Şahin: Gelecek Yıllarda Korkunç Borçlanacağız'

Şahin: Gelecek Yıllarda Korkunç Borçlanacağız

Esenler Belediye Meclisi'nin 5. Seçim Yılı 1. Dönem 2014 Ekim Ayı Meclis Toplantıları’nın ikinci birleşimi 16 Ekim Perşembe günü saat 10.00’da yapıldı.


Şahin “Gelecek Yıllarda Korkunç Borçlanacağız”

Esenler Belediye Meclisi'nin 5. Seçim Yılı 1. Dönem 2014 Ekim Ayı Meclis Toplantıları’nın ikinci birleşimi 16 Ekim Perşembe günü saat 10.00’da yapıldı.

CHP’li Belediye Meclis Üyesi Kemal Şahin Esenler Belediyesi’nin 2015–2019 Yılları arası Stratejik Planı ve 276 Milyon 837 bin TL’lik 2015 Yılı Tahmini Bütçesi ile ilgili konuştu. Şahin, “Gelir-giderlerive faaliyetlerini gösteren tabloları incelendiğimde bütçenin açık vermeye devam edecek ve böyle giderse Belediye'nin gelecek yıllarda korkunç borçlanacağını kabul etmemiz gerekmektedir”diyerek hazırlanan bütçeyi eleştirdi.


Gelecek Yıllarda Korkunç Borçlanacağız

Şahin, "Başkanlık Makamı'nın Meclis Üyelerine vermiş olduğu 2015 yılı bütçe gelir-giderleri ve faaliyetlerini gösteren tablolar incelendiğinde 2015 yılı bütçesinde 38 milyon açık verildiği görülmektedir. Hükümetin açıkladığı yıl sonu enflasyonun 9,4 olduğu düşünülürse ,bütçenin açık vermeye devam edeceği ve böyle giderse Belediyenin gelecek yıllarda korkunç borçlanacağını kabul etmemiz gerekmektedir. Çıkış noktamızın verilen bütçe açığı olduğu kabul edilerek, yapılan faaliyetlerin gözden geçirilmesi gerektiğini paylaşmak mecburiyetindeyim. 2015 yılı içerisinde belediyemiz hangi faaliyete ne kadar harcama yapmış diye incelediğimizde bazı örnekleri sizlerle paylaşmak istiyorum.

·        8 milyonTL araç kiralamaya ödeme yapıldığı,

·        Park ve bahçelerin onarım çalışmalarına 6 milyon TL,

·        Kültürel faaliyetlere 4 milyonTL,

·        Belediye faaliyetlerinin duyurulmasına (sms,bilboard ,afiş reklam…vb) 2 milyon 320 bin TL,

·        Ve 15 gün ömrü olan Lale’ye 1 milyon TL harcama yapıldığı görülmektedir.

Şimdi şunu vurgulamak istiyorum:

Belediye Araç Kiralayacağına Satın Alsa Daha İyi Olur
Değerli Meclis Üyeleri,Araç kiralamaya 8 milyon TL ödeme yapılarak 135 araç kiralanmıştır.Bu rakamı araç sayısına böldüğümüzde araç başına yıllık 60 bin TL kira ödemesi yapmaktayız.Bu 8 milyon TL ile Belediyemize kendi araçlarımızı satın almamız daha rasyonel değil midir?

Park ve bahçelerin onarımına 6 milyon TL harcanmış. Fakat görüyoruz ki, bu harcamanın yapıldığını gösteren park ve bahçeler bulunmamaktadır. Esenler'de bu kadar harcama yapılacak park ve bahçe mi var?
Bir diğer husus lalelere 1 milyon TL para harcanmıştır. Kent kültürü oluşturalım oluşturmasına da okul ve camilere 400 bin lira harcarken, 15 gün ömrü olan laleye 1 milyon TL harcamayı akıl karı görmediğimi bildirmek isterim.

Engellilere Sadece 500 Tl Harcama Yapıldığı Görülüyor
Kültürel faaliyetler adı altında yapılan faaliyetlere de 4 milyon TL harcandığı görünmekte,neler yapıyoruz diye soruyorum. Ve bakıyorum da konferans verildiği,geziler düzenlendiği,yayınların satın alındığı,şehir kurtuluş günlerinin düzenlendiğini görüyorum.Bunun yanında engellilere sadece 50 bin lira harcama yapıldığı görülüyor. Oysa ki Türkiye nüfusunun %12 ‘sinin engelli olduğu araştırma sonuçlarında görülmüştür. Esenler ilçemizin 500 bin nüfusunu baz alarak %12 ye oranlarsak 60 bin engelli vatandaşımızın yaşadığı ilçemizde, engellilerle ilgili ayrılan 50 bin TL nin yetersiz olduğu görülmektedir.

Değerli meclis üyeleri amacımın körü körüne eleştirmek olmadığını bilmenizi isterim. Ancak paranın akılcı bir şekilde kullanılmadığını da söylemem gerekiyor. Bakınız Başkan sunuş metninde, “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” diye yazmış. Evet çok haklı fakat mantalite ile hareket edilirse sadece yandaşların zenginleşmesi söz konusu olacak,milletin ve devletin yaşaması söz konu olmayacaktır.

Sizleri Hissediyorum Içinizden Soruyorsunuz Ne Yapalım Diye
Kesinlikle merkeze insanı almak mecburiyetindeyiz.Yeteri Kadar boş alanın olmadığını biliyorum.Kamulaştırma yaparak park ve bahçe sayımızı arttıralım.Çocuklarımız, yaşlılarımız nefes alsın.

Genç nüfusun fazla olduğu ilçemizde spor ve kültürel faaliyetlerini sürdürecekleri yer ve mekanları oluşturmak ve geliştirmek zorundayız.Bu tesisleri arttırarak sokaktaki gençleri sosyal bireyler haline getirebilir ve kötü alışkanlık edinmelerine engel olabiliriz.

Okulların içi perişan, sınıf mevcutlarıkalabalık, hijyenden, güvenlikten, sınıf içinde kullanılan araç ve gereçlerden yoksun.Çocuklarımızı özel okullara göndermeyle halka hizmet edilmiyor.Çiçeklere ödenen paranın yarısını okullara ayırsanız halka dolayısıyla da hakka hizmet etmiş olacaksınız.

Engellilere yönelik tam donanımlı eğitim merkezleri oluşturarak, gerçek ihtiyaç sahiplerine hizmet vererek bu alandaki büyük ihtiyaç eksikliğini giderebiliriz.Bir komisyon kurarak engellilere ulaşalım diye düşünüyorum.

Açıklık getirilmesi gereken bir diğer husus ise “Bütçe Uygulama Sonucu Tablosunda” yer alan “Mal ve Hizmet alım giderlerine 93 milyon 975 TL harcama yapıldığı ,ayrıca aynı tablonun alt kaleminde “Hizmet Alımları” adı altında 79 milyon 712 bin TL  harcandığı görülmektedir.Bu yapılan 79 milyon 712 bin TL’nin ne olduğunu açık bir şekilde izah edilmesi gerektiğini düşünüyorum.Bu harcamanın  kalem kalem detaylandırılmasını istiyorum." dedi.

  


Bütçe İnsanların Yaşamını Kolaylaştırmak İçin Yapılır
 
CHP Belediye Meclis Üyesi Yüksel Kılıç 2015 yılı mali bütçe üzerine söz alarak konuşmasını yaptı.
 
Kılıç, ”Belediye Başkanı beş yıllık bütçe konusunda görüşlerini belirtti. Ancak şunu söylemeliyim ki stratejik plan sivil toplum örgütlerin Üniversitelerin, Meclisin ve neye hizmet ettiği belli olmayan Kent Konseyinin, onun üyelerinin görüşlerini de alarak yapılmalıydı. Sosyal belediyeciliğin temel öğesi insan odaklı olmalıdır. Şimdi burada 300 Trilyonluk bir bütçe tartışması yapıyoruz. İnsanların yaşamını kolaylaştırmak için bütçeler yapılır.

Bu bütçenin insanlarımıza eşit davranmadığını ve yaşamlarını kolaylaştırmadığını düşünüyoruz. Beş yüz bin nüfuslu bir ilçede yaşıyoruz, ilçemizde inanç özgürlüğünün olmadığını görmekteyiz, özellikle alevi yurttaşlarımızın bir ibadet haneleri yok. Cenazelerini bağcılarda ve Kocasinan gibi ilçelerde kaldırmaları utancımızdır, bu utanç meclisimize yeter ve artar düşüncesindeyim. Bu sorunu çözmek meclisin temel sorunudur. Bu sorunu göz ardı edemeyiz. Bizler tabii ki güzel yapılan işlerden mutluluk duyuyoruz, örneğin çocuk sokağından, kültürel faaliyetlerin artırılmasından hepimiz memnun olmaktayız. Ancak esenler suç oranına bakıldığında iyi durumda olmadığı bir gerçektir. Gençlerimiz bir batağın içine çekilmek isteniyor bizler bu gençlerimizi bu bataklığa düşmemesi için bazı önlemler almalıyız.
 
Laleye 10 Trilyon sporculara 150 bin lira
Park ve bahçelere 10 trilyon harcama ayrılırken spor kulüplerimize 150 bin lira, engellilerimize 50 bin lira gibi komik rakamların ayrılması doğru değildir. 9 amatör kulübümüz var bunların bünyesinde 20 bine yakın genç spor yapmaktadır. Belediyemizin bu faaliyetlere yeterli bütçe ayırmasını istiyoruz. Hazırlanan bu bütçedeki rakamların kabul edilebilir bilimsellikten yoksun tamamen tahmine dayalı olduğunu belirtir Meclise saygılar sunarım”dedi.
 
Kılıç’ın konuşmasına cevap vermek üzere söz alan Başkan yrd. Faruk Aydın Alevi yurttaşlarına araç veriyoruz. Bu mesele Türkiye’nin bir sorunudur. Engellilere ve spor kulüplerimize yeterli yardımları yapıyoruz ve bütçede sosyal işlere ayırdığımız payda ihtiyaçları olduğu zaman alabilirler." dedi.