Sağlık emekçileri AKP Genel Başkanına seslendi: Hiçbir yere gitmiyoruz, hakkımız olanı alacağız

Sağlık emekçileri AKP Genel Başkanına seslendi: Hiçbir yere gitmiyoruz, hakkımız olanı alacağız

Sağlık emekçileri Kadıköy’de gerçekleştirdikleri "Beyaz Buluşma"da iktidara seslendi: "Dün, bugün olduğu gibi yarın da burada, bu topraklarda kalacağız. Hakkımız olanı alacağız!"

14-15 Mart’ta greve çıkacak olan sağlık emekçileri 14 Mart Tığ Bayramı nedeniyle Kadıköy’de yaptıkları yürüyüş ile iktidara seslendi. Erdoğan’ın “Varsın gidiyorlarsa gitsinler. Buralar boş kalmaz merak etmeyin” sözlerine tepki gösteren sağlık emekçileri, “Dün, bugün olduğu gibi yarın da burada, bu topraklarda kalacağız. Ne ülkemizden ne mesleğimizden ne hakkımız olanı istemekten vazgeçeceğiz” dedi.

Sağlık emek ve meslek örgütleri, Türk Tabipleri Birliği’nin çağrısıyla Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Kadıköy’deki Beşiktaş İskelesi önüne yürüdü.
 

Evrensel’in haberine göre “Hiçbir yere çekip gitmiyoruz. Burada kalacağız” ve “Sağlıkta şiddeti durduracağız” pankartlarını taşıyan yüzlerce sağlık çalışanı, “Herkes bilsin şiddet varsa hizmet yok”, “Buradayız hiçbir yere gitmiyoruz”, “Vazgeçmiyoruz hakkımız olanı alacağız”, “Aile hekimliği ceza yönetmeliği geri çekilsin”, “Asistan hekim köle değildir”, “Nöbet ertesi ücretli izin istiyoruz” dövizleri taşıdı.

“Hiç bir yere gitmiyoruz”

Eylemde konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Sebnem Korur Fincancı, aylardır seslerini duyurmaya çalıştıklarını, yürüyüşlerle, forumlarla, nöbetlerle, görevden göreve koşarak taleplerini haykırdıklarını belirtti. Fincancı, “Haklarımız için sürdürdüğümüz mücadelede, 14 Mart Tıp Bayramı’nın, Büyük Beyaz G(ö)revimizin arifesinde, Büyük Beyaz Buluşmamızı, karanlığa inat beyaza kesmiş bir İstanbul’da gerçekleştiriyoruz bugün” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın sağlıkçılara gönderdiği mektup ile ilgili konuşan Fincancı, “Nasıl bayram mektubuysa artık; ‘Haklarımız, taleplerimiz konusunda geliştireceğimiz dilin, tutumdaki üslubun mesleğin doğasıyla örtüşmesi gerekir’ demiş. Haklarımızı nasıl talep etmemiz gerektiğini söyleyivermiş kendince. Hastalarımızı ihmal ettiğimizi ima etmiş, sesimizi duyurma üslubumuzu belli ki beğenmemiş” dedi.

“Sağlık kurumları ticari işletmeye dönüştü”

Sağlık emekçileri adına açıklamayı İstanbul Tabip Odası (İTO) Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu yaptı. Piyasacı, özelleştirmeci, sağlıkçıların yaşam ve çalışma koşullarını görmeyen sağlık sisteminin iflas ettiğini ifade eden Küçükosmanoğlu, “Koronavirüs salgını, mevcut sağlık sisteminin, toplum sağlığını korumak bir yana, toplumun sağlığını riske attığını; halkı salgınlardan bulaşıcı ve kronik hastalıklardan korumadığını çok açık bir şekilde ortaya çıkardı” dedi.

Koruyucu hekimliği önceleyen, birinci basamağı güçlendirilmiş, sevk zinciri ile çalışan kamucu bir sağlık sistemi yerine “Daha çok hasta bak, daha çok para kazan” mantığı ve performansa bağlı ödeme sistemiyle ticari işletmeye dönüştürülmüş kamu sağlık kurumlarının bu yükü kaldıramadığına dikkat çekti.

Küçükosmanoğlu “Randevu sürelerinin 5 dakikaya düşürülmesine rağmen vatandaşlar MHRS üzerinden randevu bulamıyor. Malzeme eksikliği nedeniyle ameliyatlar erteleniyor” ifadelerini kullandı.

“Hiçbir yere gitmiyoruz”

Küçükosmanoğlu; “Biz, topluma adanmış bir mesleğin onurlu üyeleri olarak emeğimizle, bilgimizle, uzun yıllar süren eğitim ve mesleki deneyimlerimize dayanan birikimimizle insanlara hizmet için çalışıyoruz. Biz, yıllar içinde, ‘Doktorları ağaca bağlayın da kaçmasınlar’ diyen devlet başkanlarını da ‘Doktorların gözü doymaz’ diyen kasaba siyasetçilerini de ‘Paracı doktorlar gürültü yapıyor’ diyen sağlık yöneticilerini de gördük/görüyoruz. Hepsi gitti, biz kaldık; mesleğimiz ve meslek onurumuz kaldı. Bugün de hiçbir yere çekip gitmiyoruz. Güçsüzlerin gücü, çaresizlerin çaresi olmak, ölümle ve hastalıklarla mücadele etmek, sağlık ve şifa dağıtmak için, dün, bugün olduğu gibi yarın da burada, bu topraklarda kalacağız. Ne ülkemizden ne mesleğimizden ne hakkımız olanı istemekten vazgeçeceğiz” diye konuştu.



  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı