PKK propagandası' varmış!...YASAK...

PKK propagandası

İçişleri Bakanlığı Kürtçe tiyatro oyununun yasaklanmasını savundu: Dario Fo’nun oyununda “PKK propagandası” varmış! İçişleri Bakanlığı Kürtçe tiyatro oyununun sahnelenmesinin yasaklanm

Teatra Jiyan Nû oyuncusu Rugeş Kırıcı: “Bizler oyunlarımızı oynamaya devam edeceğiz, Kürtçe tiyatroyu yasaklayamayacaklar”

İstanbul Gaziosmanpaşa’da İBB Şehir Tiyatrosu bünyesinde sahnelenecek Kürtçe tiyatro oyunu “Bêrû: Klakson Borizan Birt” Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Polis, oyunun sahneleneceği tiyatroya baskın düzenledi
 

Mezopotamya Kültür Merkezi’nin tiyatro grubu olan Teatra Jiyana Nû, Dario Fo’nun oyunu “Bêrû: Klakson Borizan Birt” bugün Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde sahnelenecekti. Oyuna saatler kala ilçe emniyet müdürlüğünün, kaymakamlığa gönderdiği bir dilekçeyle “Genel kamu düzenini bozabileceği” gerekçesiyle oyun yasaklandı. Oyunun son hazırlıkların tamamlandığı sırada polis sahneyi basarak oyunun gösterilmesine engel oldu. Pek çok sosyal medya kullanıcısı yasağa #KürtçeTiyatroEngellenemez etiketiyle tepki gösterdi.

“Hem bize, hem seyircimize eziyet yaşattılar”

Bugünkü yaşananlarla ilgili Sendika.Org’a değerlendirmelerde bulunan Teatra Jiyan Nû oyuncusu Rugeş Kırıcı, oyuna saatler kala yasağın çıkmasını doğrudan politik bir yaklaşım olarak yorumladı. Kırıcı, “Oyun uzun zamandır belliydi, programa 4 saat kala karar verildi. Dekorlarımızı kurduk, hepsi hazırdı ve biz provaya başlamıştık. Bir tebligat geldi. İmzalamamızı istediler. Hem bize, hem seyircimize eziyet yaşattılar” dedi.

“Bazı çevreler tarafından hedef gösterildik”

Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde sahnelenecek “Bêrû: Klakson Borizan Birt” oyunlarının biletinin iki gün içerisinde tükendiğini, seyircinin yoğun talebi ile karşılaştıklarını ifade eden Rugeş Kırıcı sözlerini şöyle sürdürdü:

 

Bilet satışa çıkar çıkmaz iki günde tükenmişti. Çok yoğun talep vardı. Sadece büyükşehir belediyesi değil, bizlerde ‘yer var mı’ diye çok arandık. Hatta bu gösteriden sonra tekrar bir talepte bulunacaktık. Bu yoğun ilginin ardından bazı çevreler tarafından da hedef gösterildik

“Bizler oyunlarımızı oynamaya devam edeceğiz, Kürtçe tiyatroyu yasaklayamayacaklar”

Köklü bir tiyatro grubu olduklarını söyleyen Rugeş Kırıcı, yasaklara inat oyunlarına oynamaya devam edeceklerini ve Kürtçe tiyatronun engellenemeyeceğini vurguladı. Kırıcı, “Biz, Kürtçe kurulan 30 yıllık ilk tiyatro grubuyuz. Her sene düzenli olarak gösterisini yapan bir tiyatro grubuyuz. Bu oyunu Türkiye’de yüzlerce kez oynadık. Ulusal ve uluslararası festivallere katıldık. Avrupa’nın pek çok yerine turneye gittik. Dünyaca bilinen Nobel ödüllü İtalyan yazar Dario Fo oynuyoruz. Sanıyorum Dario Fo bugünü görseydi bununla ilgili yeniden bir oyun yazardı. Bizler oyunlarımızı oynamaya devam edeceğiz, Kürtçe tiyatroyu yasaklayamayacaklar” şeklinde konuştu.


 

  • Cuma 27.2 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 29.3 ° / 20.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 22 ° / 18.2 ° Şiddetli yağmurlu