Onurlu barış için demokratik çözüm' diyen binler Diyarbakır'daydı

Onurlu barış için demokratik çözüm

HDP'nin 5 kentte düzenleyeceği "Onurlu barış için demokratik çözüm" mitinginin ilki binlerce insanın katılımıyla Diyarbakır'da İstasyon Meydanı'nda gerçekleşti

HDP’nin “Onurlu barış için demokratik çözüm” şiarıyla 5 farklı kentte düzenleyeceği mitingin ilki bugün Diyarbakır’da İstasyon Meydanı’nda yapıldı. IŞİD, daha önce yine bu meydanda 24 Haziran genel seçimleri öncesinde bombalı saldırı düzenlemiş olmasına rağmen mitinge binlerce insan katıldı. Mitinge Şırnak, Mardin, Siirt, Batman, Urfa ve Antep’ten de yüzlerce kişi ile birlikte HDP milletvekilleri, Kürt partileri temsilcileri, KESK ve DİSK’e bağlı sendika temsilcileri ve üyeleri katıldı. Beyaz tülbentleri ile Barış Anneleri de mitingteydi.

“Ortak vatan eşit yurttaşlık”, “Faşizm kaybedecek, halklar kazanacak”, “Bu böyle gitmez, ya özgürlük ya özgürlük”, “Jîn jîyan azadî”, “Daha çok toplum daha çok demokrasi”, “Mutlaka kazanacağız,” “Onurlu barış, demokratik müzakere”, “Onurlu barış hemen şimdi”, “Halkın iradesi yok sayılmaza” ve HDP Gençlik Meclisi’nin “Bağımlı olma özgür ol” yazılı pankartlarının bulunduğu alana üç koldan giren kitle “Direne direne kazanacağız” ve “Savaşa hayır” sloganları ile girdi.

“Mutlaka kazanacağız”

Demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşunun ardından HDP, BDP ve ESP il eşbaşkanları sahneye çıkarak alanı dolduran kitleyi selamladı. Mitingin açılış konuşmasını Tertip Komitesi Başkanı ve HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık yaptı. Uyanık, “Biz savaşa hayır dediğimiz için buradayız. Savaş, talandır, ölümdür. Biz barış istiyoruz” dedi.

Uyanık, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) bölgesinde yapılan operasyonlara dikkat çekerek “Sayın Öcalan birliğinizi oluşturun diyor. Birlik ile barış sağlanabilir. Kürt halkının özgürlüğü demokraside ısrar edeceğiz. Mutlaka kazanacağız, mutlaka kazanacağız” dedi.

Uyanık’ın ardından konuşma yapan Kürdistan Komünist Partisi Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, IKBY’den Trabzon’a gelen turist kafilesine yanlarında bulunan Kürdistan yazılı atkı nedeniyle yapılan saldırıyı kınayarak sözlerine başladı. Çiftyürek, Kürt halkının savaşa karşı ve barışta ısrarcı olduğunu belirterek “Ortadoğu’da, Kürdistan’da yıllardır savaş devam ediyor. Bu savaş Kürt halkı ve Kürdistan halkı için büyük engeller çıkardı. Kerkük’e, Kobanê’ye, Şengal’e işgal politikaları sürüyor. Acımız, sevincimiz birdir. Amed’in, Qamişlo’nun, Rojava’nın başarısı bizimdir. Buna sahip çıkalım” şeklinde konuştu.



  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli