Sivas Katliamı'nda ölenler anıldı

Sivas Katliamı

Madımak Oteli'nde hayatını kaybeden 35 sanatçı ve aydın için anma töreni düzenlendi. Sivas'ta 35 aydın ve sanatçının katledildiği olayların 19. yıldönümünde kentte iki ayrı anma etkinliği dü


Hüseyin Koç /7-24esenlerhaber

Sivas Katliamı'nda ölenler anıldı

Madımak Oteli'nde hayatını kaybeden 35 sanatçı ve aydın için anma töreni düzenlendi.

Sivas'ta 35 aydın ve sanatçının katledildiği olayların 19. yıldönümünde kentte iki ayrı anma etkinliği düzenlendi. Sivas Valiliği, eski otel binası önünde anma töreni yapılmasına yönelik yasağını ise bu yıl kaldırdı.

Anma etkinlikleri nedeniyle kentteki güvenlik önlemleri de artırıldı. Çevre illerden takviye kuvvetlerle birlikte 2 bin polis görev aldı. Etkinliklerin yapılacağı bazı cadde ve sokaklar da trafiğe kapatıldı.

OTEL ÖNÜNDE ETKİNLİK İZNİ

Sivas Valiliği önceki yılların aksine bu yıl Madımak Oteli önünde etkinlik yapılmasını yasaklamadı. Ancak binaya sadece olayda yaşamını yitirenlerin aileleri ve etkinliği düzenleyen kuruluş temsilcilerinin girmesine izin verilecek.


VALİDEN KARANFİL

Sivas Valisi Ali Kolat, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ile kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleriyle, 2 Temmuz 1993'te meydana gelen olaylarda hayatını kaybeden 37 kişi için, Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli binasında oluşturulan anı köşesine karanfil bıraktı.

Vali Kolat, Belediye Başkanı Ürgüp ve beraberindekiler, Valilik önünden yürüyerek Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli binasına geldi. Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Kolat, ''2 Temmuz 1993 yılında burada acı bir olay yaşandı. Bu olay bütün hepimizi üzmüştür. O dönemde karanlık güçler, bizi karanlığa sürüklemek için, geleceğimizi karartmak için bu tür provokatif olaylara ülkemizin başka yerlerinde de sebebiyet vermiştir. Biz Sivaslılar olarak, Valilik olarak, belediye olarak, kamu kurum ve kuruluşlarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla bu olayı telin ediyoruz'' dedi.

                          

Bu tür olayların bir daha yaşanmaması dileğiyle hep birlikte karanfil bırakacaklarını ifade eden Kolat, şunları söyledi:

''Bu tür acılar inşallah bizim birlik ve beraberliğimizi bozmayacaktır. Bu acıları gördükçe birlik ve beraberliğimiz daha da artacaktır. Burada gördüğünüz Mevlana Celallettin Rumiler, Hacı Bektaşi Veliler, Pir Sultan Abdallar, Aşık Veyseller, bütün bunlar, bizim birlik ve beraberliğimizin hamurunu oluşturmuşlardır. İnşallah onların çizdiği yolda yürüyerek bu acıların yaşanmamasını temenni ediyoruz. Sivas'ımızda da bütün unsurlarımızla birlikte, birlik ve beraberlik içerisinde, huzur içerisinde yaşamaya inşallah devam edeceğiz. Bu acılar bizim için bir ibret olacaktır. Bu vesileyle de burada belediye başkanımızla, kamu kuruluşlarımızla çiçek koyacağız. Ayrıca sivil inisiyatifler de ayrı bir şekilde çiçek koyacaklardır.''

                        

''Devlet bunu hiç sahiplenmedi'' gibi söylemlerin olduğunu belirten Kolat, bunun gerçeği yansıtmadığını vurguladı.

Otelin kamulaştırılması sürecinde Devlet Bakanı olan Faruk Çelik ile buraya karanfil bıraktıklarını anımsatan Kolat, ''Bu acıyı unutmamaya devam edeceğiz'' ifadelerini kullandı.

Kolat, konuşmasının ardından Ürgüp ve diğer yetkililerle, olayda yaşamını yitirenlerin isimlerinin yer aldığı anı köşesine karanfil bıraktı. Kolat ve Ürgüp, olayda yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet dileyerek, bu tür acıların bir daha yaşanmamasını temenni etti.

Anma programına, Sivas Emniyet Müdürü Ahmet Kemal Seyhan ve İl Müftüsü Yusuf Şahin'in aralarında bulunduğu protokol üyeleri katıldı. Kolat ve beraberindekiler, anma programının ardından Bilim ve Kültür Merkezi'nin önünde basın mensuplarına poz verdikten sonra Valiliğe gitti.

KATLİAMDA ÖLENLER ANILDI

Sivas Katliamı 19. yılında Madımak Oteli’nin önünde anıldı.

2 Temmuz 1993’te Sivas’ta Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) tarafından organize edilen “Pir Sultan Abdal Şenlikleri” sırasında Madımak Oteli’nin yakılarak, 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanının hayatlarını kaybettiği Sivas Katliamı, 19. yıldönümünde Madımak Oteli’nin önünde, yurdun dört köşesinden gelen binlerce kişiyle anıldı. Saygı duruşuyla başlayan anmada, Madımak’ta katledilen 33 kişinin tek tek isimleri okundu. Alanda yoğun güvenlik önlemi alındı.

-“ÖLDÜRMEYE GELMEDİK AMA BURADA ÖLDÜK”-

PSAKD Genel Başkanı Kemal Bülbül, AKP Hükümeti’nin verdiği zaman aşımı kararını kabul etmediklerini belirterek, “Biz buraya hem 33 canımızı anmaya hem de Deniz Gezmişleri anmaya, halkların kardeşliği için haykırmaya geldik” dedi.

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Engin Gündük de katliamın devlet eliyle yapıldığını vurgulayarak, şunları söyledi:

“Biz katil değiliz, öldürmeye gelmedik ama burada öldük. Bu davanın zaman aşımına uğratılması, katliamın onaylanması demektir. Bu dava mahşere kalmayacak.”

Konuşmaların ardından grup, kortej oluşturarak, toplanma yeri olan Ali Baba Cemevi’ne doğru yürüyüşe geçti.