Örüklü'den Göksu'ya Net Cevap

Örüklü

Havaalanı Mahallesi Kentsel Dönüşüm Bilgilendirme Toplantısı için Esenler’e gelen CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin ve Bölge Milletvekillerinden Haluk Eyidoğan, “CHP politikalarında ve programında kentsel

Örüklü’den Göksu’ya Net Cevap
 
Havaalanı Mahallesi Kentsel Dönüşüm Bilgilendirme Toplantısı için Esenler’e gelen CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin ve Bölge Milletvekillerinden Haluk Eyidoğan, “CHP politikalarında ve programında kentsel dönüşüme karşı olmak diye bir şey söz konusu değil” dediler.
 
Atışılanı’nda bir düğün salonunda yapılan Bilgilendirme Toplantısı’nda söz alan Mimar Aksal Örüklü,

Sorunların çözümü noktasında Haklının ve Halkımızın yanındayız.

6306 sayılı Afet Riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun kapsamında Havaalanı Mahallemizde bir bölgeyi Riskli alan ilan eden  Esenler Belediye Başkanlığı daha sonra  Kendi şirketi olan Eskon  kanalı ile  imar planı dahilinde  07.02.2013 tarih ve devam eden günler’de  Hak sahipleri Sözleşmeler  yapmıştır.

Sözleşmelerde Hak Sahiplerinin İmar artışından yararlanmaları, daire planlarında ve büyüklüklerinde söz sahibi olmaları  yasaklanırken, Hak sahipleri kullanılan teknik terimlerden dolayı  bu durumun farkına varamadı, yada yazılan ve imzaladıklarına değilde  söylenenlere inandılar.  

Esenler Belediye Başkanı Yapılan Sözleşmelerin altlığı olan  İmar Planına göre proje alanında 124.000 m2  İnşaat yapılabileceğini 22 Kasım 2014 tarihinde  Esenler Belediyesi Kültür Merkezinde hak sahipleriyle yapılan toplantıda İTİRAF etti.
 
Esenler Belediye Başakanı ilerleyen günlerde  İnşaatlar başlamadığı için huzursuz ve tedirgin olan hak sahiplerine, başlayamadık çünkü yeraltından su nehri çıktı dedi. Hak sahipleri inandı. Hak sahipleri inşaatlar neden başlamadı diye merak ederken  Esenler Belediye Başkanlığı Yapılan Sözleşmelerden sonra
 
16.04.2013  -  25.06.2013  - 16.09.2013  tarihlerin de
 
 toplamda üç kez olmak üzere İmar Planı ve Plan notu değişikliği yaptılar.
 
Sonuç olarak  Hak sahiplerinin haberi olmadan inşaat alanını  net  269.328 m2  çıkardılar.
Sözleşmelerden sonra inşaat alanını yaklaşık net  269.328 m2  - 124.000 m2 ( Belediye Başkanın söylediği alan ) = 145.328 m2 İnşaat alanı artırmışlardır.
 

Esenler CHP olarak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul il Müdürlüğü'nce askıya çıkartılan bu planın plan notlarına itiraz ettik. Gerekçemiz hak sahipleri ile imzalanan sözleşmelerin altlığı olan ilk planlara sadık kalınması, yada yapılan planlarla sözleşme harici kazanılan yaklaşık 145.000,00 m2  inşaat alanına karşılık hak sahipleri ile olan sözleşmelerin revize edilmesiydi ki bu kazanılan 145.000,00 m2 nerdeyse hak sahiplerinin aynı dairelerden 2.daire sahibi olmalarının önünü açıyordu üstelik  ceplerinden para çıkmadan. Konunun üzerine, üzerine gitmemize rağmen maalesef  Halkımıza ulaşamadık, anlatamadık.

Buna karşılık Belediye Başakanı gittiği yerlerde ve yaptığı konuşmalarda eline bir dosya kağıdı alıp salladı ve bakın CHP planlarımıza itiraz ediyor, siz havaalanı mahallesinde insanlara daire karşılığı nasıl daire verirsiniz diyor dedi, hak sahipleride bunada inandı, kağıdın ne olduğunu yada içinde ne yazdığını merak etmedi Belediye Başkanı da zaten onu hiç okumadı elinde salladı.
 
Bu günlerde o kağıdı yine sallamaya ve vatandaşı korkutmaya devam ediyor.
 
İnsanların gözlerinin içine baka baka konuşma yaparken  eline bir dosya kağıdı alarak sallayan,  Esenler Belediye Başkanının  CHP  Planlarımıza itiraz ediyor, siz Havaalanı Mahallesinde  hak sahiplerine  daire karşılığı nasıl daire verirsiniz  işte belgesi dediği  içeriğini hiç okumadığı  dilekçedir.
Bilgilerinize.

               İSTANBUL  VALİLİĞİ  İL ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ’ NE

      İstanbul ili, Esenler İlçesi, Havaalanı Mahallesi Riskli Alan Bölgesi Uygulama İmar Planı değişikliğine  ait 1/5000  Ölçekli Nazım ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı ve  Plan Notları Değişikliği  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ilan panosunda 16.09.2013 - 15.10.2013 (30 gün) tarihleri arasında askıya çıkmıştır.
 
       Askıya çıkan planın plan notlarında
 
·         3. Madde:İlköğretim Tesisi ve Dini Tesisi alanları dışında kalan Ticaret + Hizmet + Konut alanla- rında  yapılaşma koşulu Max Emsal : 3.00, Taks: 0.40 , Hmax = Serbest’tir.
 
·         5. Madde:Plan Tasdik Sınırı içerisinde  Bakanlıkça uygun görülecek Kentsel Tasarım Projesine göre ayrılacak ada içi yollar, Yeşil alanlar,  Açık  Otopark ve Yaya yolları terke konu edilmeyecektir.
 
      Şeklindeki plan notu , Emsal artışı ve yapı yoğunluğu  getireceğinden
 
·         Plan Tasdik Sınırı içerisinde  Bakanlıkça uygun görülecek Kentsel Tasarım Projesine göre ayrılacak ada içi yollar, Yeşil alanlar,  Açık  Otopark  ve Yaya yolları kamuya terk edildikten sonra  Emsal Hesabı  net  parsel alanı üzerinden yapılacaktır. Şeklinde değiştirilmesi
 
·         6.Madde :Parselin %40 ını aşmamak üzere açığa çıkan bodrum katlar Emsale dahil inşaat alanının %25 ini geçmeyecek şekilde İskan edilebilir Emsale dahil değildir.
 
 Plan notunun Emsal: 3 olan inşaat alanını  Emsal 3.80 lere çıkartarak yoğunluk artışı getireceğinden iptal edilmesi ve  bu konuda 
 
·         3194 sayılı İmar Kanunu ve ilgili yönetmelik hükümlerine göre uygulama yapılması şeklinde değiştirilmesi.
 
·         8.Madde :Plan Tasdik sınırı içerisindeki yapılarda Kot alınacak nokta, Blokların yakınındaki İmar Yollarının Kotları dikkate alınarak Kentsel Tasarım Projesinde belirlenecek olup Uygulama Bu doğrultuda yapılacaktır.  Şeklindeki plan notu
 
     Çevre ve Şehircilik  Bakanlığınca  08 eylül 2013 tarih ve 28759 sayılı  Resmi  Gazetede; yayınlanarak yürürlüğe giren  Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik yapılmasına dair Yönetmeliğin
 MADDE 19- Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Madde 30- Binalara kot verilmesinde aşağıdaki esaslara uyulur: maddesi ile çeliştiğinden
 
·         8.Madde; Planlama Alanında 0.00 kotu her binanın tabi zemin köşe noktaları ortalamasından alınacaktır. şeklinde değiştirilmesi.
 
       İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce  ilan panosunda 16.09.2013 - 15.10.2013 (30 gün) tarihleri arasında askıya çıkan,  İstanbul ili, Esenler İlçesi, Havaalanı Mahallesi Riskli Alan Bölgesi Uygulama İmar Planı değişikliğine ait 1/5000  Ölçekli Nazım ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı ve  Plan Notları Değişikliği ile ilgili  yukarıdaki  İtirazlarımızın değerlendirilmesi ve gereğinin  yapılmasını arz ederiz.
            Saygılarımla.
 
 
 
İçinde Bulunduğumuz bu günlerde Kendilerine teslim edilecek dairelerin planlarını, brüt ve net alanlarını gören hak sahipleri  haklı olarak feryat ederken  Eskon Genel Müdürü vatandaşın gözünün içine baka baka bizim haberimiz yok müteahhit firma böyle proje yapmış beğenmeyen varsa satsın  diyebilmektedir.

Müteahhit firma buradaki inşaatlardan elde edeceği karı Eskon ile paylaşacağına göre  Müteahhit Hak sahibine nekadar küçük daire verirse okadar daha fazla kar edeceği  Eskon un da bu işten o oranda kazançlı çıkacağı aşikardır.

Daire planlarına kış bahçesi adı altında birimler yerleştirildiğini görüyoruz.

Bakın  94.36 m2 brüt  58.53 m2 net alanı olan bir dairede  2.47 m2  kış bahçesi, 2.58 m2 balkon olmak üzere toplam 5.05 m2 lik bir alan var Yönetmeliğe göre bu alan emsal dışı tutulmaktadır ki  hak sahiplerinin bu ayrıntıdan haberi yok

Plan değişikliği ile kazanılan alanlar  yetmemiş olacak ki daire başına  5 m2 ile  10 m2 arasında daha inşaat alanı müteahhit firma ve  Esenler belediyesinin kar hanesine yazılmaktadır.

Havaalanı Mahallesi sakinleri sonuna kadar mağdur edilmektedir.

Belediye Başkanı   
Esenler Belediyesi Kültür Merkezinde hak sahipleriyle yapılan toplantıda

·         Birileri sizlerin ve çocuklarınızın geleceği ile oynuyor Emlak GYO burada kargaşa var çekiliyorum deseydi neyapacaktık diyor
Siz hak sahipleri ile sözleşme yaparken aklınızdaki müteahhid  Emlak GYO muydu.

·         CHP nin itirazı kabul edilseydi daireleriniz yarı yarıya düşecekti.
İtirazımız kabul edilseydi daireler yarı yarıya düşermiydi çıkın yemin edin.

·         Yaptığımız Herşey sizin Hukukunuzu korumak için.
Hak sahiplerini devre dışı bırakıp inşaat alanını artırarak hak sahiplerinin hukukunu nasıl korumuş oluyorsunuz.

·         10 defa yönetmelik değişti her değişiminde proje değişti biz hukuka uygun hareket etmek zorundayız.
Süreçte 10 defa değişen yönetmelik yada yönetmelikleri sayabilirmisiniz

·         Emlak GYO KDV beyanına esas metrekareleri ilan etti arkadaşlar bakmadan kontrol etmeden ilan ettiler.
İlan ettikleri doğru siz neden şikayetçisiniz.

·         Sizden toplamda 126.289.00 m2 aldık daha fazla kesmemiz gerekirken size 119.000,00 m2 verdik toplam  inşaat alanınızı 5.945,00 m2 büyüttük diyor  Yani daireler 5945/1403 = 4.23,00 m2  daha büyümüş.
Hak sahipleri kendilerine verilecek daire alanlarının 4.23,00 m2  daha büyüdü diyemi rahatsızlık duyuyor

·         970 daire yani 127.684,00 m2 inşaat satarak 399.041,00 m2 inşaat yapacağını itiraf etti  127.684,00 ( satılacak inşaat alanı ) + 139.478,00 ( hak sahiplerine verilecek  inşaat alanı ki  bunun 14.500,00 m2 si hak sahiplerine satılan alan ) = 267.162,00 m2  hesabını verdi 400.000,00 -267.162,00 = 132.000,00 m2  nerede.
 
  
Neden  basına kapalı, yüksek güvenlik önlemleri altında toplantılar yapıyorsunuz neyi saklıyorsunuz.

Neden Ruhsat eki Tasdikli Mimari Projeleri bizlerle paylaşmıyorsunuz. Paylaşın görelim belkide siz haklı çıkarsınız.

Davet edin görüşelim kim neyi yanlış anlıyor.
 
Türkiyenin Laboratuvarı dediğiniz Havaalanı Mahallesi Dönüşüm alanında Hak sahiplerinin sizlerden beklentisi

Aba altından sopa göstermeden şeffaf olmanız.  
                                                                                                                      
Yapmış oldukları sözleşmelerin yeniden revize edilerek daire alanlarının yaşanılabilecek şekilde büyütülmesidir.

İnşaat alanını kendi lehinize nasıl büyüttüyseniz daire alanlarınıda aynı oranda hak sahipleri lehine büyütün kaybetmez kazanırsınız.





  • Cuma 38.4 ° / 25 ° Güneşli
  • Cumartesi 38.1 ° / 21.5 ° Güneşli
  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli