ODTÜ öğrencileri ‘devrim'i ‘evrim'e çevirdi: 4 milyon yıldır ayaktayız

ODTÜ öğrencileri ‘devrim

ODTÜ öğrencileri ‘devrim’i ‘evrim’e çevirdi: 4 milyon yıldır ayaktayız

ODTÜ öğrencileri, üniversitenin ünlü Devrim Stadı’nın tribünlerinde yazan ‘devrim’ yazısının baş harfini kapatarak ‘evrim’e çevirdi. Eylemin amacı MTA Tabiat Tarihi Müzesi’nden evrim vitrininin kaldırılmasını protesto etmekti.

Fotoğraflar: Sol Haber

Fotoğraflar: Sol Haber

Sol gazetesinin haberine göre, öğrenciler 29 mayıs için de müzede eylem çağrısında bulundu.

‘Devrimde evrim yazma’ çağrısıyla başlayan eylemde öğrenciler, stadyuma ‘Gericilik dışarı bilim içeri’, ‘Bilimsel düşünce engellenemez’, ‘4 milyon yıldır ayaktayız’ sloganlarıyla yürüdü.

Eylemden sonra yapılan basın açıklamasında ise ODTÜ öğrencileri, amaçlarının sadece müzeyi protesto etmek değil, ‘son 30 yılda her alanda yayılmış olan bilim ve akıl karşıtı düşüncenin geldiği boyuta dikkat çekmek’ olduğunu söylediler.

‘Evrimin sansürlenmesine izin vermeyeceğiz’

odtu evrim1

2009 yılında da aynı eylemi ‘Bilim ve Teknik’ dergisindeki evrim sansürüne dikkat çekmek için yaptıklarını anımsatan öğrenciler açıklamada şunları söyledi: “Ülkemizde bilimin öncüsü olmasını beklediğimiz kurumlarda, maalesef bilimdışı söylem ve eylemler her geçen gün daha rahatsız edici seviyeye gelmiştir. Bu öylesine yaygınlaşmış ve toplumun tabanına doğru inmiştir ki, artık örnekleri TÜBİTAK’ta lise projelerinde bile gözlenir hale gelmiştir. Her geçen gün bilime karşı artan sansür, baskı ve engellemeleri endişeyle takip ediyor ve de bilimin temel taşlarından olan evrimin ideolojik ve dini sebeplerle sansürlenmesine izin vermeyeceğimizi haykırıyoruz. Milli Gazete gibi gerici odakların müzedeki evrim vitrinleri nedeniyle burayı hedef haline getirdiğini biliyoruz. Evrim vitrini iddia edildiği gibi gerçekten tadilatta ise, tadilat içeriğiyle ilgili tatmin edici bir açıklama beklediğimizi ve de konunun takibi için bu konudaki uzman ve hocalarımızdan bir danışma kurulu kurulması gerektiğini MTA yönetimine hatırlatıyoruz.”



  • Pazar 30.5 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 31 ° / 20.2 ° Güneşli
  • Salı 31.6 ° / 21.3 ° Güneşli