Partili cumhurbaşkanlığına doğru

Partili cumhurbaşkanlığına doğru

AKP ve MHP’den 347 milletvekilinin katıldığı oylamada 338 kabul oyu çıktı. Bu AKP-MHP bloğunda 9 ismin 'kabul oyu vermediği' anlamına geliyor. Çatlağın MHP'de mi yoksa AKP'de mi olduğu bilinmiyor ancak AKP'lilerin büy

Partili cumhurbaşkanlığına doğru
AKP ve MHP’den 347 milletvekilinin katıldığı oylamada 338 kabul oyu çıktı. Bu AKP-MHP bloğunda 9 ismin 'kabul oyu vermediği' anlamına geliyor. Çatlağın MHP'de mi yoksa AKP'de mi olduğu bilinmiyor ancak AKP'lilerin büyük bölümünün 'açık oy' kullanması bu firenin MHP'de olduğuna işaret ediyor.
 
316 AKP milletvekilinin imzasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunulan ve partili cumhurbaşkanlığı sistemini öngören anayasa değişikliği teklifinin maddelerinin görüşmelerinin başlaması için oylamaya yapıldı. Bazı milletvekillerinin kullandıkları oyu göstermesi sebebiyle tartışmalı geçen oylamadan 338 'evet' oyu çıktı. Görüşmelere saat 15.00'te devam edilmek üzere ara verildi.
 
Oylamada toplam 480 milletvekili oy kullandı. Oylamadan çıkan sonuçlar şöyle:
Evet: 338
Hayır: 134
Boş: 5
Çekimser: 2
Geçersiz: 1
 
TBMM’deki 550 koltuğun dağılımı ise şöyle:
AKP 317, CHP 133, HDP 59 (11 vekil tutuklu ve oy kullanamadı), MHP 39, bağımsız milletvekili 2.
AKP'de eksik 2 oy
AKP, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın yoğun bakımda olması ve yerine AKP'li TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın'ın oturuma başkanlık etmesi sebebiyle 2 eksik oy kullandı.
 
Oylama öncesi protestolar
Görüşmeler öncesi Meclis önünde yapılan protesto eylemine polis müdahale etmiş, müdahalede STK üyeleri yaralanmış, CHP’li Necati Yılmaz’ın dişi kırılmıştı.
 
Usul tartışması
CHP, anayasaya aykırılık iddiasıyla önerge verdi, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, değişiklik teklifinin görüşülemeyeceğini öne sürünce usul tartışması açılmıştı.
 
anlı yayın tartışması
HDP ve CHP anayasa görüşmelerinin halk tarafından daha iyi anlaşılabilmesi için canlı yayınlanması konusunda ısrar etmiş, AKP sürekli canlı yayına karşı çıkmıştı.
 



  • Cuma 38.4 ° / 25 ° Güneşli
  • Cumartesi 38.1 ° / 21.5 ° Güneşli
  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli