ORTAK YAŞAM YAŞLILARA SAHİP ÇIKTI

ORTAK YAŞAM YAŞLILARA SAHİP ÇIKTI

Ortak Yaşamı Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Doğan ve vakfın 2. Başkanı Hilal Dokuzcan 26 Ocak Salı günü saat 09.15'te Artı 1 TV'de 65 yaş üstü hak ihlalleri ve ayrımcılığı üzerine konuştular.

“FARKLI DÜŞÜNMEK DÜŞMAN OLMAYI GEREKTİRMİYOR”
Ortak Yaşamı Geliştirme Vakfı 2. Başkanı Hilal Dokuzcan,” Vakfımız Kadın sorununu aynı zamanda bir erkek sorunu olarak gören erkek arkadaşlarımızdan oluşuyor. Özellikle şunu gördük, 65 yaş üstü çalışmayı yaparken, 65 yaş üstü kadınların uğradıkları mağduriyetler, ayrımcılıklar her yerde olduğu gibi biraz daha fazla. Farklılıklar birer zenginlik, farklı düşünmek düşman olmayı gerektirmiyor. Birbirimizden öğreneceğimiz çok şey var. Birlikte yaşam kültürü de buradan oluşuyor. Korkmamak lazım, farklı yaşamak, farklı düşünmek, çoğulcu olmak aslında bizi insan yapan özelliklerdir” dedi.
 
Ortak Yaşamı Geliştirme Vakfı 2. Başkanı Hilal Dokuzcan,” Ortak Yaşamı Geliştirme Vakfı, Kutuplaşmanın olduğu ayrımcılık üzerinden giden hak ihlallerinin yükseldiği günlerde her türlü farklılıklara rağmen bir arada yaşama kültürünü oluşturabilir miyiz ve nasıl derinlikler geliştirebiliriz sorusuyla ortaya çıktı.

“65 YAŞ VE ÜSTÜ İNSANLARIMIZIN YAŞADIKLARI GERÇEKTEN DRAMATİK BİR DURUM”
Dokuzcan,” “Yaşlı ayrımcılığı pandemi sürecinde çok daha görünür hale geldi. pandemi sürecinin başından beri vakfımız özellikle 65 yaş üstü uygulamalar üzerine bir çalışma geliştirdi. Bu dönemde ayrıştırılan ve yalnızlaştırılan yaşlılar adı altında “SİVİL DÜŞÜN” programı yönünde bir proje aldık ve bu projeyi gerçekleştirdik. Toplumun her kesiminden insanlarla bir araya gelip onların düşüncelerini alma şansımız oldu. Bakınız sokak röportajları yaptık. 65 yaş ve üstü insanlarımız mağduriyetleri ortaya çıktı. Ülkemizde 65 yaş ve üstü insanlarımızın yaşadıkları gerçekten dramatik bir durum olduğunu gördük. Bizler bu çalışmaları yaparken dediğimiz gibi toplumun değişik kesimleri ile bir araya geldik. Yaşlılarımızın, özellikle emekli olanların büyük bir kesimi çalışmak zorunda, yalnız yaşayan yaşlılarımız var. Toplu taşıma araçlarına binmeleri, seyahat etme yasağı, ayrımcılık yapılması gibi sorunlar aslında yerele iniyor. Bu sorunları kolektif olarak çözmek sorun oluyor” diyerek önemli açıklamada bulunarak, 65 yaş üzeri olan insanlarımızın sıkıntılarını anlattı.


“YAŞLILARIMIZI MAĞDUR OLUYOR, ORTAK YAŞAM OLARAK MAHKEMEYE İPTAL DAVASI AÇTIK”  
Ortak Yaşamı Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Doğan “ Pandemi ortaya çıktığı günden bugüne kadar değişik tarihlerde ve zamanlarda genelgeler yayınladılar. Tüm dünyayı etkileyen bu illet bizim ülkemizi de etkiledi. Sağlık örgütleri tarafından küresel bir salgın ilan edildi. Cumhurbaşkanının bakanlarla yaptığı geniş toplantılardan sonra bir takım önlemler alındı. Gerek anayasamızın 23. Maddesi, gerek bağlı olduğumuz uluslar arası anlaşmalar ve bağlı olduğumuz insan hakları bildirgesi tamamen yaşlılarla ilgili alınan önlemler seyahat özgürlüğü ile tamamen çelişmektedir.  

Yaşlılarla ilgili alınan önlemler, ayrımcılık, ihmal ve istismarın ön planda olduğunu görmekteyiz. Yaşlılarımız bizim önbelleğimizdir, herkes için yaşlılarımıza çok çok önem verilmesini istiyoruz. Vakfımızın avukatlarıyla yaptığımız ortak çalışmada bu genelgeler yaşlılarımızı mağdur ettiğini, bu nedenle mahkemeye iptal davası açtık. Bizler bilim kuruluna sesleniyoruz, yaşlılar için alınan yaşlılar için bu önlemleri gözden geçirmeleridir, evlere hapis olan bu insanlarımızda başka başka rahatsızlıklar olabileceğini bir kere daha düşünmelidirler” dedi.