Ovacıklılar Kongrede Buluştu!

Ovacıklılar Kongrede Buluştu!

Sivas Divriği Ovacık Köyü Yardımlaşma Derneği Genel Kurulunda Dernek Başkanı Gülsün Kaya “Dernekler aileden sonra en küçük örgüt birimidir"vurgu yaparak gençlerin derneğe sahip &cce

Ovacıklılar Kongrede Buluştu!

Sivas Divriği Ovacık Köyü Yardımlaşma Derneği Genel Kurulunda Dernek Başkanı Gülsün Kaya  “Dernekler aileden sonra en küçük örgüt birimidir"vurgu yaparak gençlerin derneğe sahip çıkmasını istedi.

Yaklaşık 100 üyenin katılım sağlandığı kongrede bütün konuşmacılar ilginin az olduğundan şikâyetçi oldular. 1964 yılında kurulan dernek 49 yıldır İstanbul’da çalışmalarına devam ediyor.

Dernek genel kurulunda divan başkanlığı seçiminden sonra söz alan Ovacık Köyü Yardımlaşma Dernek başkanı Gülsün Kaya şöyle konuştu: Bütün kurucu üye ve dernek çalışanlarına öncelikle katkılarından ve verdikleri desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Dernekler aileden sonra en küçük örgüt birimidir. Derneğimize sahip çıkalım. Gelenekleri yaşatmak adına güzel şeyler yaptık.”  

 

İnsanların, gençlerin ilgisizliğinden bahseden Gülsün Kaya; “Bütün gayret ve çalışmalarımıza rağmen başaramadık. Gençlerin bilgisayar, internet, facebook dünyasına mahkûm olduklarını hatta aileleriyle iletişim kopukluğu yaşadıklarını söyledi. Derneği yaşatalım, Gençlerin ilgisi çekmeyi başaramadık. Herkes elinden gelen katkıyı sunsun. Kongremiz barış ve güzellik içinde geçsin.

Köy derneklerinin işlevi belli bir yere kadar ve tıkandılar.  Bir kaynaşma vesilesi olması için sizlerden destek bekliyorum.
 Gençlerimizi bu faaliyetlere katacak bir yöntem bulamadık. Gençlerimizin dernek faaliyetlerine katılmaması biz de hayal kırıklığı yarattı. Hâlbuki etkinliklerimize katılarak ilgi duyan ve ilgi duymaları halinde sayımız artacak, faaliyetlerimiz daha güçlü yürüyecek, genel kurula ve katılımcılara teşekkür ederim.”

İbrahim Kaya tarafından mali durum raporu okundu. Arkasından Sait Özdamar denetleme raporunu genel kurula sundu.
Daha sonra kongrede konuşmacılara söz verildi.

Cevatpaşa Şimşek söz alarak konuşmasında örgütlü olmanın önemine değinerek, kendisinin köy ve dernek yönetimine olan destek ve katkılarından bahsetti.

Ahmet Özdamar ise; Derneğimiz kurulduğunda 335 üyesi varken bugün 339 üyesi var, diyerek devamla; yönetime seçilenlerin katkısı önemlidir. İnsanları zorlayarak yönetime getirirsen bir katkısı olmaz. Herkes birbirinin ayağını kaydırırsa sevgi olur mu? 90lardan buyana görev yapan yönetimler hatalıdır, dedi.

Köydeki bir anısını anlatarak iş yaptırmanın güçlüğünden bahset. Anadolu bürokrasi ilgiyle çalışır. İsteyenin, talep edenin işi yapılır.
Kamil Kaya: Köyde birlik ve beraberlik yok. Köy derneğinin kuruluşundan beri çalışan yönetimler iyi niyetle çalışıyor. Başarılar diliyorum.

Mustafa Gürsoy: Mevcut yönetimin devam etmesini istiyorum. Köy okulunda çok değerli bir belge bulduk. Arapça… Boğaziçi Üniversitesi’nden bir Profesör Türkçe’ye çevirdi. Meşrutiyetin ilanı sırasında köylere gönderilmiş, yazı 1908 yılında onaylanmış… O zamana göre köyde 700 kişi yaşıyor.
Daha sonra yönetim kuruluna aday gösterilmesi üzerine tekrar söz alan Mustafa Gürsoy, kendisi gibi 3–4 yaşlının adını sayarak; biz yaşlılar mı dernek yönetimine aday olalım?

Veli Şimşek: Yönetime teşekkür ederek, derneğin 50 yıldır çalışmasından bahsederek yönetenlere teşekkür etti.

Kadir Özcan: Bizim birbirimize tahammülü kalmadı. Birbirimizi yüceltelim. Her şeyi en iyi biz biliyoruz. Sevgi bizim dilimizdir. Dilimizi unuttuk.

Hidayet Gürsoy: Ben köye gidiyorum, sanki bu köyün bir muhtarı yok. Bir karış için köyün içinde yürüyecek hal kalmadı.

Gülşen Özdamar: Gençlerimiz gelmiyor. 60–80 yaşında biz geliyoruz. Hani nerede köylüler? Eğitim, eğitim, başka bir şey yok.  Biz eğitim istiyoruz.

Fidan Özcan: Verilen burslar doğru yerlere gidiyor mu? Diye sordu.

İsmail Çınar: Köy muhtarlığı ve ihtiyar heyetinin görevi sanki dernek görevi imiş gibi bir algı var.  Burada şimdi 335 üyenin 250 si olsa yönetimin eli daha güçlü olacak. Bu güçle daha etkili işler yapacak. Bugün daha güçlü olmak zorundayız. Derneğimizin kurulma ihtiyacı 1964 yılındaki bir olaydan kaynaklanıyor. Rahmetli Karaali’nin cenazesini İstanbuldan köye gidecek ama ne kendisinin ne de köylünün parası var? İşte köy derneği o günkü koşullarda bu ihtiyaçtan doğmuştur. Bunu her seferinde kurucu başkan

Ali Rıza Gürsoy anlattı.
Üzerlerinde toplum olarak bir baskı hissettiklerinden hareketle:
Bugün bizim toplumumuz, yani Aleviler özgürce inançlarını yaşamak istiyor. İnançları onların yaşama biçimidir. Aleviler uyandılar. Bunlar birilerinin işine gelmiyor. Özgür, hakkını arayan, sorumlu, sorgulayan ve örgütlü bir toplum olmaları halinde başkalarının buna canının sıkılacağını, söyledi. Örgütlenirsek daha iyisini başarabiliriz, dedi.
Daha sonra dernek eski yönetim kurulu başkanı tekrar söz alarak bir teşekkür konuşması yaptı.

Gülsün Kaya. Bugüne kadar yapılan çalışmalar sizin destek ve katkılarınız ile olmuştur. Desteğinize ve katkılarınıza bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.
Kimse yönetime girmeye gönüllü davranmadı. Uzun ve yorucu, zoraki aday belirleme süreci sonrasında seçimlere geçildi.
2013–2015 dönemi için asil: Gülsün Kaya, Gülsün Gürsoy, Satı Özer, Asiye Gürsoy, Kadir Özcan, Gürcan Gürsoy, Metin Karaköcek
Yedek:  Fikri Gürsoy,Sait Özcan,Erdal Nergiz,Cumhur Ferman,Kadir Özcan,Ahmet Özdamar….

 



  • Cuma 15.6 ° / 10 ° false
  • Cumartesi 16.1 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Pazar 13.7 ° / 2.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu