, ses çıkar, okuluna sahip çık” sesleriyle yankılattı. Ellerinde rengarenk “Okulumuzu istiyoruz” dövizleri taşıyan çocukları gören çevre halkı, yaşadıkları şaşkınlıktan sonra, onlara alkışlarla destek verdiler.

Valilik önünde bir süre eylem yapan veliler adına bir heyet dilekçeleri teslim etti.

Veliler eylemlerinin burada bitmediğini duyurarak, her gün öğle paydosunda 12.00-13.00 saatlerinde okulun önünde çocuklarıyla yemek yiyeceklerini ve kararlılıklarını göstereceklerini söyledi.



  • Salı 18.1 ° / 13.2 ° false
  • Çarşamba 17.7 ° / 12.1 ° Güneşli
  • Perşembe 16.9 ° / 12.1 ° Güneşli