Şimşek'ten 3 Aralık mesajı

Şimşek

Esenler Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Ali Şimşek 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle gazetemize gönderdiği basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi;


“Ya engelsizim ya da engel sizsiniz.”

“Ya ümitsizsiniz. Ya da ümit sizsiniz. Ya çaresizsiniz. Ya da çare sizsiniz.”Behçet Necatigil
 
Birleşmiş Milletlerin 1992 yılında aldığı bir kararla 3 Aralık “Uluslararası Engelliler Günü” olarak kabul edilmiştir. Dünyanın en büyük azınlık grubu olan ve dünya nüfusunun %10’unu oluşturan engelli bireylerin topluma kazandırılması, insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanabilmesi, bu konuda toplumsal “FARKINDALIK” yaratılabilmesi açısından önemli bir fırsat olarak değerlendirilmelidir. Ülkemizde engelli birey oranı yaklaşık olarak %12’dir ve zihinsel engellilerin bu gruptaki yeri azımsanmayacak orandadır. Engellilik, doğuştan olabildiği gibi iş kazaları, ev kazaları, trafik kazaları, savaşlar, terör olayları, hastalıklar, deprem ve benzeri yıkım olayları gibi birçok çevresel etmen ile sonradan da görülebilir.

Öyleyse; "ENGEL BİR HASTALIK DEĞİLDİR, BİREYİN DİĞERLERİNDEN FARKLI BİR ÖZELLİĞİDİR, KİŞİ KADER KURBANI DEĞİLDİR”. Bazı “ENGELLER” bu bireyleri diğerlerinden “FARKLI” kılar. Bu farklılığın ve alışılmamış özelliklere sahip olmanın toplumdaki yansıması “AYRIMCILIK” olarak karşımıza çıkar. Ayrımcılık, hem engelli birey hem de bireyin ailesi için aşılması gereken en önemli engeldir. Yeti kaybı bireyi toplumdan uzaklaştırır. Toplumun da acıyan, dışlayan tutum ve davranışları engelli bireyin topluma eşit bireyler olarak katılımını önler. Sebep olduğu yeti kaybında zamanla bazı iyileşmeler görülse de engellilik, yaşam boyu devam eden, kalıcı, bireyin ve bakım verenlerin yaşam kalitesini düşüren, tıbbi bakım ve rehabilitasyon giderlerini artırarak olumsuz sosyo-ekonomik etkide bulunan bir durumdur.

Zihinsel engelli bireylerin topluma kazandırılması yolundaki en önemli yardımcı üyeler “AİLELERDİR”. Engelli çocuklarına destek olabilmeleri için önce ailelerin psiko-sosyal, duygusal, ekonomik olarak desteklenmesi, bilgilendirilmesi ve geleceğe yönelik gereksinimlerinin karşılanması gereklidir. Bu nedenle, tıbbi tedaviye ek olarak eğitim, rehabilitasyon, bakım hizmetlerinin güçlendirilmesi çok önemlidir. Unutmamak gerekir ki, her insan ya da her insanın bir yakını, hayatının bir döneminde kalan yaşamını engelli olarak sürdürmek zorunda kalabilir Bu açıdan bakıldığında “engelli olmak” senin, benim, hepimizin toplumsal yarasıdır. Bu yaranın olabildiğince zararsız hale getirilebilmesi için engelli bireylere acımak yerine, bilincimizi doğru bir şekilde oluşturmamız ve başkalarını da bilinçlendirmemiz en yararlı yol olacaktır. Zihinsel Özürlüler Federasyonu olarak, 3 Aralık Engelliler Gününün, FARKINDALIK GÜNÜ olarak özenle, önemle her yıl hatırlandığı gün olması dileğiyle, tüm engelli bireylerimizin ve ailelerinin Engelliler Gününü kutlarız. “İkimiz de eşitiz. Engelim senden tek farkımdır”. “Eğer yürüdüğünüz yolda güçlük ve engel yoksa bilin ki o yol sizi bir yere ulaştırmaz.”