Ramazan'da bu kurallara uyula!

Ramazan

AKP’nin Beyoğlu’nda polis ve zabıta terörü uygulamaya koyuldu.

 

 

 

 

 

 

 

AKP’nin Beyoğlu’nda polis ve zabıta terörü eşliğinde uygulamaya koyduğu “sokakta oturma, yeme, içme yasağı” Sultan Abdülmecid’in 1859’da hazırladığı Ramazan Tembih namesi’nin, Zaman’a göre bugün bile geçerliliğini koruyan buyruklarına dayanıyormuş 

Zaman gazetesinin abonelerine özel olarak çıkardığı Yeni Bahar ekinde Oğuzhan Atilla İlhan imzasıyla yayımlanan “Padişahların Ramazan tembihleri” başlıklı yazı, toplumsal yaşamın dini buyruklara göre düzenlenmek istendiğinin itirafı niteliğinde. 

İstanbul Beyoğlu’nda cafe, bar ve restoran önlerine konan masaların zorla kaldırılması ve Kuledibi’nde akşam saatlerinde dışarıda oturanların polis zoruyla kaldırılması gibi uygulamaların Ramazan ayına denk gelmesi dikkat çekmişti. 

Bu uygulamaları Ramazan’la ve dini buyruklarla ilişkilendirme girişimi soldan gelse “laikçi hezeyanı” olarak yaftalayacak bir gericiler ve liberaller ordusu hazırda bekliyor. O zaman, söz konusu uygulamanın neden gündeme geldiğinin cevabı İslamcılardan gelsin. 

Zaman’ın Yeni Bahar ekinde yayımlanan “Padişahların Ramazan Tembihleri” başlıklı yazıda şöyle deniyor “… Günümüz yönetimlerine ilham olan Osmanlı İmparatorluğu, Ramazan ayında sosyal hayatı tanzim edecek kuralları unutmaz. Zira kulluğun zirvesine ulaşabilen bu kutlu ayda manevi hazırlıkların yanı sıra maddi hazırlıklar da gereklidir.” 

İlhan'ın, Osmanlı’nın bugünkü yönetime ilham veren ve “halkın gürültü ve fırsatçılıktan uzak ve huzurlu bir Ramazan geçirmesi için gerekli olan önlemler” diye tarif ettiği Padişah buyruğu şöyle: 


"RAMAZAN'DA BU KURALLARA UYULA 
"24 Mart 1859'da Sultan Abdulmecid döneminde hazırlanan bir tembih name, o yılın Ramazanı'nda uyulması gereken kuralları içeriyor. Başbakanlık Osmanlı Arşivleri'nde yer alan ve 1,5 asır evvel yayımlanan belgede zikredilen hususlar ise bugün bile geçerliğini koruyor. İşte o buyruklar: 

"Padişahımızın bazı camileri teşrifi ihtimal dâhilinde bulunduğundan herkes vazifesini en iyi şekilde ifa ede ve saygıda kusur etmeye. Ramazan'da her zamankinden daha dikkatli ve edepli davranıla. Kurallara uyula. 

"Camilerde ve ötede beride oturanlara karışılmazsa da özellikle çarşı içinde, Bayezid’de ve Şehzadebaşı’na giden güzergâhta yol üzerinde dükkânlarda oturulmaya. 

"Geceleri büyük caddelerde iskemle ile sokak aralarında ve halkın geçip gitmesine engel teşkil edecek şekilde oturulmaya. 

"Araba aralarında dolaşıp arabalı ve arabasız gelen geçen kadınlara edep dışı davranılmaya ve arabalar Bayezid ve Şehzadebaşı’nda Sokak ortalarında durmaya. 

"Kadınlar Sultanahmet, Şehzadebaşı ve Laleli Camii dışında diğer büyük camilere girmeye ve ayrıca namaz vakti haricinde vazifeliler haricinde buralara erkekler de girmeye. 

"Kadınlar akşam ezanına bir saat kala evlerine döne ve iftardan sonra arabalı veya arabasız hiçbir surette sokaklarda dolaşmaya. 

"Herkes her zaman olması gerektiği gibi özellikle Ramazan’da camilere gele, işi icabı bir yere gidip gelen hademelerden başka kimseler teravih namazında dükkânlarda oturmaya." 

Yorum sizin…

 

 

 

 

 



  • Pazartesi 38 ° / 23.7 ° Güneşli
  • Pazartesi 38 ° / 23.7 ° Güneşli
  • Salı 37.3 ° / 22.2 ° Güneşli