Sandık gerginliği!

Sandık gerginliği!

AKP sandık başında 800 bin kişi görevlendirdi, CHP de sonuçları fotoğrafla belgeleyecek.



Sandık gerginliği!

 
AKP sandık başında 800 bin kişi görevlendirdi, CHP de sonuçları fotoğrafla belgeleyecek.

AKP’nin yaşanan 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının ardından “kader seçimi” olarak gördüğü 30 Mart yerel seçimlerine yönelik Türkiye genelindeki 200 bin sandıkta tam bir teyakkuz hali yaşanacak. Sandık güvenliği konusunda neredeyse tüm siyasi partiler, sandık görevlilerini ve müşahitleri (gözlemci) eğitimden geçirdi. AKP’de 800 bin kişiden oluşan seçim görevlisi görev yapacak. AKP Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem de geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “Sandık mahallini kesinlikle boşalttırmayacağız. Her sandık başında görevli 9 kişilik yönetim kurulu üyemiz seçim sonunda sayımın, dökümün kılı kırk yarar şekilde yapılmasını sağlayarak, partimiz aleyhine uygulamaları engelleyecek, mazbataları da tutanakları da alıp geçirecek. Seçim Kurulu’ndan daha önce biz rakamları ilan edeceğiz” demişti.

CEPLE BELGELENECEK
CHP de sandık başında alarm halinde olacak. Bunun için sandık başında görev yapacak gözlemciler için ayrıntılı bir rehber hazırladı. Buna göre, sandık başındaki CHP gözlemcisi, sandık sonuç tutanağının yazım işlemi tamamlandığında cep telefonu ile bir fotoğrafını çekip belgeleyecek. Aynı zamanda TC kimlik numarası ve kendisine gönderilecek olan şifre ilesecim. chp. org.tr adresinden görevli olduğu sandığa ait YSK tarafından açıklanan sonuçların doğruluğunu kontrol edecek.

SİSTEM ÇÖKMÜŞTÜ
2009 yılındaki yerel seçimlerde özellikle Ankara ve İstanbul sonuçları üzerine büyük tartışmalar yaşanmış, sandıklar açıldıktan sonra sayım sırasında sık sık yaşanan elektrik kesintileri tepki çekmişti. Yüksek Seçim Kurulu’nun Seç-Sis sistemi kesintiye uğramış bir süre veri girişi yapılamamıştı. Birçok ilde bazı sandıkların, oy çuvallarının çalındığı iddiaları gündeme gelmiş, suçüstü yakalananlar linçten zor kurtulmuştu.

Yerel seçimlerde YSK tarafından belirlenen devlet memurları ve siyasi partilerin temsilcilerinden oluşan sandık kurulunun hazırlayacağı ıslak imzalı ve mühürlü sonuç tutanakları, ilçe seçim kurullarına teslim edilecek, itirazlar da yine buraya yapılacak. YSK sonuçlarını birleştirecek olan ilçe seçim kurullarından gelen tutanakların birer örneğini tarayacak ve kendi sistemine atacak. Oy kullanılan sandıkta hangi partinin kaç oy aldığı sistemde görülürken sandık kurulunun seçim sonucunda tanzim ettiği tutanağın da ıslak imzalı örneği eklenecek.

İlçe seçim kurulu birleştirme tutanağını orada bulunan siyasi parti temsilcilerine verirken, YSK’ya ulaşacak sonuçlar siyasi parti genel merkezlerine de gönderilecek.
 


  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli