Eğitimde gericiliğe bakarak İsmet Paşa’ya yapılan haksızlığın vicdansızca olduğunu söylüyorum.
Süreç Bazen Olumlu Bazen Olumsuzdur
Eğitimde gericiliğe bakarak İsmet Paşa’ya yapılan haksızlığın vicdansızca olduğunu söylüyorum. Geçmiş ile bugünü kıyaslarsak, geçmişin daha aydınlık, bugünün ise karanlık olduğunu ve gericiliğin günden güne yayıldığını üzülerek görmekteyim.
Son günlerde bir İsmet Paşa düşmanlığı almış başını gidiyor. Tarihleri tarih yapanlar ve tarihe damga vuranları, tarihe ışık tutanları nesillere anlatmak, koltuklarda oturanların görevidir. Çünkü bu koltuklarda oturanlar tarihin çilesini çekenlerin mirasının üzerinde oturuyorlar. Bizim tarihimiz başkalarının tarihi gibi kirli değildir. Emperyalizme karşı verilen savaş sonucu yazılmıştır.
Bu gün birileri bizleri ABD ve İsrail’in çıkarları için savaşa sokmaya çalışırken, İsmet Paşa bu halkı ikinci dünya savaşına sokmadığını hatırlatırım. İsmet Paşa o savaş yıllarında yani 1937’de hazırlanan eğitim seferberliğini 1940’larda hayata geçirenlerden biridir. Köy enstitüleri döneminde eğitim ise zirveye ulaşılmıştır. O günlerle bugünleri kıyaslayalım demiştim ya, o günlerde köy enstitüleri vatansever yetiştiriyordu. Ayni zamanda balık yemeyi değil balık tutmayı öğretiyordu. Koloni olmadıksa, Birazda İsmet Paşanın ve arkadaşlarının mücadelesi sonucunda olmadık.
Köy enstitüleri, köylünün zenginleşmesi, kültürleşmesi birilerini oldukça korkutmuştu. Aydınlanmanın, çağdaşlaşmanın hatta özgür birey olmanın temellerinin Köy enstitüleri ile yapılacağı birilerini oldukça korkutmuştu. Kendi düzenlerini kurarak halkın gericiliğe yönelmesi için çok uluslu şirketlerle ülke kaynaklarını sömürmek isteyenler, eğitimi taşeronlaştırıp paralı hale getirmek isteyenler. Bu fırsatı değerlendirerek köy enstitülerini kaldırdılar.
Enstitüler kalkınca, halkın kardeşliği, barış içinde yaşaması engellenecek, terör zirve yapacak, gözyaşı ve kandan yararlananların iktidarlarının kurulacağı belgi’de o günlerde kimsenin aklına gelmiyordu. Köy enstitüleri fırsat eşitliği ve kalkınma hamlesinin, ayni zamanda işsizliğin çaresi olması birilerinin korkusu olmuştu. Köy enstitüleri kalkarsa Toprak ağalarının düzeni devam eter, vahşi kapitalizmin önündeki engellerde biter.
Köy enstitülerini kaldırmak için ABD ve onun işbirlikçileri emperyalistleri bir kere daha lanetliyorum. Soyguna, Ağalık sistemine, gericiliğe, prim verme ruhu ile yaşayanları da aynı şekilde lanetliyorum.
Süreç bu, bazen olumlu bazen de olumsuz gelişir. Bugün istihdam planlaması yapmayan, açtığı eğitim fakültelerinden, mezun olan öğretmenlere “Ben size iş bulmaya mecbur değilim” diyor. Aynı iktidar, mevcut siyasal iklimde ailelere “Ben size istediğim dersleri vereceğim” diyor. Önce Alevilere sonra Kürtlere sonra da tüm halkımıza, kendi ideolojisini dayatarak demokrasi dersi veriyorlar. İmam hatiplerinin önünü açmak için eğitim sistemini perişan ettiler. Sanki bizler dindar değilmişiz gibi yeni dindar nesiller yetiştireceklerini söylüyorlar. Sokakların üniversiteli işsiz kaynadığı ülkemizde ticarileşen Eğitim sistemi “Benim bu ülkeye, ülke insanına borcum var borcumu ödeyeyim diye düşünen bir genç mi kaldı”?bu aldatmacalar yeni değil bu iktidar 28 Şubatta Atatürk gençliği yetiştireceğiz demişti, ama görüyoruz bu iktidar döneminde Atatürk’ün resimlerine ve Meydanlarda büstüne olmadık saldırılar yapılıyor.Mustafa Kemal Atatürk'ün ismini onun devrimlerini okul kitaplarından çıkarmaya çalışıyorlar. Söyler misiniz, kendi tarihine ihanet etmek değil de nedir bunun adı.
Kat sayılar kalktı değişen hiçbir şey olmayacak, zaten Meslek Liseleri Üniversite için değil meslek edindirmek için açılmışlar. Bu okullarımız şu anda Üniversiteye giriş sıralamasında 15. sırata otlukları biliniyor.
AKP iktidarı nefret dilini asla değiştiremez çünkü eğitim sistemimiz bozuk. 8 milyon İmam hatipli var 20 milyonda normal liselerde okuyan var, fakat inatlaşma ve siyasi gelecek kaygısı zorla insanlara imam hatipli olun dedirtiyor. Yine bu iktidar dershaneleri kaldıracağım diyor ama kaldıramaz. Ben kalkması tarafıyım sebebi ise dershanelere yılda 10 milyar dolar gidiyor Dershanelerin yaptığı geçici sorun çözmek dır, Eğitim vermiyorlar.