31 Mart seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın yüzde 91 oy aldığı ve MHP’nin yönetimindeki Rize Çayeli Belediyesindeki skandallar Sayıştay’ın raporuyla ortaya çıktı.
43 bin nüfuslu Belediyenin raporlarda sadece İller Bankasına 10 milyon 269 bin lira kredi borcu olduğu ancak bunun mali tablolarda 2 milyon lira olarak gösterildiği anlaşıldı. 8.2 milyon liralık miktarın ne olduğu ise anlaşılamadı.
Sayıştay da bu duruma dikkat çekerek belediyenin borcuna dair net bir tablonun oluşturulamamasını eleştirdi.
Bununla da yetinmeyen Sayıştay, aynı belediyede “Mal ve Hizmet Üreten Kuruluşlara Yatırılan Sermayeler Hesabında” 374 bin 825 lira eksik olduğunu da açıkladı.
Rizesu Yap-İş Birlik Başkanlığından alınan içme suyu giderlerinin ve bunlara ilişkin borç tutarlarının muhasebe kayıtlarına alınmadığına da vurgu yapan kurum, Birliğe Belediye şebekelerine içme ve kullanma suyu sağlanması karşılığında 1.6 milyon TL borcu bulunduğu, ancak bu tutara ilişkin olarak herhangi bir muhasebe kaydı yapılmadığını açıkladı.
MKE’Yİ ZARARA UĞRATMIŞLAR
Belediye tarafından bazı işlerin ihalesiz ve hatta bedelsiz olarak özel firmalara verilmesini de eleştiren Sayıştay, belediye tarafından kiraya verilen reklam panolarından ilan ve reklam vergisi alınmadığını, dolmuş ve servis hatları ile ticari plakalarının ihalesiz olarak kullandırıldığını aktardı.
Dahası belediyenin yasal olarak Makine Kimya Endüstrisi’ne (MKE) devretmek zorunda olduğu hurda eşyaları satarak gelir elde ettiği de anlaşıldı.
Sayıştay bu konuda şu ifadeleri rapora geçirdi:
“Mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde, kamu kurum ve kuruluşlarının sahip oldukları hurda niteliğindeki malzemelerini ve ihtiyaç fazlası malzemelerini, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından her altı ayda bir belirlenen fiyat üzerinden MKE’ye satış yoluyla devretmesi gerektiği anlaşılmaktadır. Ancak, Kurumun hurda malzemelerine ilişkin iş ve işlemlerin incelenmesi neticesinde; Kuruma ait hurda malzemelerini yukarıda yer verilen hükümler gereğince MKE’ye satış suretiyle devretmesi gerekirken söz konusu malzemelerin ihale yoluyla üçüncü bir kişiye satışını gerçekleştirdiği tespit edilmiştir. Bu uygulama, belirtilen mevzuat hükümlerine aykırılık teşkil ettiği açık olmakla birlikte, MKE’nin kaynak tedarikinin azalmasına da neden olmuştur.”
75 BİN LİRALIK HEDİYELİK TABLO
Öte yandan belediyenin “doğrudan temin” denilen ihalesiz alım yapmasına olanak veren yasal hakkını da milyonlarca lira aştığı anlaşıldı. Belediyenin 649 bin liralık doğrudan temin hakkı varken 3.1 milyon liralık alım yaparak yasal hakkını yaklaşık 2.5 milyon lira aşması da tartışma yarattı.
Sayıştay bu miktar içerisinde enteresan olanın ise 74 bin 802 liralık “hediyelik tablo” alımının olmasını gösterdi.
Kurum tarafından yapılan incelemelerde bunun gibi yaklaşık 32 hatalı işlem başlığının olduğu kamuoyuna açıklanırken, belediyenin yıllık ve diğer mali tablolarının kurumun resmi internet sitesinde yayımlanmaması da dikkat çekti.