Rektör listesi ‘yandaş' kaynıyor

Rektör listesi ‘yandaş

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından 20 üniversite için yapılacak rektör adaylarının listesinde Cumhurbaşkanı'na gönderildi. Listeye giren adayların geçmişteki faaliyetlerinde “yasakçı&r



Rektör listesi ‘yandaş’ kaynıyor

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından 20 üniversite için yapılacak rektör adaylarının listesinde Cumhurbaşkanı'na gönderildi. Listeye giren adayların geçmişteki faaliyetlerinde “yasakçı”, “baskıcı”, hükümete ve Gülen cemaatine yakın isimlerden olması ise dikkat çekti.  

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından 20 üniversite için yapılacak rektör adaylarının listesi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e gönderildi. Her üniversiteden 3 adayın yer aldığı listede bu yıl da bazı adayların, okullarda gerçekleştirilen oylamalarda yüksek oy almalarına rağmen listeye giremedikleri görüldü. Listeye giren adayların geçmişteki faaliyetlerinde “yasakçı”, “baskıcı”, hükümete ve Gülen cemaatine yakın isimlerden olması ise dikkat çekti.

 


El öpen’ rektör ilk sırada
Listede yer alan isimler arasında en ilginci ise Malatya İnönü Üniversitesi’nde 1’inci sırada Cumhurbaşkanı’na ismi sunulan Prof. Dr. Cemil Çelik oldu. Hükümete yakınlığı ile bilenen Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık'ın babası Mahmut Çalık'a Fahri Doktora ünvanı veren Çelik, bununla da yetinmeyip Çalık’ın elini öpmüştü. Çelik, aynı törende eski YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’a da şükran plâketi vermişti.

 


Yasakçı rektör’de listede
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden 1’inci sırada liste de aday olan Prof. Dr. Hüseyin Akan ise, baskıcı ve yasakçı uygulamalarıyla tanınıyor. Bunlar arasında okuldaki sendikalıları sürgüne göndermek. Öğrencilere izinsiz tiyatro yaptıkları için soruşturma açmak ve öğrencilerin 2001 yılından bu yana her 10 Kasım’da Ankara’ya düzenledikleri Anıtkabir ziyaretini yasaklamak gibi yaptırımlarıyla biliniyor.

 


Erdoğan'ın ameliyatını yapmıştı
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi adaylarından Prof. Dr. Mehmet Füzun ise, Başbakan Erdoğan’ın kamuoyundan sır gibi saklanan ameliyatında görev yapmıştı. Füzun’un adı ayrıca, 1 yıl önce kendisinden habersiz hamile kalan 7 yıllık eşini boşamasıyla da gündeme gelmişti.

 




Yolsuzlukla' gündeme gelmişti
Ankara Üniversitesi’nde birinci sırada yer alan Rektör adayı Prof. Dr. Erkan İbiş de rektör yardımcılığı yaptığı dönemde ‘yolsuzluk’ iddiaları ile gündeme geldi. İlaç ve reçete yolsuzluğu yaptığı iddia edilen İbiş hakkında, Danıştay 1. Dairesi tarafından kamu davası açılmasını gerektirecek yeterli kanıt bulunamadığı gerekçesiyle yargılanmasına onay verilmemişti.

 


İTÜ’de birinci YÖK’te ikinci
İstanbul Teknik Üniversite’ndeki (İTÜ) seçimlerde en çok oyu alan Prof. Dr. Muhammed Şahin ise, YÖK’ün listesinde ikinci sırada yer aldı. YÖK’ün “Rektör Adayları Belirleme” toplantısının ardından mevcut İTÜ Rektörü Muhammed Şahin’in 2. sırada Cumhurbaşkanlığı’na ismi sunuldu. Seçimlerde 458 oyla birinci seçilen Prof. Dr. Muhammed Şahin’in yerine 317 oyla ikinci sırada yer alan Prof. Dr. Mehmet Karaca ise YÖK’ün listesinde birinci oldu. İTÜ’lü öğrencileri rektörlerine sahip çıkmak için sosyal medya üzerinden kampanya başlatarak tepki gösterdi. İTÜ rektörlüğü için adı ilk sırada geçen Prof. Dr. Mehmet Karaca, Gülen cemaatine yakınlığıyla da biliniyor.

Haber Yurt Gazetesi



  • Cuma 38.4 ° / 25 ° Güneşli
  • Cumartesi 38.1 ° / 21.5 ° Güneşli
  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli