Sağlık haktır, her emekçiye ücretsiz aşı ve düzenli test'

Sağlık haktır, her emekçiye ücretsiz aşı ve düzenli test

Halkevleri, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde yaptığı eylemde pandemi sürecini yönetemeyen, şeffaf bilgi paylaşmayan Sağlık Bakanı'nı istifaya çağırdı, "Her emekçiye ücretsiz aşı v

Halkevleri, pandemi sürecini yönetemeyen Sağlık Bakanı’nı istifaya çağırdı. Halkın sağlığının hiçe sayıldığını ve imkanların yalnızca “VIP” hastalar için kullanıldığını belirten Halkevleri, “Her emekçiye ücretsiz aşı ve düzenli test” talebinde bulundu.

“Öncelik sermayenin sürekliliği”

İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde yapılan eylemde basın açıklamasını Halkevleri adına Atike Eski okudu. İlk vakanın açıklandığı dünden bugüne, iktidarın aldığı tedbirlerde yalnızca sermayenin sürekliliğini önemsediğini ifade eden Eski, “Aylardır yaygın test talebine kulak tıkayan Sağlık Bakanlığı her geçen gün de test kriterlerini değiştirdi. Başlarda temaslı hastalara da yapılan testler süreç ilerledikçe sadece ileri derecede belirti gösterenlere yapılmaya başlandı” dedi.

Saraya her gün 15 bin test

Saray için günlük günlük 15 bin test ayırıldığını belirten Eski, “40 bin Cumhurbaşkanı çalışanına düzenli test yapılıyor. Kendilerine test kiti varken halkın sağlığı hiçe sayıyorlar. COVID-19 hastaları ile yakın temaslı olan kişiler ise özel hastanelerde 300 -400 lira karşılığında test yaptırabiliyor.  Kış mevsiminin yaklaşması ile koronavirüs vakaları hızla yükselişe geçmiş halde. İktidar vakaları ve ölümleri gizlemeye çalışarak kendilerince süreci kontrol altında tutuyor ve gerçeği halktan gizlemeye çalışıyor” dedi.

Halk sağlığını savunan hekimler hedef gösteriliyor

 
 

Pandemiye karşı halkın sağlığı için gerekli tedbirlerin uygulanmasını talep eden Türk Tabipleri Birliği iktidar tarafından hedef gösteriliyor. Sürü bağışıklığı politikası ile hiçbir önlem almayan iktidar, gerçeği açıklayan, halkın sağlığını savunan halkın doktorlarına saldırıyor, salgına karşı sağlık emekçileri ile birlikte çalışması gereken Sağlık Bakanlığı sağlık emekçilerinin seslerini duymuyor.

Zatürre ve grip aşısı olamıyoruz

Bilim insanlarının kış mevsiminin gelmesiyle risk grupları için grip ve zatürre aşısı olma çağrılarına değinen Eski, “Peki zatürre ve grip aşısı olabiliyor muyuz? Hayır olamıyoruz! İlk önce Aile Sağlık Merkezleri’nde sıraya girilen sistemde öncelik kronik hasta ve 65 yaş üstü insanlar. Geri kalanlara ise aşılar ücretli. Zatürre aşısının geçen sene ki fiyatı 340 lirayken bu sene herhangi bir fiyat açıklanmamış, aşı fiyatları özel hastanelerin insafına bırakılmış. 4 kişilik asgari ücretli bir ailenin bu aşıyı vurulası için ortalama 1300 lira harcaması gerekiyor. Sadece aşıya bin üç yüz lira veren bir işçinin ay sonunu nasıl getireceği iktidarın umurunda değil” dedi.

“Her emekçiye ücretsiz aşı ve düzenli test”

 

Özel hastaneler ise bu süreçte hem zatürre hem grip aşılarını stoklamaya başladı. Kendisi de özel hastane sahibi olan Sağlık Bakanı’na soruyoruz:

  1. Kendi hastanenizde ne kadar aşı stokladınız?
  2. Hastanelerde stoklanan aşı sayıları ne kadar?
  3. Stoklanan bu aşılar VIP hastalara mı yapılıyor?
  4. VIP hasta tanımı nedir?

Siz söyleyemiyorsanız biz söyleyelim ne olduğunu, zengine aşı var yoksul emekçilere aşı yok.

Bakanın görevi; pandemiye karşı halk sağlığını öncelemek,  hastalığı ortaya çıkaran nedenler ve bulaşı en aza indirecek halk sağlığı yararına  ve bu alanda çalışma yürüten sağlık örgütleri ile birlikte bir salgın politikası geliştirmek, tedbirler almak, sağlığın kamulaştırılması için uğraşmaktır. Bakanlığın görevi özel hastanelere rant sağlamak değildir.

Pandemi boyunca her emekçiye ücretsiz aşı ve düzenli test yapılmalıdır.

Süreci yönetemiyorsunuz, istifa edin!

 

Aylardır sağlık çalışanları için hiçbir önlem alınmıyorken, yeterli teçhizat sağlanmıyorken üstüne her gün sağlıkta yeni şiddet haberleri duyuyoruz. Sağlık emekçilerine güvenli bir çalışma ortamı sağlanmak zorundadır. Şiddete karşı önleyici yasa çıkarılmalıdır.

Bir kez daha buradan sesleniyoruz. Sağlık herkesin eşit ve parasız bir şekilde ulaşabileceği kamusal hizmettir. Süreci yönetemiyorsunuz, istifa edin!

İnsanca bir yaşam istiyoruz halkın hakları için insanca yaşanacak bir ülkeyi kuracağız!

Sendika.Org



  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı