Sürgü'de Alevilere 'oruç' baskısı

Sürgü

Malatya'nın Sürgü Beldesi'nde oruç tutmadıkları gerekçesiyle kalabalık bir grup tarafından Alevilere baskı yapıldığı ileri sürülüyor. Alevilerin iki gündür korktukları için evlerinden &cce


7-24esenlerhaber /Habermerkezi

Sürgü'de Alevilere 'oruç' baskısı

Malatya'nın Sürgü Beldesi'nde oruç tutmadıkları gerekçesiyle kalabalık bir grup tarafından Alevilere baskı yapıldığı ileri sürülüyor. Alevilerin iki gündür korktukları için evlerinden çıkamadığı açıklayan Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı da İçişleri Bakanını ve Malatya Valisini acilen göreve çağırdı.

MALATYA- Malatya'nın Doğanşehir İlçesi'ne bağlı Sürgü Beldesi'nde yaşanan gerginlik nedeniyle iki gündür Alevilerin sokağa çıkamadığı belirtildi.

ETHA'ya bilgi veren belde sakinleri, kendilerini "dici" olarak adlandıran yaklaşık 200 kişilik bir grubun, oruç tutmadıkları için kendilerine baskı uyguladığını belirtti. Sokağa çıkmaya korktuklarını belirten Aleviler, iki gündür küçük çaplı saldırıların yaşandığını, haber verildiği halde jandarmanın beldeye gelmediğini kaydetti.

Grubun kendilerini "Size dini öğretmeye geldik" diyerek tehdit ettiklerini belirten Aleviler, grubun sürekli evlerinin etrafında dolandığını ve beldeden ayrılmadığını kaydetti.

Halk, yaşananları aktarmak için Sürgü Belde Belediye Başkanı Faruk Taşdemir ile görüşmek üzere belediyeye gitti.

"YENİ ALEVİ KATLİAMINA SEYİRCİ KALMAYACAĞIZ"

Malatya Sürgü'de sünnü bir grubun Alevilere karşı yeniden eylem yapmayı planladığını açıklayan Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı da İçişleri Bakanını ve Malatya Valisini acilen göreve çağırdı. Vakıf, "Biz aleviler yeni bir Alevi katliamına seyirci kalmayacağız" dedi.
Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı, "uzun süredir Aleviler üzerinden yürütülen ayrımcı ve gergin siyasetin sonunda Anadolu'nun birçok kentinde sünnileri Alevilere karşı kışkırtmaya başladığına" dikkat çekti.

Malatya Sürgü'de dün gece, "Alevi bir ailenin evinin önünde ısrarla ve tacize varan bir biçimde davul çalındığını, ramazan davulcusu ile aile arasında yaşanan" tartışma sonrasında, ilçede yaşayan sünnilerin kalabalık bir toplulukla ve ellerinde silahlarla, Alevi ailenin evine doğru yürüyüş yaptıkları hatırlatıldı. Uzun süre sonra olay yerine gelen jandarmanın kalabalığı durdurduğu, ancak başlayan gerginliğin sürdüğü kaydedildi.

Yeniden yürüyüş yapmayı planlayan grubun, "Aleviler burayı terk edin" şeklinde slogan attığı bildirildi.

Olayları kınayan Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı, İçişleri Bakanını ve Malatya Valisini acilen göreve çağırdı, "Biz aleviler yeni bir Alevi katliamına seyirci kalmayacağız" diye ekledi.



  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli