Siyasiler Rumelilerin İftarında Buluştu.

Siyasiler Rumelilerin İftarında Buluştu.

Rumeli balkan federasyonunun düzenlediği geneleksel iftar yemeği büyük şehir belediyesi Topkapı 1453 sosyal tesislerinde gerçekleşti.

7-24EsenlerHaber/HaberMerkezi

Siyasiler Rumelilerin İftarında Buluştu.


Rumeli balkan federasyonunun düzenlediği geneleksel iftar yemeği büyük şehir belediyesi Topkapı 1453 sosyal tesislerinde gerçekleşti.
İftar yemeğine başbakan yardımcısı Bülent Arınç, Avrupa Birliği Bakanı ve Baş müzakereci Egemen Bağış, TBMM Başkanvekili Meral Akşener, CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Ali Müfit Gürtuna, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu, Esenler CHP yöneticileri, Esenler Sadet Partisi İlçe Başkanı Ve Yöneticileri, Esenler MHP ilçe Bşakanı Ahmet Fidan, Esenler Eski Belediye Başkanı Mehmet Öcalan, ESDEF Başkanı Ömer Savaş ve çok sayıda Rumeliler iftara katılım sağladı.
Rumeli Balkan Federasyonu Genel Başkanı Ayhan Bölükbaşı da, 7 yıl önce kurulan federasyonun Balkanlardan ve Kafkaslardan gelen insanları bir arada tutma konusunda çok önemli işlere imza  attığına dikkati çekti.


Bölükbaşı, ``Balkan Savaşları`nda büyük soykırım yaşandı. 632 bin insanımızı kaybettik. Ama tarih  bunu yazmıyor. 5,5 milyon insan göçe mecbur bırakıldı. Bir avuç Ermeni diasporası, olmayanı olmuş gibi gösterebilmektedir. Biz ise 632 bin insanımızı kaybettik. Bunu uluslararası düzeyde kabul ettiremedik. Gerçek soykırım Balkanlar`da ve Kafkaslarda dünyanın gözleri önünde yaşandı. Balkan Savaşları`nda yaşananları iyi anlamamız ve anlatmamız lazım`` diye konuştu.

Programda konuşan Başbakan Yrd. Bülent Arınç, ``Siyasi farklılıklarımız, Rumeli - Balkan konusu söz edilince hiçbir zaman fark olarak ortaya çıkmaz. Hepimiz el ele verip yüz yılların hatırasını yaşatmaya çalışırız`` diye konuştu. Programdan sonra restorasyonu biten Arap Camii`nin açılışını yaparak teravih namazını kılacaklarını söyleyen Arınç,
“Atatürk, Kültür, Dil ve  Tarih Yüksek Kurumu`ndan da sorumlu olduğunu belirten Arınç, bu kurumun ve diğer kurumların, Edirne`den İzmir`e Balkan Savaşları`nın 100`üncü yılıyla ilgili anma programları yapacaklarını vurgulayarak, ``Balkanlar`dan günümüze kadar geçirdiğimiz acı tatlı günleri, savaşların sebep ve sonuçlarını bir kez daha görmüş olacağız`` dedi.


Avrupa Birliği Bakanı ve Baş müzakereci Egemen Bağış da, bu gece kendisini misafir gibi görmediğini, ev sahibi gibi hissettiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

``İstanbul`un en önemli özelliklerinden birisi de bir Rumeli şehri olmasıdır. Balkanlar`ın zenginliğini gösteren her kültürden izler görmek mümkündür. Bu coğrafyada daha huzurlu günler yaşıyoruz. Balkanlar`da insanların dinleri ve etnik kimlikleri yüzünden kimseye acı çektirilmiyor. AB insanlık tarihinin en kapsamlı barış projesidir.``
Herkesin ramazanını kutlayan Bağış, ``Ramazan orucu olgusunun tüm dünyaya barışı ve  ramazanın temsil ettiği paylaşma, dayanışma ve yardımlaşma kültürünü yaymasını temenni ediyorum`` dedi.



TBMM Başkanvekili Meral Akşener de, Hakkâri’de gerçekleşen helikopter kazasında şehit olan askerlerin ailelerine başsağlığı dileyerek başladığı konuşmasında, 2013 yılının Balkan Savaşları`nın 100`ncü yılı olduğunu, bunun, sözde Ermeni soykırım yasa tasarılarının çok önüne geçecek önemli bir olay olduğunu hatırlattı.

CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay da, ailesinin büyük bir kısmının Rumeli`den göçtüğünü belirterek, ``Gittiğim her yerde, bu ülke, hepimizin iktidarıyla muhalefetiyle, mecliste olanı, olmayanıyla siyasi partileriyle, hiç kimse bir diğerinden daha fazla Atatürkçü değil, hiç kimse de bir diğerinden daha fazla dindar değil. Biz  atamıza da bağlıyız. Biz dinimizi de sonuna kadar bağlıyız`` Benim içinde bulunduğum parti dahil hiçbir partinin Atatürkçü dinci ayrımı yapmaması gerekir. Siyasi ayrışmalarımız olabilir ama böyle konularda ayrımcı davranılmamalı diye konuştu.



  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli