Prof Dr Dikmen Vaka ve Ölüm Sayılarının Artması Bekleniyor

Prof Dr Dikmen Vaka ve Ölüm Sayılarının Artması Bekleniyor

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Yoğun bakım uzmanı Prof. Dr. Yalım Dikmen: Vaka ve ölüm sayılarının artması bekleniyor. Bu hastalığın tedavisi yok, yoğun bakıma düşürecek kadar ağır olan hastaların bir tek kurtulma şa

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı Prof. Yalım Dikmen, “daha öncede söylemiştim, soğukların başlamasıyla vaka sayılarının artacağını. Sağlık sistemimiz o korkutucu günlerine geri dönüyor. Zannediyorum bu dönem Nisan – Mayıstan daha kötü olacak gibi görülüyor. 8-9 aydır bu virüsle mücadele eden sistem artık yoruldu, yıprandı bunun için çok dikkatli olmak zorundayız.



Gelen hastalarımız yaşlı ve bunlar çok ciddi şekilde akciğerleri hasar görmüş hastalar. Bakınız sinirli olan kaynakların her zaman olduğu gibi yeterli olmama durumu söz konusu. Türkiye’de olduğu gibi tüm Dünya’da da vaka sayıları artıyor.

Bireye bıraktığınız zaman insanların alabileceği üç önlem var, maske, mesafe, hijyen. Bunun haricinde virüsten korunmak için ilaç, vidamın gıda takviyesi bunların hiçbiri yok. Dolaysıyla koronadan korunmak için bu üç kurala uymaktan başka bir çaremiz yok. Salgının yayılmasının engellemek için toplumsal önlemler almalıyız.  Salgını bireye bırakmakla önlenemediğini ve vaka sayılarının arttığını görmekteyiz. Getirilen yasakların neler getireceğini bekleyip göreceğiz ama çok daha ciddi önlemler almalıyız. Bu hastalığın tedavisi yok, yoğun bakıma düşürecek kadar ağır olan hastaların bir tek kurtulma şansı kaliteli yoğun bakım ve kaliteli ekiple mümkün oluyor.


  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli