Sıra diğer ilçelere gelecek

Sıra diğer ilçelere gelecek

Okmeydanı sakinleri Sulukule ve Tarlabaşı’nı örnek göstererek yerinde dönüşüm yapılmasını, haklarının yazılı protokole bağlanmasını istiyor.

Sıra diğer ilçelere gelecek
 
Okmeydanı sakinleri Sulukule ve Tarlabaşı’nı örnek göstererek yerinde dönüşüm yapılmasını, haklarının yazılı protokole bağlanmasını istiyor. CHP’li meclis üyeleri, ‘Yeni evler verilirken proje, danışma vb. gibi ek maliyet kalemleri eklenecek. Bu haliyle vatandaşın evinin karşılığını alması imkânsız hale gelecek’ dedi.

Beyoğlu Belediyesi’nin Okmeydanı’nı riskli alan ilan eden kararının ardından bölgede yapılmak istenen kentsel dönüşüm yurttaşları tedirgin etti. Okmeydanı sakinleri Sulukule ve Tarlabaşı’nda ev sahiplerinin mağdur edildiğini belirterek yerinde dönüşüme karşı olmadıklarını ancak bunun bir yazılı protokole bağlanması gerektiğini söyledi. CHP İBB Meclis üyeleri de semt sakinlerinin daha iyi evlerde yaşayacağı bir uygulamaya karşı olmadıklarını ancak söz konusu uygulamanın birçok riski barındırdığına dikkat çekerek “Vatandaşın dairesi alınırken bugün halihazırdaki durumu yerine, yeni daire verilirken teslim koşulları, proje, danışma vs. gibi ek maliyet kalemleri eklenmektedir. Dolayısıyla vatandaşın taşınmazının karşılığını alması imkânsız hale gelmektedir” dedi.

Okmeydanı’nın Fetihtepe, Kaptanpaşa, Keçecipiri, Piripaşa ve Piyalepaşa mahallelerini kapsayan yaklaşık 1 milyon 600 bin metrekarelik bölgeyi “riskli alan” ilan eden karar geçen hafta Beyoğlu Belediyesi Meclis’inden AKP’lilerin oyu ile geçmişti. Kararın ardından Okmeydanı halkı da 2’ye bölünmüş durumda.

Yurttaşların büyük bir bölümü kentsel dönüşüm projesi ile evlerinden olacaklarını belirtirken uygulanacak projenin yazılı kayıt altına alınmasını istiyor. Siyasi iktidara yakın olanlar ise belediyenin kendilerini mağdur etmeyeceklerine inandıklarını vurgulayarak belediyenin istemiş olduğu evrakları teslim etti. CHP’li meclis üyeleri de kentsel dönüşüme karşı olmadıklarını belirterek ranta dayalı dönüşüme asla izin vermeyeceklerini söyledi.

 

Dönüşümün yerinde yapılmasını istiyoruz

Okmeydanı Çevre Koruma Derneği yöneticisi Eraslan Alkılıç: Bizler kentsel dönüşümün yerinde yapılmasını istiyoruz. Tapuların söz konusu plan doğrultusunda değil, bağımsız parsel ve binanın ferdi tapusu verilerek yapılmasını talep ediyoruz. Belediyenin yaptığı planda özellikle işyerleri yok olacak. Bir bölgeyi, beş mahalleyi, iki milyon metrekareyi riskli alan ilan etmek mümkün değildir. Okmeydanı semtinin zemini mi riskli, binalar mı riskli? Yasalar gereği bilimsel ve teknik heyet raporları var mıdır? Biz bu soruların cevabını istiyoruz. Bizimle protokol yaparak inşaat kalitesini, süresini belli etsinler. Biz sadece hakkımızın bize garanti edilmesini istiyoruz. Onun dışında yapılacak olan artışa itiraz etmiyoruz. Eğer yazılı protokol yapılırsa bizde buradaki yurttaşlarımızı ikna ederiz.

 

‘Yazılı protokol neden yapılmıyor?’

CHP Beyoğlu İBB Meclis üyesi İsmail Söylemez: CHP olarak Okmeydanı’ndaki dönüşümün gündeme geldiği ilk günden beri halk odaklı bir kentsel dönüşüm olması gerektiğini savunduk. Burada uygulanmak istenen proje uygulaması ile halkın yarısı burada yaşayamayacak. Asıl sorun da, burada gizlenmek istenen de bu. Bir oldubittiyle insanları evlerinden etmeye çalışıyorlar. Ben de Beyoğlu’nda evi ve işyeri olan biriyim. Yine yurttaşlarımızı tapu verileceği söylenerek evraklarını teslim etmeleri konusunda baskı altına alıyorlar. Konutlar ara sokaktaysa metrekaresine 500 lira, cadde üzerindeyse 2 bin lira para istiyorlar. Başvuranların çoğunun da tapu alacak yeterli ekonomik gücü yok. Burada kentsel değil rantsal dönüşüm oyunu oynanmak isteniyor.

 

Mahalle sakinleri: Borçlandırmak istiyorlar

Esnaf Selami Can: Yıllardır Okmeydanı’nda yaşıyorum ve esnaflık yapıyorum. Biz de güzel binalarda, yeşil alanları olan, çocuklarımızın çıkıp rahatlıkla oynayabileceği alanlarda yaşamak istiyoruz ama belediyenin yapmış olduğu planlarda biz mağdur ediliyoruz. Bu planlar uygulandığı takdirde direneceğiz. Okmeydanı’nda yaşayan insanların gelir seviyesi belli. Emekli maaşıyla, asgari gelir ücretiyle yaşıyoruz. Bizi borçlandırmak istiyorlar. Bu rakamları ödememiz imkânsız.

Bekir Topuz: 18 yaşında Okmeydanı’na geldim ve 50 senedir burada yaşıyorum. Çocuklar yetişti, şimdi torunlarım da burada yetişiyor. Malımızı mülkümüzü her şeyimizi sattık, buraya 1966’da bir gecekondu yaptık. 1989’da tapu tahsis belgesi aldık. 2 bin lira tapu parası diye de bizden o zamanlar aldılar. 208 metre yerim vardı, şu an 170 metreye düşmüş. Taahhütname imzalatmaya çalışıyorlar. Biz bütün haklarımızdan mahrum kalıyoruz. Riskli alan ilan ettiler, daha sonra siz burada oturamazsınız yıkacağız diyecekler. Bize her seçim dönemi gelip umut verirler, sonra unutup giderler. Biz buraya ömrümüzü verdik. Evimi elimden alırlarsa ne yapacağım. Bin lira maaş alıyorum. 70 bin borç çıkarıyorlar. Sonuna kadar direneceğiz. En fazla canımızı alırlar.

 

‘İşgalci konumuna düşürdüler’

Konut sahibi Fadime Taba: 12 yıldır Okmeydanı’nda yaşıyorum. Her sene düzenli olarak emlak vergisi ödüyoruz. Bize dayatılan vekâletnameleri imzalamak istemiyoruz. Vekâletnameler sınırsız yetki tanıyor. Haklarımızı gasp ediyor. Bizi işgalci konumuna düşürdüler. Biz hakkımızı, tapumuzu istiyoruz. Çıksınlar karşımıza. Ahmet Misbah Demircan bizim de hakkımızı savunsun. Bizim de istediklerimizi versin. Burada PKK’liler eylem yapıyor. Biz onları da burada istemiyoruz. Bilerek dışarıdan getiriyorlar ve semtimizi karıştırmak istiyorlar. Bizim çocuklarımız onların içinde değil ve olmayacak da... Ama bizde asla evlerimizi terk ederek yerimizden olmayacağız.

 

Yeniye değil ranta karşıyız

CHP İBB Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever: CHP olarak yenileşmeye değil, müteahhitlere sağlanan ranta karşıyız. Okmeydanı, Haliç’in kıyısında, İstiklal caddesine yakın ve oluşturulan rant oldukça yüksek. Bu rant halka değil, müteahhitlere veriliyor. Vatandaşa tapuları verilmeden önce rayiç bedeli metrekaresi 51 TL olan yer, şimdi 180 TL’ye çıktı. 51’den 180’e çıkması oldukça yüksek bir rakam, yani vatandaşın almaması için her türlü engel çıkarılıyor. Vatandaş diyor ki 5 yıllık ödeme planını 10 yıla çıkarın, ödeme olanağımız oluşsun ama bu da kabul edilmiyor. Ayrıca proje kapsamında yeri olanlara yüzde 80’i verilirken yüzde 20’si müteahhit payı olarak ayrılacak. Bu durum devleti ve vatandaşı değil müteahhidi koruyor.

İBB Meclis Üyesi Harita Mühendisi Ercan Ulaş Kaya: Okmeydanı’nda şu anda kilometrekarede 50 bin kişi varsa proje sonunda bu sayı 100 bin civarı kişi olacak. 4-5 katlı binadan hak sahibi aileler 15-20 katlı ve içerisinde yüzlerce daire olan bir beton blokunun neresinde, nasıl bir yaşam tesis edecektir? Okmeydanı açıkça ranta kurban edilmek isteniyor. Eğer halktan ve kamuoyundan Okmeydanı için yeterli ses çıkarılamazsa sıra Beykoz, Sarıyer, Beşiktaş ve Üsküdar ilçelerine de gelecektir.

 

Birlikte hareket edin

CHP Küçükçekmece Belediyesi ve İBB Meclis Üyesi Av. Erhan Aslaner: Devlet vatandaşa, istediğim projeleri onayla yoksa istediğim şekilde malını alır, bunun yerine, daire, para, hisse senedi veya istediğim şeyi verebilirim diyor. Üstelik vatandaşın dairesi veya arsası alınırken farklı, vatandaşa daire verilirken farklı ölçütler kullanılmaktadır. Burada vatandaşın birlikte hareket etmesi önemli. Hak kaybına uğramamak için işlemlerin düzenli olarak, bir uzman yardımıyla takip edilmesi ve gününde itirazların yapılması ve davaların açılması önemlidir. CHP olarak biz bu ranta dayalı dönüşüme izin vermeyeceğiz ve yurttaşlarımızın yanında yer alacağız.



  • Çarşamba 10.7 ° / 3.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 10.5 ° / 6.1 ° false
  • Cuma 11.7 ° / 4.1 ° Güneşli