Özgür Basın Şehidi Unutulmadı

Özgür Basın Şehidi Unutulmadı

Devrimci Doğu Kültür Ocakları, Halkın Emek Partisi, Mezopotamya Kültür Merkezi ve İstanbul Kürt Enstitüsü'nün kurucularından Musa Anter’in, katledilişinin bugün 26 yıl dönümü.

Özgür Basın Şehidi Unutulmadı
Devrimci Doğu Kültür Ocakları, Halkın Emek Partisi, Mezopotamya Kültür Merkezi ve İstanbul Kürt Enstitüsü'nün kurucularından Musa Anter’in, katledilişinin bugün 26 yıl dönümü.
 
Diyarbakır’ın Seyrantepe Mahallesi’nde 20 Eylül 1992 tarihinde katledilen Musa Anter (Apê Musa) ölümünün 26'inci yıldönümünde unutulmadı.
 
Anter, 20 Eylül 1992'de Diyarbakır'ın Seyrantepe mahallesinde uğradığı silahlı saldırıda sol bacağına iki, kalbi ve kafasına birer kurşun sıkılarak öldürüldü. Musa Anter'in yanında bulunan gazeteci ve yazar Orhan Miroğlu olaylar sırasında yaralanmıştır. Eski JİTEM elemanı Abdülkadir Aygan; Anter'in, kendisinin de içinde bulunduğu tim tarafından JİTEM için öldürüldüğünü söylemiştir.[4] Dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz'ın isteği üzerine Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş'ın hazırladığı Susurluk Raporu'nda, Anter cinayetinin Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım tarafından planlanıp uygulandığı yer almıştır. Mardin'in ilçesi Nusaybin’e bağlı Akarsu (Sitîlîlê) köyündedir.
 
 Orhan Miroğlu Star gazetesindeki köşesinden yanıt verdi. Anter cinayetinin PKK ve JİTEM ortaklığıyla işlendiğini belirten Miroğlu, Musa Anter cinayetinin son duruşmasında ifade veren Mehmet Eymür ile görüşmesini de anlattı.

Eymür'ün "Yeşil'i sorgulayan MİT görevlisinin, Yeşil'e, Musa Anter cinayetinde kullandığını söylediği PKK/MK üyesinin kim olduğunu sorması gerekirdi. Ama bu belli ki sorulmamış." dediğini hatırlatan Miroğlu, "Sorulmamış mıdır gerçekten? Sorulmamışsa vahim, sorulup bu kişinin kimliği öğrenilmiş ve hala da devlet sırrı olarak gizleniyorsa, bu daha da vahim." dedi ve şöyle devam etti:

“Musa Ağabey, JİTEM'e Değil, PKK'ye Güvendiği İçin Öldürüldü”
"Dolayısıyla Dicle Anter, babasının kollektif katillerini aramak istiyorsa, PKK baskısıyla ikide bir bana saçma sapan sorular soracağına, babasını Diyarbakır'a çağırıp, JİTEM'in cellatlarına teslim eden bu ismin peşini bırakmasın. Onun yerinde olsam, Öcalan'a da Kandil'dekilere de bu ismi sorardım. Yeşil her şeyi doğru söylemiyor olabilir. Ama olayın o gece cereyan ediş şekli, olayda bir PKK ortaklığı olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Bu ortaklığı bazı belgeleriyle beraber önümüzdeki duruşmada uzun uzadıya anlatacağım. İnşallah Dicle Anter de tatmin olur, ama benim için önemli olan kamuoyu vicdanının rahatlaması ve tatmin olmasıdır. Dicle şunu bilsin ki, Musa ağabey, JİTEM'e değil, PKK'ye güvendiği için öldürüldü."


  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli