SGK Başkanı: Dört Yanımızı Yolsuzluk Sardı!

SGK Başkanı: Dört Yanımızı Yolsuzluk Sardı!

SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı, "Bir hastane düşünün 124 bin vaka gönderiyor, bunun 123 bini acil. Orada atom bombası falan patlamadı, olsaydı haberimiz olurdu.


SGK Başkanı: Dört Yanımızı Yolsuzluk Sardı!
 
SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı, "Bir hastane düşünün 124 bin vaka gönderiyor, bunun 123 bini acil. Orada atom bombası falan patlamadı, olsaydı haberimiz olurdu. Ölüyü tedavi eden, 60 yaşındaki teyzeye doğum yaptıran..." dedi.
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği'nin (OHSAD) bu yıl 7'ncisini düzenlediği Sağlıkta Ortak Çözüm Toplantıları Kurultayı, Antalya Belek Sueno Deluxe Otel'de başladı. Toplantının açılışına Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı, OHSAD Başkanı Reşat Bahat ve davetliler katıldı.

'Tedavi Harcamaları 39.5 Milyar'
Toplantıda konuşan SGK Başkanı Bağlı, SGK'nın bir geri ödeme kuruluşu olduğunu belirterek, harcamaların 4'te 1'inin sağlık hizmetlerinin finansmanında kullanıldığını söyledi. Bunun da yaklaşık 60 milyar liraya denk geldiğini kaydeden Bağlı, "Tedavi harcamaları 39.5 milyar, ilaç harcamaları 19 milyar TL. En fazla ödeme yaptığımız birim kamu hastaneleri. Özel sektörün sağladığı rekabet kamu için bir yol gösterici olmasıdır. Bu sektör ayakta kalacak. Sadece kamu ile sağlık hizmetlerinin sunulmayacağı tartışılmaz bir hakikat" dedi.

'Hastane Düşünün Ölüyü Tedavi Ediyor'
Hakimlik ve hekimlik mesleğinin yolsuzlukla yan yana gelmemesi gerektiğine vurgu yapan SGK Başkanı Bağlı, "Parayla bir hekimin çok fazla ilişkisi olmaz diye bilinir. Hele yolsuzlukla, usulsüzlükle hiçbir şekilde bunların yan yana gelmemesi gerekiyor. Bir hastane düşünün 124 bin vaka gönderiyor, bunun 123 bini acil. Orada atom bombası falan patlamadı, olsaydı haberimiz olurdu. Hastane düşünün ölüyü tedavi ediyor. Hastane düşünün 60 yaşındaki teyzeye doğum yaptırıyor. Evlenmemiş kızımız gidiyor sezaryen ameliyatı oluyor, ortada çocuk yok, bir çocuk buluyorlar. Geriye dönük resmi bir muamele, evlilik cüzdanı çıkartılıyor. MERNİS'e kayıt yaptırılıyor her şey yolunda. Faturayı gönderiyor 'SGK bunu ödesin.' Ben öderim arkadaşlar ama emin olun ödediğim para bu SUT- Sağlık Uygulama Tebliği fiyatları üzerinde baskılamaya sebep veriyor" diye konuştu. 
 
'Ölü Adam Nasıl Tedavi Edilir?'
Hastanelere yapılan ödemelerle ilgili yaşadıkları sorunlardan da bahseden SGK Başkanı Bağlı, usulsüzlük tespit ettikleri kurumların sözleşmesini feshettiklerini anlattı. Sözleşmesi feshedilen hastanenin hemen yargıya başvurduğunu kaydeden SGK Başkanı Bağlı, şöyle dedi:

"Hakim başlıyor teminat almaksızın, savunma almaksızın bütün tedbirlerimizi, fesih kararlarımızı ve ortaya koyduğumuz cezai şartlarımızın tedbirine karar veriyor. Feshediyoruz, tedbir kararı alınıyor. Cezai şart yazıyoruz, tedbir kararı alınıyor. Ödemesine bloke koyuyoruz, tedbir kararı alınıyor. Sadece 1 vilayette denetlemişiz, eski parayla 5 trilyon usulsüz ödeme, 1 katrilyon cezai şart, tahsilatımız sıfır. Bir vilayette 25 müfettiş olabilir mi? Bir vilayette müfettiş ev kiralamış 3 yıldır orada. Ondan sonra 'SGK siyasi davranıyor.' Sağlık hizmetinin siyasalı diye bir şey olur mu? Bizi dolandıranlarla yürümeme hakkımız olduğunu düşünüyorum. Ölü adam nasıl tedavi edilir? Cezaevindeki adam nasıl diyalize girer? Almanya'daki insan nasıl böbrek ameliyatı olur? Bunları görmüyor musunuz? Görüyoruz, yakalıyoruz, tedbir kararı koyuyoruz, fesih yapıyoruz. Ondan sonra hemen toplanıyorlar, ortaklar kendi aralarında orada çalışanlara devir yapıyorlar, 'yeni bir şirket olarak geldim benimle sözleşme yap.' Şeytan taşlamaktan salavat çekmeye vakit bulamadık. Bize verilen talimat bu sorunları çözme yolunda. Bu sektör ayakta kalacak. Hep beraber bu problemleri aşacağız, yeter ki uzlaşı içerisinde olalım. Hep birlikte konuşarak bu işin çözümünü bulacağız."

'Hastane Yapmaya Kalkıyoruz, Müteahhit İflas Ediyor'
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş de bakanlığa bağlı toplam 900'ü kamu, 556'sı özel sektör ve üniversiteler olmak üzere 1500'e yakın hastane olduğunu anlattı. Bu hastanelerin en iyi şekilde çalıştırılması halinde başarılı olacaklarını kaydeden Müsteşar Gümüş, "Özel sektör 556 hastanesi 40 bin yatağı, 20 bine yakın hekimiyle, bu hekimlerin çoğunluğu uzman hekimlerimiz, ülke bu hastaneleri yapmaya kalksa belki 15 yılda yapacaktı. Hastane yapmaya kalkıyoruz, müteahhit iflas ediyor. Mesela Seyrantepe'deki Şişli Etfal Hastanesi 5 yıldır yapılacak çünkü kamunun dinamikleri zor. Ama özel sektör karar veriyor ve yapıyor.

Sağlık sektörü bu kadar hızlı geliştiyse özel sektörün payı unutulmamalıdır" dedi.