Srebrenitsa Katliamı'nın 24.Yıl Dönümü Bugün Anıldı!

Srebrenitsa Katliamı

Bosnalı Müslümanların önemli günlerinden Srebrenitsa katliamı 24.yıl dönümü bugün anıldı.

Srebrenitsa katliamı nedir, nasıl oldu? 
 Bosnalı Müslümanların önemli günlerinden Srebrenitsa katliamı 24.yıl dönümü bugün anıldı. 8 bin 372 Boşnak sivilin Sırp askerleri tarafından katledildiği Srebrenitsa soykırımı acısı hala dinmedi. On binlerce vatandaş bugün için internetten Srebrenitsa katliamı nedir, nasıl oldu? Sorusuna yanıt aramaya başladı. Avrupa’da yapılan en büyük insan katliamı ve etnik soykırım olarak dünyada unutulmayan acı katliamda, 7’den 70’e binlerce kişi hayatını kaybetmişti. 
 
Srebrenitsa Katliamı, 1991-1995 Yugoslavya İç Savaşı'nda Sırp Cumhuriyeti Ordusu'nun Srebrenitsa'ya karşı giriştiği "Krivaya "95 Harekâtı" esnasında Temmuz 1995'te yaşanan ve en az 8 bin 372 Boşnak'ın Bosna-Hersek'in Srebrenitsa kentinde general Ratko Mladiç komutasindaki ağır silahlarla donatılmış Bosna Sırp ordusu tarafından öldürülmesi sürecidir. Bosna Sırp ordusunun yanında katliama "Akrepler" olarak bilinen Sırbistan özel güvenlik güçleri de katılmıştır.

Birleşmiş Milletler, Srebrenitsa'yı güvenli bölge ilan etmiş olmasına karşın 400 silahlı Hollanda barış gücü askerinin varlığı katliamı önlememiştir. Yugoslavya'nın çöküşü sonrası 1992 yılında Sırpların Bosna'da başlattıkları soykırımın ardından bölgeye zoraki olarak müdahale eden Birleşmiş Milletler'in güvenli bölge ilan edilen 6 bölge arasında Srebrenitsa da vardı. 

 
Kimliği belirlenen 33 Srebrenitsa kurbanı toprağa verildi
 
İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da yaşanan en büyük insanlık trajedisi olan Srebrenitsa Katliamının üzerinden 24 yıl geçse de acılar dinmiyor. Bugüne kadar, Sırp askerlerinin katlettiği 8 bin 372 Boşnak sivilden 6 bin 610’ünün kimlik tespiti yapıldı. Bugün katliamın 24’üncü yıl dönümünde anma etkinlikleri düzenlenirken kimlik tespiti yapılan 33 sivil daha Potaçari Mezarlığında toprağa verilecek. Kimliği belirlenen 33 kurban, öğle namazının ardından kılınacak cenaze namazından sonra defnedilecek.
Katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları ve yüzlerce kişi, sabahın erken saatlerinden itibaren mezarlığa akın etti. Yakınlarının mezarı başında dualar okuyan Bosnalılar, gözyaşlarına hakim olamadı. Kimlik tespiti yapılan 33 kurbana ait yeşil çuhaya sarılan tabutların yanı başında bekleyen yakınları, sevdiklerine gözyaşları içinde veda ediyor.

Uluslararası mahkeme tarafından hakkında yakalama kararı çıkarılan katliamın baş sorumlusu Radovan Karaçiç, kaçtıktan 13 yıl sonra 2008 yılında Belgrad’da yakalanmıştı. Yakalanmasının ardından yargılanmasına başlanan Karaçiç, Bosna Savaşında insanlığa karşı suç işlemekten suçlu bulunmuş ve 40 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.


 
 

  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli