Tarih: 08.09.2016 20:17

Sağaz Engellilere Engelsiz Yaklaşın yeter'

Facebook Twitter Linked-in

Sağaz “Engellilere Engelsiz Yaklaşın yeter”

Esenler Otistik engelliler dernek başkanı Bekir Sağaz, Engellilerin yaşama tutunmak ve toplum içinde varoluşlarını anlatmak bugünün Türkiye’sinde en zor iş olduğunu en iyi bilenlerden biri olduğunu söyleyerek, tüm siyasi partilere ve sivil toplum örgütlerine sitem etti.

Sağaz,”Esenler’de engelliler toplumla bütünleşme yönünde büyük mücadeleler vermemize rağmen maalesef istediğimiz noktaya ulaşamadık. Ülkemizde her alanda değişim ve hızlı gelişim yaşanmaktadır, ağırlaşan kent yaşamı engelli engelsiz ayrımı yapmadan her kesimi etkiliyor ve kent yaşamının günden güne zorlaştığı günleri yaşıyoruz.

Engellilerin yaşama tutunmak ve toplum içinde varoluşlarını anlatmak bugünün Türkiye’sinde en zor iş olduğunu en iyi bilenlerden biri olduğumu söylemek istiyorum. Esenler’de engellilerin dernekleşmesi olumlu bir gelişmedir. Kurulan bu dernekler, engellilerin ve ailelerinin sorunlarını kamuoyu oluşturarak toplumun her kesimine anlatmak için mücadele veriyorlar.  Derneklerin kuruluşunda yanlarında olanlar veya öyle gözükenler zaman içinde dernek başkanlarını ve yöneticilerini yalnız bırakılarak bu yolda mücadele verenlerin azmini kırmıştır. 

Ülkeyi yönetenlerin “genelde ve yerelde” engelliyi anlamaması, yaşadıkları dünyayı fark edememeleri sorunların ilk durağıdır.  Engellilerin de kendilerini toplumun bir parçası olarak görmek istekleri, her zaman engellere takılıyor. Yönetenlerin engellilere bakışı sevgi ve hoş görü kriterlerine yakışır bir anlayışta olmadığından bazı kırgınlıkları getirdiği gibi ayrışmalara sebep olmaktadır. Engellilerin, eğitim olanaklarından yeterince yararlanamama, fiziksel ayırımcılığa maruz kalma, toplum içindeki hakir görülmeleri, işsizlik, yoksulluk ve daha birçok konu engelliler tarafından yaşanan temel sorunlardır. Engelli bireylere yönelik ön yargılar beraberinde birçok olumsuzluğu getirmektedir.

“Devlet sosyal olmalı ve yurttaşlarına eşit ve adaletle yaklaşmalıdır”
Engellilerin haklı talepleri olduğu gibi sorunlarının çözümünü yönetenlerden beklemelerinden doğal ne olabilir. Devlet sosyal olmalı ve yurttaşlarına ayrım yapmadan eşit, adaletle yaklaşmalıdır. Ama bugün işin kolaycılığına kaçan yönetenler sorunların çözümünü hayır kurumlarına bıraktıkları gerçeğini gizleyemeyiz. Engelli bireyler eğitim ve istihdam sorunlarının yanı sıra hayatın ipine tutunabilmek ve günü kurtarabilmek uğruna hangi mücadeleyi yaptığını anlayamayanların, kurulan süslü kürsülerden engelli dostu olduğunu söylemesi inandırıcı olmuyor.

“Geçmişi arar olduk, geleceğe dönük bir ışık göremiyorum”
Kızgın olduğum gibi kırgınım… Esenler Yunus Emre okulumuzda engelliler için bir havuz yapılmıştı, ne kadar iyi olduğunu ve engellilerin bu havuz sayesinde sosyalleşerek kendilerini bulduklarını yaşayarak görmüştük. İlgisizlik bu havuzun kapanmasına ve çocuklarımızın yüzmeden mahrum edilmesine kadar gitti. Geçmişi arar olduk, geleceğe dönük bir ışık göremediğimiz için karamsarlığa düştük. Bakınız bizler bir mücadelenin içinden geçtik, engellilerimizin sorunlarını çözmek ve yetkililerin bu sorunların çözümünde çare olmaları için beş ayrı dernek kurarak faaliyet yapmak istedik. Hevesle ve heyecanla bu işe kalkıştık, şimdilerde ise hem heyecanımızı hem de umudumuzu kaybettik. Şahsı çıkarları ve siyasi ikballeri uğruna bizleri değişik kalıplara sokmak istediler. Bazen dernek başkanlığımıza varıncaya kadar müdahale ettiler, kimin başkan veya yönetici olacağına karar verir oldular.

Engelli derneklerinin kuruluşları özverili arkadaşlarımızın fedakârlığı sonucunda gerçekleşmiştir. Verdiğimiz mücadele ortada, bu mücadele sonunda Esenler’de engellilerin var olduğunu ve engellilerin bu toplumun bireyleri olduklarını Esenlerde yaşayan herkese anlattık. Bizler bu yola çıkarken daha büyük işler yapacağız diye düşünmüştük ve bireysel çalışmalarla değil herkesin katılacağı, yerel yöneticilerin büyük destekler vereceğini umut etmiştik ve karşılıklı diyaloglarla sorunlarımızı çözebileceğimizi düşünmüştük” dedi.  

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —