Tarih: 16.08.2017 15:32

Şaibeli referandum için yeni gelişme

Facebook Twitter Linked-in

Şaibeli referandum için yeni gelişme

CHP Konya eski Milletvekili Atilla Kart, YSK’nın başkanlık referandumun mühürsüz zarf ve pusulalarını da geçerli sayması kararını AİHM’e taşıdı. Dava kabul edildi
 
16 Nisan’da yapılan başkanlık referandumunda YSK’nın mühürsüz zarf ve oyların geçerli sayılmasına ilişkin CHP Konya eski Milletvekili Avukat Atilla Kart’ın açtığı davaya ilişkin yeni bir gelişme yaşandı.
Sözcü’den Saygı Öztürk’ün haberine göre, Kart, 21 Nisan’da Danıştay 10. Dairesi’ne “tam kanunsuzluk” sebebiyle referandumun iptali istemiyle açtığı davada daire oy çokluğuyla ve incelenmeksizin başvuruyu reddetti. Bunun üzerine Kart, temyiz mercii olan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na başvurdu. Orası da reddi onadı. Böylece iç hukuk yolları tükenmiş oldu. Bu durumda zorunlu olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) başvurusunu hazırladı. AİHM’e ulaşan dosyayla ilgili çok önemli gelişmeler oldu.

Başvuru dava olarak kabul edildi

Kart’ın başvurusu dava olarak kabul edildi. Bundan sonra davanın esasına ilişkin bir yargılama yapılacak. Eğer dava esastan kabul edilirse Türkiye’de adalete erişimin engellendiği yani YSK’nın idari işlemini, Danıştay 10. Dairesi’nin, İdari Dava Daireleri Kurulu’nun “Benim bu işlemi yargısal olarak yetkim yoktur” diyerek incelemeden kaçınması, Anayasa Mahkemesi’nin de benzeri yönde kararlar vermesi masaya yatırılacak.

Lehte sonuç olursa ne olacak?

Karar, Kart’ın lehine sonuçlanırsa, vatandaşın adalete erişemediği, adil yargılama hakkını, iç hukuk anlamında etkili başvuru hakkını da kullanamadığı, başvuru yollarının işlemez hale geldiği, mahkeme kararıyla hükme bağlanmış olacak. Bunun anlamı, hak ihlallerinin yarattığı sonuçların giderilmesi zorunluluğudur. Bunu uygulayacak olan da ülkemizin anayasal kurumlarıdır.
Atilla Kart konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:
“Ama tecrübelerimizden biliyoruz ki hükümet, bu yöndeki muhtemel yargı kararını savsaklamak, sürüncemede bırakmak konusunda bir çaba içine girecektir. İşte bu noktada bir taraftan Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi mekanizmaları devreye girecek, bir taraftan da Türkiye’de siyaset, kamuoyu konuyu tartışacaktır. Türkiye bu gündeme hazır olmalıdır. Önemli olan Türkiye’nin barışına ve demokrasisine, bütünlüğüne sahip çıkarak bu süreçleri hukuk ve siyaset yoluyla aşmaktır. Bu yöndeki muhtemel gelişmeleri şimdiden siyaset kurumunun ve kamuoyunun bilgi ve takdirlerine sunmak gereğini duyduğum için bu gelişmeleri ilk kez sizinle paylaştım.”

Mahkeme ‘Hak ihlali var’ derse Erdoğan’ın AKP Başkanlığı tehlikede

Mahkeme, “hak ihlali var” derse Erdoğan’ın, AKP Genel Başkanlığı, bu sıfatla tesis ettiği tüm işlemler sona erecek, HSK’nın tesis ettiği tüm işlemler de “yok” hükmünde olacak.

 
Kart, başvurusuna CHP’nin, İstanbul Barosu’nun YSK başkan ve üyeleri hakkında yapmış olduğu suç duyurularını da dayanak olarak aldı.
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —