PAZARCI APTAL MIDIR?

PAZARCI APTAL MIDIR?

Bunlar Küçük Hesap Peşindeler.

 

 

 

 

 

www.7-24esenlerhaber.com

 

Esenler Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Başkanı DR. Ahmet METİN’E pazarcı esnafının dünü ve bugünü hakkında sorular sorduk. DR. Ahmet METİN sorduğumuz sorulara çarpıcı açıklamalarla cevap verdi.

Metin pazarcı esnafı haklı bir direniş yaptı ancak ne kadar başarılı olacağını bekleyip göreceğiz. Aslında oynanan oyun görülenden çok daha büyüktür. Biz kamu yararına kurulan bir derneğiz, halk üzerine oynanan oyunlara sessiz kalamayız. Yönetici konumunda olanlar bütün pazarları kaldırmaya çalışıyorlar. Pazarlar alt halk kesimine ucuz sebze ve meyve tedarik merkezleridir ve alım gücü zayıf olan halkında dostudurlar.

Kurulmak istenen sistemle pazarlar ortadan kaldırılarak üretici- hal ve pazarcı üçgeni kırılmak isteniyor. Bunun yerine büyük marketler vasıtasıyla üretici kontrol altına alınıp  bir müddet sonra halde kaldırılarak bu piyasayı büyük şirketlerin kontrolüne bırakılarak, istediği ürünü istediği fiyata satabileceği bir pazar yaratılmak isteniyor. Bu uygulanan politikalar neticesinde yoksul olan halk daha da yoksullaşarak, ekonomik sıkıntıları nedeniyle daha kolay yönetilebilecek. Sonuç olarak istenilen oy potansiyeli sağlanmış olacak.

Bunlar Küçük Hesap Peşindeler.

Pazarcı ekonomik olarak bağımsız çalışan bir kesimdir. Emeğinin karşılığı para kazanarak bağımsız kalma tehlikesi var. Hâlbuki istenen halkta-pazarcıda günlük nafaka derdine düşerek, düşünceden uzaklaşıp istenen amaca para ile veya umutla satın alınabilen kitle haline getirilmek istenmesidir. Pazarcı esnafı ne yazık ki kültürel ve eğitim açısından geri kalmış bir kitledir. Günlük yaşamayı ve günlük tüketmeyi benimseyen bir toplumdur. Kendi menfaatlerine ters gelen bir anlayışı desteklediklerinden de bellidir. Bugün kendi aleyhine olan bir karara karşı çıkan kitlenin büyük bir çoğunluğu bu belediye başkanına oy vermiştir. Şimdi sorarsanız elimiz kırılsaydı da oy vermeseydik derler, ama gün gelir yine oy verirler, çünkü küçük hesapları düşünen bir anlayışa sahiptirler.

Çözüm Ne Olmalı?

Çözümü gayet kolay yeter ki iyi niyet olsun, çağdaş Pazar yeri kurulur alt yapısı hazırlanılır çatısıyla, otoparkıyla, oluşan Pazar yerini yerel yöneticiler hazırlar ve buyur beyler yeni yeriniz burası derler. Geçici değil kalıcı yer esnafa sunulur. Mağdur olan esnafta, halkta bu işten zarar görmemiş olur. Belirlenen kurallara da herkes uymalıdır.  Kimsenin de itiraz etmeye hakkı kalmaz. Amaç pazarları kaldırmak olunca getirilecek öneriler inandırıcı olmamaktadır.

Son olarak pazarcılar birlik ve bütünlük içinde hareket ederek, istediklerini elde etmelidirler. Eğer Halka hizmet veren pazarcılar bölünür ise, kendilerini mağdur ettikleri gibi yoksul halkında mağdur olmasına sebep olurlar.



  • Pazar 31 ° / 21.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 29.3 ° / 20.3 ° Güneşli
  • Salı 25.1 ° / 18.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı