Sultangazi Meclisinde YSK Tartışması

Sultangazi Meclisinde YSK Tartışması

YSK’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi için yeniden seçim kararı alması Sultangazi Belediye Meclisi’nde tartışma çıkarttı.

CHP’liler YSK kararını sandığa darbe olarak nitelendirdi ve “demokrasi ağır bir yara almıştır.” dedi. Ak Partililer ise duruma tepki gösterip “Kararlar işinize geldiği gibi olmaz. Ankara ve Antalya’da YSK kararına saygı duydunuz. İstanbul olunca niçin tepkilisiniz?” diyerek cevap verdi.

Sultangazi Belediye Meclisi’nin Mayıs ayı ikinci oturumu gerçekleştirildi. Oturuma Meclis 1. Başkan Vekili Av. Hasan Esat İlhan Başkanlık yaptı. AK Parti Grubuna Kemal Eyyüpoğlu, CHP Grubuna Mithat Çelik Grup Başkan Vekilliği yaptı. MHP İlçe ve Grup Başkanı Yusuf Özel de kurmayları ile birlikte oturumu takip etti. MHP’li Meclis Üyeleri Fatih Sayın ve Yaşar Koçyiğit’te oturuma katıldı.

BAŞKAN DURSUN GÜL HEDİYE ETTİ
Meclis başlamadan Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun Meclis’te bulunan kadınlara gül hediye etti ve Anneler gününü tebrik etti. Kadınlar ise Başkan Dursun’un nazik davranışı için teşekkürlerini iletti. Dursun oturum başlamadan meclisten ayrıldı.

KADINLAR ANNELER GÜNÜ İÇİN KONUŞTULAR
Oturum Anneler günü kutlamaları ile açıldı. Söz alan CHP’li Belgin Poyraz Anneler gününe dair yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Türk Kadınına birçok Avrupa ülkesinden önce seçme ve seçilme hakkı veren, Cumhuriyetimizin kurucusu ve partimizin kurucu Genel Başkanımız Mustafa Kemal Atatürk’ün önünde saygı ve sevgi ile eğiliyorum. Mayıs ayının ikinci Pazar günü Anneler günü olarak kutlanmaktadır. Anneler yeryüzünün en kıymetli varlıklarıdır. Bireyin şekillenmesinde en önemli olgu annelerimizdir. Tarihe baktığımızda insanlık adına icatlar geliştiren mucitler dahası filozoflar da bir annenin eseridir. Devletin kadınlar ve anneler için yaptığı yatırımlar ülkemizin aydınlık geleceği için yapmış olacaktır. Ülkemizin son 17 yılına baktığımızda kadına şiddet artmıştır. Boşandığı eşleri tarafından katledilen kadınların sayısı artmıştır. Devlet eliyle çocuk gelinler yaratılarak küçük yaşta hamilelikler yaşanmıştır. Önlenemeyen cinsel istismarlar nedeniyle anne ölümleri olmuştur. Ülkemizde kadın cinayetleri, çocuk ölümleri ve cinsel suçların önlenmesini tedbirlerin alınmasını istemekteyiz. Anneleri değerinin arttıracak politikaların geliştirilmesini talep ediyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ı da saygı ile anıyoruz. Her şey güzel olacak diyorum. Anneler günümüz kutlu olsun.”.

AK Partili Meclis Üyesi Nilgün Koca da söz alarak Anneler güne dair; “Ailelerimize saygıyı esas alan, cennetin annelerin ayaklarının altında olduğuna inanan bir dinin mensubu bizlerin evlat yetiştirmenin önemli bir görev olduğunu biliyoruz. Annelerin daha iyi şartlara kavuşması için çaba sarf edeceğiz. Anneler gününü kutluyoruz.” dedi.

CHP’Lİ GÖRER; “YSK KARARI SANDIĞA DARBEDİR!..”
Gündem dışı konuşmalar sürerken CHP Grup Sözcüsü Zeki Görer söz alarak YSK kararını eleştirdi. Sandığa darbe yapılmıştır diyen CHP’li Görer konuşmasında şunları söyledi; “31 Mart Yerel Seçimlerinde yurttaşlarımızı takdiri ve oyları ile Sayın Ekrem İmamoğlu İBB Başkanı olmuştur. Yapılan onlarca itiraz ve defalarca sayım yapılmasına rağmen Ekrem Beyin Başkan olması engellenememiştir. Ekrem Başkan sandık çıkan meşru Belediye Başkanı değil aynı zamanda 16 Milyon İstanbullunun Gönüllerinde Başkan olmuştur. Demokratik olgunluk Ekrem Başkanın hakkını teslim etmeyi gerektirir. Ancak Ekrem Beyin görevine başlamasına olanak verilmemiştir. Ancak YSK hiçbir hukuka, kanuna, kendi geçmiş kararlarına hepsinden önemlisi halkın vicdanına uymayan kararı ile sandığa darbe yapılmış demokrasi ağır bir yara almıştır. Bu kararı tümü ile hukuk dışı buluyoruz ve kınıyoruz. Sanmasınlar ki vazgeçeceğiz, yılgınlık göstereceğiz, aksine 23 Haziran’da daha güçlü bir şekilde sandıktan yine Ekrem Başkan çıkacaktır. Ekrem Bey sadece CHP’nin değil, 16 Milyon İstanbullunun Başkanıdır. Umutla bakıyoruz yarınlara, gülümseyerek izliyoruz tüm haksızlıkları, 31 Mart’ta yarım kalan işimizi 23 Haziran’da tamamlayacağız. Her şey çok güzel olacak.”.

AK PARTİLİ EYYÜPOĞLU; “KARARLAR İŞİNİZE GELDİĞİ GİBİ OLMAZ!..”
CHP’li Görer’e cevap Ak Parti Grup Başkan Vekili Kemal Eyyüpoğlu’ndan geldi. Ak Partili Eyyüpoğlu konuşmasında süreç hakkında bilgi vererek CHP’nin tavrını eleştirdi ve konuşmasını şu şekilde yaptı; “YSK gerekli çalışmalarını tamamladıktan sonra nihayet karar aşamasına gelmiştir. Verilen kararda iki önemli gerekçeyi zikretmek istiyorum. Birinci gerekçe usulsüz ve kanuna aykırı teşkiller ve ikinci gerekçe ise sayım cetvellerinde ki usulsüzlüklerdir. AK Parti itirazını gerçekleştirirken üzerinde durduğu gerekçe kısıtlı seçmenlerin oy kullanılmasıydı. YSK’ya itirazımızın bir diğer önemi ise usulsüz kurullara dairdi. YSK incelemeler dâhilinde kamu görevlilerinin şartına uygun olarak yapılmadığı tespit edilmiştir. Bu yasa gereği seçime gidilmesi şart olmuştur. Bu karar halka duyurulmuştur. YSK başkanlığı birinden alıp bir diğerine vermemiştir. YSK halkın onayına sunmuştur. Yargıya işinize geldiği gibi güvenip ardından işinize gelmeyince çete gibi söylemler geliştirmenizi doğru bulmadığımız üzülerek ifade ediyoruz. Burası hukuk devletidir. Yargı kararına saygılı olacaklarını, güvendiklerini bir gün önce beyan edenler, kararın açıklanmasından sonra yargıya güvensizlik ve çete elemanları olarak ilan etmeleri yakışıksızdır. 31 Mart seçimlerinde kazandığımız ve kaybettiğimiz il ve ilçeler olmuştur. Ankara ve Antalya’yı kaybettik itiraz ettik. YSK olumsuz bir durum tespit etmedi. Ankara ve Antalya için CHP lehinde bir karar çıkınca YSK güvenilir oluyor. İstanbul’da seçim kararı olunca tepki oluyor. Kendi içlerinde bir korku mu var yoksa CHP’lilerde. İstanbul seçmeni oy verecektir. Karar verecektir. Amacımız fikirlerimizi beyan etmektir. Tartışma yapmak değildir.”.

CHP’Lİ ÇELİK ZEKERYA ÖZ’Ü HATIRLATTI
Eyyüpoğlu’nun konuşmasına CHP’li Çelik sataşma yaparak “Allah kimseyi YSK’nın haksız kararını savunmak zorunda bırakmasın.” dedi. Sataşmaya cevap Ak Parti Grup Sözcüsü Fatih Sultan Mehmet Çiçek’ten geldi. Avukat Çiçek meslektaşını hukuka saygılı olması için uyardı ve şöyle dedi; “Hukukçu olarak Mithat Beyin söylemlerini kabul etmiyoruz. Kendisi de bir hukukçudur. Yargı kararını vermiştir. Hukuksuzluk deyip ithamda bulunmak bir hukukçuya yakışmamıştır.”. CHP’li Çelik’te Ak Partili Çiçek’e “Zekerya Öz’de hukukçuydu, onun kararları da hukuka uygundu, ancak şimdi nerede olduğu belli bile değildir.” diyerek yanıt verdi. Bu söz üzerine Ak Parti Grup Başkan Vekili Kemal Eyyüpoğlu “Ankara ve Antalya için YSK kararı adil değil miydi? YSK kararına saygı duydunuz. Kararlar işinize geldiği gibi olmaz.” dedi.

 

CHP GÜNDEM MADDELERİNE İTİRAZ ETTİ
YSK tartışmasının ardından 4 gündem maddesi görüşüldü ve üyelerin oylarına sunuldu. Oturumda söz alan CHP’li Mithat Çelik gündemin 1 ve 2 numaraları maddeleri için İrtifak Hakkı ve Tahsis konusunda İmar Komisyonu’na havale etmeniz gerekirdi dedi. Ak Partili Tecrübeli Siyaset İnsanı Oktay Birinci ise “İmar ile ilgili konular İmar Komisyonu’na havale edilir. Tahsis ile ilgili konular İmar Komisyonu’na havale edilmez. Zorunluluğu yoktur.” diyerek cevap verdi.

CHP’li Mithat Çelik gündemin 3 numaralı gündem maddesine için de itiraz da bulundu ve bütçeye maddi külfet getireceği ve işçilerin menfaati olmadığı gerekçesi ile hayır diyeceklerini ifade etti.

CHP’li Yarcan Tan son gündem maddesi olan Muhtarlıklara yapılan aylık ayni yardım konusuna da itiraz etti. Grubu adına söz alan Tan, 4 numaralı gündem maddesine dair ise Muhtarlıklara yapılması planlanan 1000 TL’lik ayni yardımı 2000 TL’ye çıkartılmasını istedi. Ayrıca personel tahsisi için yetki verilmesini istedi.



  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı