Ruhsatı var mı?

Ruhsatı var mı?

Yıllardır Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından kullanılan Çiftehavuzlar Mahallesi’ndeki bina Esenler Belediyesi tarafından Cemevi olarak tahsis edildi. Tahsis edilen binanın ruhsatının olmadığı iddia edildi.


Yıllardır Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından kullanılan Çiftehavuzlar Mahallesi’ndeki bina Esenler Belediyesi tarafından Cemevi olarak tahsis edildi. Tahsis edilen binanın ruhsatının olmadığı iddia edildi. 

Gazetemizi telefonla arayan Esenler’in kanat önderlerinden bir kişi yıllardır Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından kullanılan Çiftehavuzlar Mahallesi’ndeki binanın Cemevi”ne dönüştürülmesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Cemevi olarak tahsis edilen binanın ruhsatının olmadığını iddia eden Esenler’in kanat önderi, “Ben öncelikle şunu açıkça söylemek isterim Esenler’e bir Cemevi’nin yapılmasına kesinlikle karşı değilim. Böyle bir şey kesinlikle algılanmasın. Ben sadece konuyu farklı bir pencereden ele almak istiyorum. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan arsanın üzerine yıllar önce belediyemiz tarafından ruhsatsız bir bina yapıldı ve burası Veteriner İşleri Müdürlüğümüze devredildi. Veteriner İşleri Müdürlüğümüzde yıllarca başarılı bir şekilde Esenler halkına hizmet verdi.

Şimdi belediyemiz, Belediye Meclis kararıyla bu binanın tadilatını yaptırıp Esenler’deki alevi kardeşlerimize Cemevi olarak tahsis etti. Peki inşallah olmaz ama art niyetli birisi çıkıp bu yeri ruhsatsız diye mahkemeye taşırsa ne olacak? Ben söyleyeyim mahkeme kararı uygulanırsa yıkılma ihtimali var.

İmar affına başvuruldu mu bilmiyorum      

Bildiğiniz gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız bir imar affı çıkarmıştı. Çıkan bu imar barışı ile devlet ve vatandaş arasında uzlaşma sağlanırken, ruhsatsız ve ruhsata aykırı yapılar kayıt altına alınıyor. İmar barışı sürecinde, başvuru sahipleri yapı kayıt belgesi veriliyor. Bu sayede ruhsatsız yerler ruhsatlandırılmış oldu. Belediyemizin bu imar affı süresi içerisinde bu yerle ilgili bir müracaatı oldu mu? Bunu bilmiyorum. İnşallah olmuştur. Olmadıysa söylediğim gibi bu yer halen ruhsatsızdır ve kaçak olarak gözükmektedir” dedi.

 Yıkılma ihtimali var

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 11.09.2020 tarihli ve E.191681 sayılı yazısı ile; İstanbul İli, Esenler İlçesi, Çiftehavuzlar Mahallesi, Gecekondu Önleme Bölgesine (Riskli Alan) ilişkin NİP- 34359206 plan işlem numaralı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ve UİP- 34901624 plan işlem numaralı 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliğinin 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun, 1 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve 3194 sayılı İmar Kanununun 9. maddesi uyarınca onaylandığı açıklandı.

Yani kısaca konun özeti Gecekondu Önleme Bölgesinde (Riskli Alan) kalan bu binanın Çiftehavuzlar Mahallesi’nde yapılacak her hangi bir kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkılma ihtimali var gibi gözüküyor.  


 

  • Cuma 38.4 ° / 25 ° Güneşli
  • Cumartesi 38.1 ° / 21.5 ° Güneşli