Öğrenci yurdu yaptıran başkana şok ceza.

Öğrenci yurdu yaptıran başkana şok ceza.

Türkiye tarikat yurdu cenneti haline gelirken Kadıköy Belediyesi’nin üniversite öğrencileri için yaptırdığı 144 kişilik modern yurt, Sayıştay’ın kararıyla kapatıldı. Öğrenciler için harcanan

 

 

 

 

 

 


Türkiye tarikat yurdu cenneti haline gelirken Kadıköy Belediyesi’nin üniversite öğrencileri için yaptırdığı 144 kişilik modern yurt, Sayıştay’ın kararıyla kapatıldı. Öğrenciler için harcanan 240 bin liranın da Başkan Selami Öztürk’ten tahsil edilmesine karar verildi

 
  Üniversite öğrencilerinin barınma sorununa çözüm bulmak amacıyla Kadıköy Belediyesi’nin yaptırdığı öğrenci yurdu Sayıştay’ın “yurt açmak belediyenin görevi değil” kararı üzerine kapatıldı.

Sayıştay, öğrencilere harcanan 240 bin TL’nin de Selami Öztürk’ten tahsil edilmesjjini istedi.

Marmara Üniversitesi gibi Türkiye’nin en büyük üniversitelerinden birini sınırları içinde barındıran Kadıköy Belediyesi, 2008 yılında yüksek öğrenimde eğitim gören erkek öğrenciler için Moda’da bir yurt açtı. Öğrencilerin aylık 150-200 TL bedelle kalabildiği ve bugüne kadar 600 öğrenciyi ağırlayan yurda geçtiğimiz hafta itibariyle kapısına kilit vurdu. Gerekçesi ise Sayıştay’ın verdiği “öğrenci yurdu belediye tarafından işletilemez” kararı. Sayıştay’ın Mart 2011 tarihli kararında, “Belediyenin görev, yetki ve sorumluluk alanında yer almadığı halde, yüksek öğrenim öğrencilerine yönelik olarak erkek öğrenci yurdu işletilmesi suretiyle mahalli müşterek hizmetler için kullanılması gereken ödeneklerin amacı dışında kullanıldığı tespit edilmiştir” denildi.

Parası başkandan alınacak
Kararda, yükseköğrenim gençliğinin barınma, beslenme ihtiyaçları ile maddi yönden desteklenmesinin sağlanması görevinin Milli Eğitim Bakanlığı’na ait olduğu da vurgulandı. Kamu kurum ve kuruluşlarına öğrenci yurdu işletebilmelerinin, kendilerine yasal olarak bu görevin verilmiş olması şartına bağlı olduğu da karar da belirtildi.

Yükseköğrenim öğrencilerine yurt hizmeti sağlamanın belediyenin görevi olmadığını belirten Sayıştay, öğrenci yurdu açmak için yapılan 240 bin 65 lira 17 kuruş harcamanın faizleriyle birlikte Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ten tahsil edilmesine karar verdi.
Kararı temyiz eden Kadıköy Belediyesi de, belediyelerin lokanta, gazino, hamam, otel, kadın ve erkek sığınma evi, hayvan barınağı açabildiğine dikkat çekerek, 40 bin öğrencinin bulunduğu ilçedeki öğrencilerin barınma sorununa kayıtsız kalamadıklarını belirtti.

Anlamak mümkün değil
Kadıköy Belediye Başkanı Öztürk kararla ilgili olarak şunları söyledi: 
“Kararı anlamak mümkün değil. Öğrencilerin barınma sorununa belediye olarak nasıl kayıtsız kalabiliriz? Yurt ile ilgili harcamaların toplamı olan 240 bin TL’nin tamamen şahsımdan faiziyle birlikte tahsil edilmesi kararının yorumunu, kamuoyunun vicdanına bırakıyorum. Son derece üzgünüm.

Öğrencilerimizi karardan haberdar ettik ve yurdu kapattık. Çaresiz bir şekilde valizlerini alıp çıktılar. Anne, babalar, arayıp benden yurdu kapatmamamı, çocuklarını sokağa bırakmamı istediler. Ekim ayında Sayıştay’da hakim karşısına çıkarak yargılanacağım. Bu öğrencilerin yurtlarının kapatılması, onların sokakta olması şimdi kamu yararına mı oldu?”

Binlerce üniversite öğrencisi barınma sorunu yaşarken, Kadıköy Belediyesi’nin yaptırdığı 144 kişilik modern öğrenci yurdu Sayıştay’ın kararıyla kapatıldı.
 

 



  • Pazar 37.7 ° / 23.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 37.7 ° / 25.6 ° Güneşli
  • Salı 38.7 ° / 26.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı