AKP’nin “Sağlıkta çağ atladık” söylemleri çöktü, Sağlıkta Dönüşüm Programı yap-boz tahtasına dönüştü. “Yeni kadrolaşma” arayışı sebebiyle uygulamadan va
Sağlıkta çağ atladık’ yalanı çöktü
AKP’nin “Sağlıkta çağ atladık” söylemleri çöktü, Sağlıkta Dönüşüm Programı yap-boz tahtasına dönüştü. “Yeni kadrolaşma” arayışı sebebiyle uygulamadan vazgeçildi “paran kadar sağlık” 2011’de yürürlüğe giren “Sağlık Bakanlığı Teşkilat Yapısını” düzenleyen KHK ile devletin sağlık hizmeti sunumundan tümüyle çekilmesinin, sağlık emekçilerinin güvencesizleşmesinin, hastanelerin şirket CEO’ları tarafından yönetilmesinin ve halk açısından anlamına gelen uygulamanın önü açıldı. Kamu Hastaneler Birliği’nde görev yapmak üzere AKP’li siyasetçilerle yakınlığı olduğu iddia edilen 10 bin 300 sözleşmeli yönetici atandı.
Atanan CEO’lar arasında AKP Milletvekili adayından, İstanbul Sağlık Müdürlüğü görevlilerine kadar aralarında AKP milletvekilli adaylarının da olduğu pek çok isim görev aldı.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın Dünya Bankası destekli “Sağlıkta Dönüşüm Projesi”, birinci fazında sınıfta kaldı. AKP’nin “çağ atladık” iddialarına karşın geleneksel tıp uygulamalarının önünün açılmasıyla sağlıkta Ortaçağ’a geri dönüldü. Performans dayatması hayata geçirildi, kâr odaklı sistemde hekim-hasta ilişkisi bozuldu.
Muayene katılım payı”, “reçete katılım payı” , “ilaç katılım payı” , “ilaç fark bedeli”, “bıçak parası” adı altında randevu almaktan hastaneden çıkana kadar her aşama için para tahsilatının önü açıldı.
* SGK primleri, katkı katılım payları ve ilave ücretlerden dolayı hastaneye gidemeyip acil servislerde uzun kuyruklar oluşturan yoksul yurttaşlar için ‘usul şartı’ getirildi. * Sosyal Güvenlik Kurumu’nun muayene ücretlerini görevleri olmadığı halde tahsil eden eczacılar SGK’nın tahsildarlığını yapmaya başladı.