Odalar Taraf Üyeler Bertaraf .

Odalar Taraf Üyeler Bertaraf .

507 sayılı yasaya göre kurulan Dernekler daha sonra 2005 de 5367sayılı yasa ile oda statüsü kazandılar. Kuruluş amaçları kendilerine kayıtlı olan üyelerinin haklarını savunmak, mağduriyetlerini gidermektir. Acaba bu

 

 

 

 

 

 

www.7-24esenlerhaber.com/HüseyinKoç

507 sayılı yasaya göre kurulan Dernekler daha sonra 2005 de 5367sayılı yasa ile  oda statüsü kazandılar. Kuruluş amaçları kendilerine kayıtlı olan üyelerinin haklarını savunmak, mağduriyetlerini gidermektir. Acaba bu işler böylemi yapılıyor?

Taksici ve minibüsçü esnafı amme hizmeti yaptığıyla övünür ama kendisine kimsenin sahip çıkmadığını  herhalde mütevaziliğindendir ki dile getirmez. Durak sorunu, korsan taksi sorunu ve elinden alınan ekmek parası sorunu bazen canından bezdirir.

Konuştuğumuz Mali Müşavirlerden Aytekin Ayar 6111 sayılı kanun için söyledikleri dikkate değerdi. Ayar, “6111 sayılı kanunda Şubat ayında çıkan taksiciler minibüsçüler ve toplu taşıma araçlarında çalışan vatandaşlarımızla ilgili 10 günden az çalışmak şartı ile çıkan yasa tamamen hafta sonları çalışan işçiler için çıkmış bir yasadır. Bu yasa aynı zamanda taksi ve midibüslere tabi olan bir yasa değildir. Yasa tamamen genel anlamda mağduriyet getirmiştir. Mal sahibi ile sözleşme yapılıyor. Sözleşmede 10 günden az olmak kaydı ile genelde 10 günden fazla çalışıyorlar. Böylece sözleşmede bir tutarsızlık ortaya çıkıyor.”

“Sanki tüm şoför esnafı bu yasadan yararlanıyor. Böyle gösterilmek isteniyor. Biz Mali Müşavirler olarak bu karışıklığı izah etmekte sıkıntılar yaşıyoruz. Aslında bu yasadan çok şey bekleniyordu, bütün esnafı kapsayacak indirim yapıla bilirdi. Ama yasa tamamen hafta sonları çalışan veya 10 günden az çalışanları  kapsıyor. 10 günden az çalışmayanlar ise bu yasadan yararlanamıyor. 10 günden az çalışırsan bir dert fazla çalışırsan bir dert. Yasaya göre 10 günden az çalışırsan herhangi bir kaza yaptığın zaman para alamıyorsun hatta emekli olursanız normal emekli maaşından daha az alacaksınız. Burada bir oyun oynanıyor.”

“10 günden az sözleşme yaparsan sonrasında iş verenle, vereni ihbar durumunda sıkıntı olacak. Yani bu yasanın acilen değişmesi lazım 10 gün olayı sistemden çıkarılmalı taksiciyi minibüsçüyü mağdur eden bu anlayışı bir an önce düzeltmeleri gerekir.”

“Aslında bu işleri kurumlar istişarelerle çözmeliler. Maalesef bu ülkede böyle gelmiş böyle gider anlayışı hakim esnaflar birliği başkanı devreye girerek bu yasayı çıkartanların kendi esnafını mağdur ettiğini dile getirmeli ve esnafını savunmalıdır.” dedi.

 



  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli