Şahin, Esenler'in 40 Okula, 1000 Dersliğe İhtiyacı Var

Şahin, Esenler

Esenler kaymakamı Hulusi Şahin, ilçemizde 83 bin öğrencimiz var, Esenler orta büyüklükte bir Anadolu şehri. 60’in üzerinde okulumuz var. Türkiye'nin en sıkışık şehrinde yaşıyoruz. 7 km2 ye 500 binin &u

Şahin, Esenler’in 40 Okula, 1000 Dersliğe İhtiyacı Var

Esenler kaymakamı Hulusi Şahin, ilçemizde 83 bin öğrencimiz var, Esenler orta büyüklükte bir Anadolu şehri. 60’in üzerinde okulumuz var. Türkiye’nin en sıkışık şehrinde yaşıyoruz. 7 km2 ye 500 binin üzerinde insanımız sıkışmış. Bakınız bizler yoğun bir çalışma içinde birçok proje hazırladık. Eğitim üzerine hassasiyetle duran bir kişiyim. 

Türkiye’nin 2019 yılına kadar ikili eğitimin sisteminin bitmesi hedefi var. Bu konuda çalışıyoruz, Valiliğin yaptığı toplantıda gördük ki, çoğu ilce büyük bir gayretle 2019’a hazırlanıyor. Bu konuda en büyük problem Esenler, B.Paşa, Güngören, Bağcılar, B.Evlerdir. Esenlerdeki okullarımızda 1600 dersliğimiz var, Esenlerin neredeyse bir o kadar dersliği olması gerekir ki bu sıkıntılardan kurtulalım ve çağdaş bir eğitimi hayata geçirelim. Yani şu an bize en az her okul için 5000 malan lazım.

Eğitim çok faktörlü, değişkenli, çok paydaşlı bir konu
Benim bildiğim kadar ile Esenler’de kişi başına düşen alan  0,7 İstanbul ortalaması 7,5
İmar kanununa göre 15 metre olması lazım. Gelişmiş ülkelerde ise 30 mden aşağı değil. Esenler olarak bu konuda en zor durumda olan ilceyiz. Eğitim çok faktörlü, değişkenli, çok paydaşlı bir konu. Biz bunu sadece eğitim başlığı adlında konuşursak soyut kalır. Eğitimi ayrı ayrı konu başlıkları ile konuşmamız lazım. Mesela değerler, sınav başarısı, cevre, yeşil alan, öğretmenler, öğrenciler hepsi birer değerli ve üzerinde konuşulması gereken konulardır.

Benim en çok üzerinde durduğum ve değer verdiğim eğitimin kalitesi konusudur. 
Şimdi önümüzdeki konu “yumurtanın toprağa dayamış” olduğu konu ikili eğitim. İkili eğitim Modern eğitim olamaz. Hükümetin ortaya koyduğu bu proje çok doğru ve elzem bir düşüncedir.
 
Okul öncesi eğitimde Türkiye ortalaması % 70’lerdeyken Esenler’de %30’larda, çok çok aşağılardayız.
Yine hükümet, okul öncesi eğitimi zorunlu hale getireceğim diyor ve bununla ilgili çalışmalar devam ediyor. Bu konuda da Esenler’de çok ciddi  çalışmalar yapmamız lazım ve kat etmemiz gereken çok yolumuz var! Okul öncesi eğitimde Türkiye ortalaması % 70’lerdeyken Esenler’de %30’larda, çok gerilerdeyiz.
 
Esenlere 1000 Derslik, En Az 40 Okul Lazım
Nasıl çözeceğiz? İmarda alanlar var, bunların üzerinde binalar yapılmış. Bu yerlerin kamulaştırılması lazım. Ancak on okul parasına bir arsayı kamulaştırıyorsunuz, bu konuda esleklik gerekiyor. Biz 2019 hedefine ulaşacaksak birçok konuta herkesin fedakarlık yapmasını bekliyorum.  Okullarımızı 5-6 kat yapalım, yani asansörlü okullar yapmak lazım. Biz bu işin neticelenmesini ve 2019’a yetişmesini istiyorsak bunları yapmalıyız. Esenlere 1000 derslik, yani en az 40 okul lazım. Milli eğitim Bakanlığı mutlaka kamulaştırma yapması lazım. Esenler diğer ilçelere göre şanslı, bizim rezerv alanımız var. Bu rezerv alanına 100-200 bin nüfus taşınırsa mesele kalmaz. Rezerv alanları Esenler’in can simididir. Belediye ile çalışıyoruz, yalnız imarlı alanlar değil, yeni imar alanları istiyoruz. Belediye yeni askeri alana planlamasını yapıyor, buraya nüfus taşınırsa benim burada okul yönünden yüküm hafifleyecek. Bekliyoruz, belediye bu alanın projelerini çevre bakanlığına gönderdiler, oranın incelemesini ve onayını bekliyoruz.
 
En zor gibi gözüken ama en çabuk hedefe ulaşacak ilce biziz. Bizim rezerv alanımız var, ama diğer ilçelerin yok. Şimdi bu derslik sorunu, sınıfların çok kalabalık olmasını çözecek yegâne dayanağımız askeri alandır. Homojen bir dağılım sağlamaya çalışıyoruz, belediye ile toplantılar yapıyoruz. Uyum içinde çalışarak sorunları çözmenin ve Esenlerin geleceğine çalışıyoruz. Bir sorunumuzda lise eğitiminin yetersizliği, çeşitliliği, yeni rezerv alanlarında Anadolu liseleri, fen liseleri, bilim sanat merkezleri yapılmasını, bu liselerin projelendirilmesini istiyoruz. Bakanlık arsa olursa yaparım diyor. Bizim hedefimiz laboratuarı olan çağdaş okullar yapmak. Yani isteyenin istediği okulda çocuğunu okutmak, adres değişikliği aramadan çocuklarını okula göndermektir. Kimse kimseye sen bu okula gideceksin dememeli, veli veya öğrenci okulunu belirleyecek. Yani her mahalleye bir imam hatip okulu, bir düz lise yapmak önceliğimizdir. Hızlı bir yapılaşma ile yeni binalara başlayacağız ve önümüzdeki günler Esenleri daha kaliteli ve güzel günler bekliyor. Ben hep şunu söylüyorum ve kararlıyım “Eğitimde çeşitlilik ve çağdaşlık” önceliğimdir”dedi.



  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli